Eén op de zeven bedrijven in de regio Mechelen-Kempen doet een beroep op technische werkloosheid. Vaak voor een deel van het personeel. Bij grote industriële bedrijven - met meer dan 250 medewerkers - is dat al één op de vier. Dat blijkt uit een nieuwe bevraging van Voka Mechelen-Kempen. "Een deel van onze economie, vooral de industrie- en bouwsector, heeft het zwaar. Probleem nummer 1: de hoge loonkosten. We vragen daarom dringend een verlenging van de steunmaatregel die de lonen afkoelt", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.
De tabel hieronder spreekt boekdelen: 15 procent - of 1 op 7 - van de bevraagde bedrijven in de regio Mechelen-Kempen doet vandaag al een beroep op tijdelijke werkloosheid. En die groep wordt nog groter. Want 8 procent verwacht dat het binnen zes maanden wellicht nodig zal zijn.

De industrie verwacht voor heel 2023 een achteruitgang van de economische activiteit met 6 procent, in de bouwsector bedraagt die zelfs 8 procent. In de nieuwste Voka-enquête is er ook effectief gevraagd naar dé reden voor die achteruitgang. De hogere loonkosten staan helemaal bovenaan (62%). Als je in ons land een product wil maken of een dienst wil leveren, dan valt dit een pak duurder uit dan in andere landen. Daardoor gaat ook de vraag (53%) achteruit.

No way dat Voka gaat stilzitten en wachten terwijl vooral de industrie- en bouwsector klappen krijgen
Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen
Daadkracht
"Het is duidelijk: we kunnen ons niet permitteren om een jaar niets te doen en ondertussen onze economie, groei en welvaart op het spel te zetten. No way dat Voka gaat stilzitten en wachten terwijl vooral de industrie- en bouwsector klappen krijgen. Niet met Voka”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "In onze regio zijn de industrie en de bouwsector samen goed voor 37 procent van de toegevoegde waarde. Of 14 miljard euro. Net die twee sectoren hebben het nu zwaar. Daar gaan we voor knokken. We vragen daarom concrete maatregelen."
Voka stelt de volgende maatregelen voor om de bedrijven zuurstof te geven.
Federaal | Vlaams |
---|---|
1. Verlenging tijdelijke verlaging patronale bijdragen in komende kwartalen | 1. Robuust vergunningenkader met goedkeuring beter onderbouwd stikstofdecreet |
2. Uitstel RSZ-werkgeversbijdragen voor bedrijven in moeilijkheden | 2. Geïntegreerd industrieel beleid met focus op terugdringen loon- en energiekosten |
3. Maximale korting op transmissienettarieven voor energie-intensieve bedrijven | 3. Nieuw financieringsinstrument voor industriële klimaatinvesteringen |

Industrieel beleid moet bovenaan Europese agenda
Op 1 januari neemt ons land de voorzittershamer op van de Raad van de Europese Unie. Dat geeft België en Vlaanderen een bevoorrechte positie om de Europese beleidsagenda te bepalen in de komende weken en maanden. Waar moet Europa zich prioritair mee bezighouden? Een belangrijke rol is weggelegd voor de Raad Industrie die wordt voorgezeten door Vlaanderen. Voor de Vlaamse Ondernemers moeten een integraal en geïntegreerd industriebeleid en het herstel van de competitiviteit van alle sectoren dé absolute topprioriteit zijn.

Voka wil einde aan 'sluisstaking': "Verliezen van 250.000 euro en meer"
De staking bij de sluiswachters moet onmiddellijk stoppen. "De impact voor bedrijven in de regio Mechelen-Kempen is enorm. We krijgen nu al berichten van verliezen tot 250.000 euro en meer. Per bedrijf. En dat op enkele dagen tijd. Door de actie liggen tientallen schepen werkloos aan de kade", zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

Kelvin Solutions neemt jouw energieproject op sleeptouw
Er zijn verschillende manieren om een sterke organisatiecultuur voor je bedrijf te bouwen. Bij Kelvin Solutions in Turnhout kiezen ze er bewust voor om zoveel mogelijk beslissingen samen te nemen.