Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • “Al onze uitdagingen zijn een trigger om meer dan ooit in te zetten op innovatie en partnerships.”

“Al onze uitdagingen zijn een trigger om meer dan ooit in te zetten op innovatie en partnerships.”

  • 30/03/2022

Met een jaarlijkse oogst van maar liefst 14,5 miljoen komkommers – goed voor 5,6 miljoen kilogram – is het tuinbouwbedrijf C. Jacobs BV uit het Nederlandse Kessel (vlak bij Venlo) een absolute topper binnen zijn branche. Die indrukwekkende cijfers zijn niet enkel het resultaat van dagelijks keihard werken, maar ook van voortdurende inspanningen op het vlak van innovatie en synergieën met andere bedrijven. Hoe wil medezaakvoerder Boy Jacobs het familiebedrijf verder duurzaam laten groeien? En hoe inspireert het Plato-traject hem hierbij?

boy jacobs
Boy Jacobs van tuinbouwbedrijf C. Jacobs

 

Toekomstbestendig tuinbouwbedrijf

“Ik ben Boy Jacobs, medezaakvoerder van het tuinbouwbedrijf C. Jacobs BV. Samen met mijn vader, broer en 35 gepassioneerde medewerkers telen we belichte hogedraad-komkommer, op een oppervlakte van 5 hectare kassen. Ons familiebedrijf – destijds opgestart door mijn grootvader – heeft een lange weg afgelegd. Wat ooit startte met de teelt van groenten in volle grond, is nu een modern tuinbouwbedrijf waarin we kwaliteitsvolle producten, energie-efficiëntie en innovatie hoog op de agenda zetten. We zijn dan ook erg trots op onze keurmerken ‘Global GAP’ en ‘On the Way to PlanetProof’, en uiteraard ook op ons label als topwerkgever in de regio.” 

Van grond tot mond

Boy startte in 2015 in het familiebedrijf. Als medezaakvoerder, waarbij hij onder meer de planning mee in goede banen leidt, is zijn werkagenda meer dan goed gevuld. Toch maakt hij daarnaast graag tijd vrij voor een andere passie, namelijk het ontwikkelen en produceren van nieuwe en gezonde voedingsmiddelen. “Samen met mijn medevennoten en een gedreven team wil ik met onze start-up Delta Food Innovators BV een matchmaker zijn tussen voedingsproducenten, landbouwers en consumenten die gezonde voeding belangrijk vinden. Ook is het zo duurzaam mogelijk produceren van voedingsproducten tegen een eerlijke prijs een van de speerpunten waarmee we het verschil willen maken. Onze slogan luidt niet voor niets ‘van grond tot mond’. We zijn er daarnaast stellig van overtuigd dat voeding gezonder kan, zowel voor de mens als de planeet.” 

Klaar voor stevige uitdagingen

Vandaag worden land- en tuinbouwers met enorme uitdagingen geconfronteerd. Het kost Boy weinig moeite om er enkele op te noemen: “De huidige stijging van de energieprijzen – en de onzekerheid over hoe lang deze situatie zal aanhouden – staat met stip bovenaan. Daarnaast worden we ook geconfronteerd met een schaarste aan goede en betaalbare werkkrachten, omzet- en margecijfers die onder druk staan, stijgende grondstofprijzen en steeds strenger wordende (milieu)regelgeving. Die combinatie van factoren zorgt voor een explosieve cocktail die heel wat ondernemingen in onze sector naar adem doet happen. Voor mezelf zijn deze uitdagingen een trigger om meer dan ooit in te zetten op innovatie en partnerships.”
Plato als inspirerend netwerk
Als frontrunner in zijn sector wil Boy zijn kennis en ervaring maximaal inzetten om concullega’s te inspireren en een zo breed mogelijk draagvlak te creëren voor de realisatie van voedingsprojecten. Hiervoor kijkt hij ook graag over de landsgrenzen. “De Plato-groep Agrofood van Voka is een uitstekend platform om samen met Nederlandse en Vlaamse ondernemers uit uiteenlopende sectoren zakelijke ideeën uit te wisselen en inspiratie op te doen. De samenwerking met het Nederlandse LIOF vormt letterlijk een ideale voedingsbodem voor nieuwe partnerships. Ik kijk er steeds weer naar uit om met andere ondernemers te sparren over thema’s zoals leiderschap, personeelsbeheer en duurzaamheid. Met een tuinbouwbedrijf, kippenkwekerij, champignonteler, biogascentrale, communicatiebureau en logistieke speler tref je in onze Plato-groep een boeiende mix van bedrijven aan. Ik kan het Plato-traject alleen maar aanraden aan (startende) collega-ondernemers!” 

 

 

plato


 

Net als Boy groeien met Plato?

Contacteer phaedra.jordens@voka.be of klik hier voor meer informatie.

Contactpersonen

Phaedra Jordens

Adviseur Plato

Lien Jonkmans

Coördinator Plato

Artikel uit publicatie