Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Alleenstaande ouder en toch ondernemen

Alleenstaande ouder en toch ondernemen

  • 28/05/2019

Toen Josephine Malay als ouder alleen viel, merkte ze dat niet alleen haar leven maar ook haar plaats in de maatschappij drastisch veranderde. Van de ene dag op de andere kreeg ze niet alleen organisatorische en financiële uitdagingen op haar bord, maar ook haar werk, talenten en competenties werden ineens in vraag gesteld. En dat kon ze niet zomaar laten gebeuren. Ze wil de levenskwaliteit van alleenstaande ouders verbeteren. Daarom werkt ze op drie pijlers: persoonlijke ontwikkeling, stucturele maatschappelijke maatregelen en alleenstaande ouders aanmoedigen om te starten als ondernemer in bijberoep en bij voorkeur van thuis uit.

Tekst: Jolien Vandeven - Foto's: Dirk Leemans

Om haar doel te bereiken, besloot Josephine op basis van haar eigen persoonlijke en professionele ervaringen en competenties te starten als life coach. Ze helpt alleenstaande ouders om hun leven terug naar een hoger niveau te tillen. En ze wil de maatschappij duidelijk maken dat deze kwetsbare doelgroep door de uitdagingen die ze hebben gekend meer kan dan je op het eerste gezicht zou denken. Zelfstandig ondernemer worden
bijvoorbeeld. Josephine: “Het beste recept om als alleenstaande ouder je leven terug op de rails te krijgen, bestaat uit twee ingrediënten: structurele maatschappelijke maatregelen en persoonlijke ontwikkeling. Toen ik zelf alleenstaande ouder werd, dacht ik dat als ik deed alsof mijn leven niet veranderd was, alles wel terug in orde zou komen. Maar dat is niet zo. Je moet op een heel andere manier naar jezelf en de wereld kijken, en in functie daarvan ook handelen. Daarom wil ik als coach werken aan persoonlijke ontwikkeling. Dat helpt in die zelfrealisatie, in jezelf herontdekken of jezelf terugvinden. Om zo terug te kunnen meedraaien.”

josephine malay

Meer dan wat er bestaat

Josephine wil met haar coaching complementair zijn aan de bestaande hulpverlening. Het grootste verschil met die bestaande hulpverlening is dat coaching gaat over de mens achter de alleenstaande ouder. De focus ligt dus niet zozeer op de rol als ouder, ex-partner, hulpvrager, werknemer... Josephine focust om een totaalaanpak van al die rollen. “Ik bepaal samen met de alleenstaande ouder het doel waar die naartoe wil. Dat kan een klein of een groot doel zijn: meer zelfvertrouwen, een betere relatie met je ex, een onderneming opstarten, een huis kopen… Want de vraag waar alleenstaande ouders vaak mee zitten is: “hoe word ik terug de persoon die ik was?”. Dat is een heel andere vraagstelling dan hoe ze bv. uit de schulden komen. Maar welk doel je ook wil bereiken, je moet eerst geloven in jezelf. En daar werk ik samen met hen aan.”

Als alleenstaande ouder heb je er alle baat bij om je potentieel terug te vinden.

Josephine Malay - AlleenMama

Josephine gebruikt daarvoor 'Solution Focused Brief' coaching. Daarbij ga je kijken naar wat er al is en naar welke successen je al geboekt hebt om je doel te bereiken. Je focust dus op je mogelijkheden in plaats van op het probleem. “Je sociaal netwerk is dan heel belangrijk. We gaan samen kijken op welke mensen je beroep kan doen, naar wie je opkijkt. Bedoeling is om die personen dan mee in te zetten om je doel te bereiken. En als je dan je doel bereikt hebt, is het ook de bedoeling om dat blijvend te maken. Zodat je bij een terugval zelf weet hoe je weer uit de put kan klimmen. Als coach wil ik de mensen voldoende zelfvertrouwen en ‘coping’ mechanismen meegeven om hun leven ook na het coachingstraject op de rails te houden. Want dat is als alleenstaande ouder net heel belangrijk. Je bent vaak al zoveel verloren: je financiële zekerheid, vrienden, je zelfvertrouwen, je toekomstbeeld... Je hebt er dus alle baat bij om je potentieel terug te vinden. En daar help ik bij.”

