Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Alle neuzen in dezelfde richting op weg naar digitale transformatie

Alle neuzen in dezelfde richting op weg naar digitale transformatie

  • 01/09/2023

Bedrijven en organisaties die digitale transformatie omarmen, bouwen op vele vlakken een stevige voorsprong uit in hun sector. De tijd dat een dergelijk proces enkel door de ICT-afdeling werd gestuurd, ligt echter al even achter ons. Anno 2023 is het essentieel om binnen en buiten de organisatie een zo breed mogelijk draagvlak te creëren voor digitale verandering, over alle afdelingen heen.

Bij dit proces zit het C-level binnen een organisatie het best mee in de driver’s seat. Robby Doumen, Managing Director van EPLAN België, en Veroniek Hermans, founder van Wakify, leggen uit waarom dit zo belangrijk is en hoe de EPLAN Efficiency Days hierbij een bijdrage leveren.

In de frontlinie van digitale verandering

Over het belang van digitale transformatie moet je Robby Doumen niet meer overtuigen. “Digitalisering levert een organisatie tal van voordelen op”, aldus Robby. “Via dit proces bouw je immers een competitief voordeel uit, vergroot je jouw operationele efficiëntie, stimuleer je innovatie en bereik je nieuwe marktsegmenten. En vooral: je zorgt ervoor dat de klant centraal staat in alles wat je als onderneming doet.”

Met EPLAN staan Robby en zijn team in de frontlinie om bedrijven en organisaties te begeleiden in digitale verandering. “Als toonaangevend softwarebedrijf ontwerpen en implementeren we engineeringsoftware, meer specifiek voor elektrotechniek. Met onze ‘4 levels of digital transformation strategy’ willen we zoveel mogelijk ondernemingen begeleiden in de transitie naar een papierloze bedrijfsvoering over de volledige waardeketen. De medewerkers staan hierbij centraal, zodat zij de vrijheid hebben om hun volle aandacht te richten op hun kerntaken en klantrelaties.”

Digitale transformatie: samenspel tussen leiderschap en gebruikersinzichten

Veroniek vult aan: “Met EPLAN en Wakify zijn we allebei partner van Voka, en samen helpen we ondernemers via Voka Digichange op weg. Zo sporen wij hen aan om op strategisch niveau een digitale visie uit te werken. Het is evident dat managers hierbij een cruciale schakel in de ketting zijn, om zo 100 procent voor customer intimacy en customer centric te gaan. Zij moeten een cultuur van innovatie bevorderen, de strategische visie bepalen en technologische initiatieven steunen. Het C-level moet ook zorgen voor de integratie van digitale technologieën in alle bedrijfsaspecten en de organisatie stimuleren om flexibel en klantgericht te zijn.”

Robby: “Maar om echt een doorbraak te creëren in een digitale transformatie, is dat niet genoeg. Er moet een dynamiek op gang komen tussen het management en de medewerkers die dagelijks met een bepaalde software of technologie aan de slag gaan. Zij zijn de gebruikers die ervoor zorgen dat de juiste inzichten geïmplementeerd worden. De synergie tussen leiderschap en gebruikersinzichten is de katalysator voor een optimale digitale transformatie.”

Investeren in digichange rendeert

Nadat EPLAN zelf ook het Digichange-traject leerde kennen, waren Robby en zijn medewerkers best wel onder de indruk van de aanpak en resultaten. “Met een concreet actieplan, een hoge betrokkenheid van medewerkers en de inzet van experts is Voka Digichange – met de Digiscan als ‘nulmeting’ – een krachtig parcours. Vanuit EPLAN begeleiden we onze klanten volgens een gelijkaardige methodologie, zij het met een lichte uitbreiding in aantal stappen, bekend als ‘7 steps to a joint Business Case’.” 

Eén ding is zeker: investeringen in digitalisering en automatisering betalen zichzelf snel terug. “Die investeringen moet je met de nodige visie doen, en dus niet louter op softwareniveau”, geeft Veroniek aan. “Digitale transformatie mag dus geen synoniem zijn voor ‘softwarekoterijen’, maar moet gebeuren met het intern stroomlijnen van digitale processen en met een uitmuntende customer experience als rode draad. Trouwens, omdat nieuwe technologieën in ons dagelijkse leven al goed ingeburgerd zijn, is de weerstand voor digitale verandering op de werkvloer steeds minder een issue.” 

Digitale transformatie in de praktijk: afspraak op de Efficiency Days van EPLAN en Voka

Op 19 oktober 2023 organiseren EPLAN en Voka – KvK Limburg in Antwerpen de vierde editie van de EPLAN Efficiency Days. Het doel van dit congres is ondernemers, managers en hun team onderdompelen in digitale transformatie. In een unieke samenwerking met Voka is een aparte management track vormgegeven die dieper ingaat op de uitdagingen en kansen van digitale transformatie.

Voor medewerkers die de EPLAN-software willen gaan gebruiken of al gebruiken, zijn er drie tracks voorzien (basic, advanced en expert track).
Een van de sprekers is Steven Van Belleghem. Steven is keynotespreker en auteur over diverse aspecten van een klantgerichte bedrijfscultuur.

Meer info: https://solutions.eplan.be/nl-be/nl-be/eplan-efficiency-days-2023-0?hs_…

Contactpersonen

Mathias Huybrechts

Adviseur innovatie & digitalisering

Sebastien Conings

Senior adviseur ondernemingen

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie