Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Alle hens aan dek op de arbeidsmarkt

Alle hens aan dek op de arbeidsmarkt

  • 03/01/2022

In februari bereiken we een nieuw record. Dan zullen er volgens de meest recente berekeningen 8.194 openstaande vacatures zijn in de regio Mechelen-Kempen. Verontrustend is dat de jobs niet ingevuld geraken. “Vroeger had je duidelijke knelpuntberoepen”, verklaart Valerie Hamal. “Nu zijn alle beroepen een knelpunt.” Daarom zet Voka in de begeleiding van bedrijven volop in op retentie en inclusie.

“De krapte op de arbeidsmarkt gaat niet langer enkel meer over werving, maar ook over retentie. 87% van de werknemers overweegt om over een jaar van job te veranderen. Dat voelen bedrijven ook. Meer en meer bedrijven zetten hier dan ook sterk op in”, vertelt Charlotte Pollet. Zij adviseert samen met Valerie en Esther Alderweireld bedrijven uit regio Mechelen-Kempen over de arbeidsmarkt.  “Vroeger werkten mensen tien of vijftien jaar bij een bedrijf”, vult Esther aan. “Nu wisselt iedereen redelijk snel. Waardoor bedrijven zich steeds meer afvragen hoe ze gemotiveerde mensen aan boord kunnen houden.”

Welzijn en werkbaar werk

Eén van de sleutels om mensen te houden, is inzetten op welzijn en werkbaar werk. “Alles moet steeds sneller en sneller gaan”, verklaart Valerie. “Thuiswerk heeft dat tempo nog verhoogd. Je hebt geen verplaatsingen meer tussen vergaderingen en thuis loopt alles ook gewoon door. Ook digitalisering speelt een rol. Vroeger  moest je een dossier ergens in een fichebak zoeken, behandelen en posten. Een week later kwam dat pas terug. Nu zijn we supersnel met superveel tegelijk bezig. Misschien is dat niet altijd beter.” “Daarnaast halen veel mensen ook voldoening uit het gevoel van impact hebben”, vult Charlotte aan. “Met het thuiswerk valt dat wel wat weg. Je wil het gevoel hebben dat je een steentje hebt verlegd en dat is minder goed te bereiken online. Leidinggevenden moeten zich hier heel goed bewust van zijn.” “Er zijn mensen die liever thuis werken en het leuk vinden dat ze de verplaatsing niet moeten maken”, weet Esther. “Anderen halen net energie uit contacten. Bedrijven zijn zoekende naar hoe ze dat voor iedereen kunnen doen werken.” Steeds meer bedrijven proberen welzijn en werkbaar werk nu ook te digitaliseren. “Microsoft heeft bijvoorbeeld een app die wekelijks vraagt hoe het met je gaat, wat je van de week vond en hoe het bedrijf dat beter kan aanpakken. Er moet natuurlijk ook effectief iets mee gedaan worden. En dan kan dat een goede manier zijn om de vinger aan de pols te houden”, zegt Charlotte.

Niet voor geitenwollensokken

Naast mensen houden, is het voor bedrijven van belang om de rekruteringspoule zo groot mogelijk te maken. Daarom maakt Voka bedrijven ook bewust van de mogelijkheden van inclusie. “Voka bekijkt inclusie vanuit een economische bril”, verduidelijkt Valerie. “In het Voka-traject Welt leggen we uit waarom bedrijven aan inclusie moeten doen en hoe ze daar ook zelf beter van worden.” “Inclusie gaat ook niet langer enkel over mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, zoals mensen in een rolstoel of anderstaligen”, vult Charlotte aan. “Iedereen heeft ergens wel een uitdaging, een hoekske eraf of een nood op een bepaald moment. Ook de situatie van de jonge papa met twee kindjes  die zes maanden ouderschapsverlof wil nemen, moet besproken worden.  Of personen voor wie het soms te zwaar is om van thuis uit te werken. Inclusie betekent kansen geven aan iedereen ongeacht de situatie waar de persoon in zit en rekening houdend met de noden van verschillende medewerkers.” “Inclusie gaat er dus niet om of je als ondernemer een goed mens wilt zijn. Je hebt die papa, die thuiswerker en die diversiteit nodig. Dat zorgt voor betere creatieve ideeën, hoort bij een strategisch plan voor een organisatie. Inclusie is dus absoluut geen geitenwollensokkenverhaal.”

Contactpersonen

Charlotte Pollet

Adviseur familiebedrijven en snelle groei

Valerie Hamal

Adviseur onderwijs & arbeidsmarkt