Politieke agenda

Maar Josephine houdt het niet alleen bij coaching. Ze wil ook maatschappelijk de dingen doen bewegen. Daarom is ze actief bezig met lobbying en sensibilisering. “De doelgroep van alleenstaande ouders wordt groter en groter, maar op politiek vlak veranderen de zaken niet snel genoeg. Daarom ben ik bezig met een petitie en een manifest om de grieven van alleenstaande ouders hoog op de politieke agenda te krijgen. Bedoeling is om de regering actief te laten kijken naar zaken zoals flexibele kinderopvang en kortere werkweken met behoud van loon (Femma). Of de optie om thuiswerk nog meer te promoten binnen alle takken van de bedrijfswereld. Want die mindset is nog niet bij alle beroepsgroepen en niet op alle niveaus voldoende aanwezig.”

josephine malay

En het blijft niet alleen bij maatregelen die het leven van een alleenstaande ouder gemakkelijker maken. Josephine wil er ook voor zorgen dat alleenstaande ouders gemakkelijker kunnen ondernemen. “Als je als alleenstaande ouder naast je job ook nog als zelfstandige in bijberoep van thuis uit kan werken, dan is dat niet alleen goed voor je financiële balans maar ook voor je zelfbeeld. Want als je start als ondernemer, dan doe je dat vanuit een passie. Daarom ben ik ook begonnen als life coach. Dat is iets dat ik graag doe, dat doet iets met mij. Andere mensen zijn dan weer goed in koken, die zouden aan de slag kunnen als traiteur. Nog iemand anders is vertaler-tolk en kan daarmee starten als freelancer. Ik wil ervoor zorgen dat alleenstaande ouders tijd en zin krijgen om te ondernemen. Want ik geloof dat je als ouder niet alleen moet inzetten op het welzijn van je kinderen maar ook op dat van jezelf. Maar starten als ondernemer is niet simpel. En het kost geld. Daarom pleit ik voor een soort ondernemerssubsidie voor alleenstaande ouders. Met die subsidie kunnen alleenstaande ouders dan gemakkelijker interessante ondernemersprogramma’s volgen. Zo verlaag je die drempel naar zelfstandig ondernemer worden. Ik geloof dat er al veel prachtige intitiatieven bestaan voor startende ondernemers. Kijk maar naar Voka. Programma’s zoals Plato en Bryo zijn ook interessant voor alleenstaande ouders die willen ondernemen. Maar de kostprijs zorgt er vaak voor dat zij de stap niet zetten. Daarnaast pleit ik ook voor bijkomende programma's gericht op begeleiding van alleenstaande ouders. Ik denk dan bijvoorbeeld aan individuele businesscoaching en mentorshipprogramma's.”

Verlaag de drempel om zelfstandig ondernemer te worden.

Josephine Malay - AlleenMama

Toekomstdromen

Om nog meer alleenstaande ouders te kunnen bereiken, is Josephine volop bezig met het opstarten van een vzw. “Met mijn vzw wil ik samen met enkele experten alleenstaande ouders kunnen bijstaan in alle mogelijke problemen die op hun pad komen. Het doel is simpel: informeren, inspireren, verbinden en empoweren. Want hoewel die groep alleen maar toeneemt, zullen de structurele maatregelen niet op hetzelfde tempo volgen. Het is dus aan de alleenstaande ouder om zelf het heft in handen te nemen en te zorgen dat ze er ondanks de bestaande beperkingen toch het beste van maken. Met die vzw wil ik ervoor zorgen dat we uiteindelijk deel gaan uitmaken van de erkende hulpverlening en niet gezien worden als een randfenomeen, vergelijkbaar met andere doelgroepwerkingen.” In het kader daarvan is Josephine ook bezig aan een boek. “Ik hoop dit jaar nog mijn boek te kunnen publiceren. Dat boek sluit helemaal aan bij alles wat ik al verteld heb. Het geeft je handvatten als alleenstaande ouder om terug een vervuld leven te leiden. Om de juiste mindset te creëren.”

Als Josephine luidop mag dromen, dan hoopt ze zichzelf op termijn overbodig te maken. “Maar dat zie ik niet snel gebeuren. Het aantal alleenstaande ouders neemt namelijk jaarlijks toe. Mensen onderschatten de kracht van coaching. Het creëert een domino-effect. Door bewust met jezelf bezig te zijn en je doelen te bereiken, ga je jezelf op een positieve manier veranderen. En je omgeving gaat dat oppikken. Je gaat je beter in je vel voelen, relaxer omgaan met je kinderen, interessantere sociale relaties kunnen aangaan, een betere job vinden… En je gaat op jouw beurt mensen inspireren om hetzelfde te doen. En dat is het mooie eraan.”


https://alleenmama.jimdo.com/

josephine malay

Dit artikel verscheen in het magazine Ondernemers, editie mei 2019.

Proximus