Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • All Belgian Recycling breekt een lans voor de bouwsector

All Belgian Recycling breekt een lans voor de bouwsector

  • 18/04/2023

De bouwsector wordt bij het grote publiek niet gepercipieerd als een milieuvriendelijke sector. Dat is niet geheel onterecht omdat de productie, het vervoer en de afbraak van bouwmaterialen redelijk wat impact hebben op het milieu. Als miK Klimaatambassadeur 2023 nuanceert Sven De Meuter, CEO van All Belgian Recyling, die perceptie.

  • Opgericht in: 1988 
  • CEO: Sven De Meuter 
  • Aantal medewerkers: 65 
  • Activiteiten: Recyclage van bouwafval en steenpuin. Verder biedt het bedrijf ook diensten aan als afbraakwerken, grondwerken, saneringen, snelle interventies, containerverhuur, ... 

     

De bouwsector is over het algemeen geen milieuvriendelijke sector. Waar of niet waar?  

Sven De Meuter: “Dat klopt natuurlijk voor een deel. Via WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf) weten we dat 11% van de CO2-uitstoot wereldwijd te wijten is aan de bouw. Dat is niet niks. De grootste boosdoener is beton, want om beton te maken heb je cement nodig en cement maken is enorm CO2-intensief. Om alle bouwmaterialen naar de werf te krijgen en alle grondstoffen naar de fabriek te brengen, heb je bovendien veel transport nodig. Dat is natuurlijk ook een groot deel van de ecologische voetafdruk. Beton kan je spijtig genoeg niet vervoeren met een bakfiets. Wij zitten in een sector waar grote volumes van zware materialen moeten worden vervoerd en er zijn tot op vandaag geen echte economisch rendabele alternatieven. De machines waarmee men werkt op werven, hebben veel kracht nodig en er zijn voorlopig geen elektrische oplossingen die diezelfde kracht kunnen voortbrengen. Ook wat de productie van beton betreft, zijn alternatieven moeilijk te vinden. Er wordt heel wat onderzoek gedaan naar polymeren, maar dat staat nog in zijn kinderschoenen. Vaak wordt hout aangereikt als een alternatief voor beton. Maar als je alle beton in de wereld wilt vervangen door hout, dan zou je alle bomen in de wereld moeten kappen. Dat is dus ook geen optie.”  

“Een eerste nuancering bij dit verhaal is dat er al veel bouwmaterialen worden vervoerd via het water. De bouwsector in de haven van Brussel, bijvoorbeeld, is verantwoordelijk voor 60% van de tonnages. Dat is enorm. Bij All Belgian Recycling vervoeren wij ook het meeste per boot. Voor de modulaire shift naar duurzaam vervoer doet de bouwsector dus wat ze kan. Maar om de meest impactvolle bouwzaken, zoals de cementproductie en de baksteenindustrie, duurzamer te maken, zijn technologische hulpmiddelen nodig die nog niet voorhanden zijn.”  

“Een tweede nuancering is dat het grootste deel van het bouwen sloopafval al meer dan 30 jaar wordt gerecycleerd. Vlaanderen is daar samen met Nederland en Duitsland zelfs een Europese voorloper in. Mensen beseffen dat niet. De bouw zit dus met een imagoprobleem.”

Sven De Meuter

Spreken we bij de recyclage van bouwafval niet voornamelijk over downcycling?  

“Niet helemaal. Meestal is het zo dat beton- en baksteenpuin in een downcyclingsituatie terechtkomt. Dat komt door contaminaties in afgebroken bouwmaterialen. Die contaminaties vormen de grootste uitdaging voor de toekomst. Bouwmaterialen worden complexer en dat betekent meer contaminaties. 100 jaar geleden bestond een huis uit baksteen en hout en dat was gemakkelijk te scheiden en te recycleren. Vandaag zit je met gemengde materialen. Je hebt bijvoorbeeld betonnen sandwichpanelen waar in het midden isolatie zit. Zelfs de meest ervaren brekers krijgen dat niet volledig gescheiden. Maar het beton van veel openbare wegen kan je wel 100% recycleren in nieuw beton. Technologisch kon dat zelfs al in de jaren '80. Maar in de praktijk gebeurt dat nog altijd niet op grote schaal. Dat heeft vooral te maken met wetgeving. In Vlaanderen is er wel recent een betonakkoord gesloten met alle spelers op de markt. Hierdoor zal de selectieve sloop nog meer gestimuleerd worden waardoor hopelijk meer hoogwaardige recyclagetoepassingen mogelijk worden.”

Als ondernemers moeten we openstaan voor duurzaamheid en niet meteen denken aan complexiteit of rendabiliteit.

Sven De Meuter, miK Klimaatambassadeur 2022

All Belgian Recycling mag zich sinds eind 2022 miK Klimaatambassadeur noemen. Waarom is dat belangrijk?  

“Wij hebben een lans willen breken voor de sector. De bouw communiceert niet genoeg over wat ze al jarenlang doet op het vlak van duurzaamheid en circulariteit. Die boodschap willen we in de verf zetten. Sinds de uitreiking krijgen we steeds meer de vraag van architectenbureaus, bouwbedrijven en overheidsinstanties of ze ons mogen bezoeken. Wij zorgen bij hen voor bewustwording over wat echte recyclage is.” 

Op welke manier probeert ABR nog te verduurzamen?  

“We bouwen een nieuwe centrale om groen beton te produceren (voor meer info zie www. groenbetonvert.be). We zetten ook nog verdere stappen op het vlak van hemelwaterrecuperatie en waterinfiltratie om de waterschaarste te verminderen. Dat heeft misschien minder toegevoegde waarde dan het recycleren van bouwpuin, maar alle beetjes helpen.” 

Wat moet de motivatie zijn voor bedrijven om de duurzame weg in te slaan?  

“We zijn het verplicht aan onszelf en de generaties na ons. Want wat is het alternatief? Bij ABR komt inert bouwafval binnen en dat wordt voor meer dan 99% gerecycleerd. Het alternatief is om te gaan storten, zoals dat nog gebeurt in het Verenigd Koninkrijk. Je gaat dan ook de natuurlijke grondstoffen van de aarde verder uitputten. Het niet doen gaat dus in tegen elke gedachte van een circulaire economie. Als ondernemers moeten we openstaan voor duurzaamheid en niet meteen denken aan complexiteit of rentabiliteit. We moeten de economische voordelen op de lange termijn bekijken. Het klinkt misschien moralistisch, maar je moet beseffen dat het deel uitmaakt van een collectieve verantwoordelijkheid. Als iedereen een beetje doet, doen we samen veel.”

Over miK  

De provincie Vlaams-Brabant en Voka – KvK Vlaams-Brabant verenigen hun krachten in miK, het milieu-infopunt voor de kmo. Sinds 2014 verkiest miK elk jaar één bedrijf tot Klimaatambassadeur. De vorige winnaars zijn Harol (2021), Van Der Poorten (2020), Statik (2019), DNS Belgium (2018), ACE Packing (2017), Kasteelhoeve Wange (2016), Ecoworks (2015) en NNOF (2014). Naast de verkiezing van de Klimaatambassadeur ondersteunt en begeleidt miK bedrijven bij het zetten van stappen richting duurzaamheid, klimaatneutraal ondernemen en energiebesparing. Met miK willen de provincie Vlaams-Brabant en Voka Vlaams-Brabant ondernemers motiveren om duurzaamheid te integreren in het DNA van de onderneming.  

Contactpersoon

Dries Stuyven

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Proximus