Skip to main content
  • Nieuws
  • Actieplan Brexit goedgekeurd: Voka zet zich schrap voor no deal-scenario

Actieplan Brexit goedgekeurd: Voka zet zich schrap voor no deal-scenario

  • 22/01/2019

De Vlaamse Regering heeft een brexit-actieplan goedgekeurd om de Vlaamse bedrijven voor te bereiden op een no deal-scenario. “We zijn tevreden, maar stellen zelf ook alles in werk om onze bedrijven voor te bereiden. Met ons team en ons internationaal netwerk zijn we uitstekend geplaatst om onze leden te informeren en dus een prominente rol op te nemen in de uitrol van het plan", zegt Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur van Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant.

Sensibilisering

Het actieplan van de Vlaamse regering zet sterk in op het sensibiliseren en informeren van de Vlaamse bedrijven over de gevolgen van de brexit. Dit blijft noodzakelijk omdat er nog steeds bedrijven zijn die zich te weinig bewust zijn van de gevolgen van de brexit. Ondernemingen kunnen ondertussen ook zeker de Brexit Impact Scan doen die de federale regering onlangs lanceerde.”

"Vanuit Voka Vlaams-Brabant zetten we maximaal in op de sensibilisering van onze bedrijven. We beschikken over experts voor eerstelijnsadvies en we zullen ook sessies organiseren i.s.m. diverse partners om onze leden te informeren over welke stappen ze moeten ondernemen vandaag en morgen", stelt Peter Van Biesbroeck.

“Onze sterkte is dat we op lokaal, Vlaams én internationaal niveau kunnen wegen op de brexit. In Vlaams-Brabant beschikken we over een team en staan we kort bij onze leden. Daarnaast kunnen we ook op Vlaams niveau ons standpunt verdedigen. Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen, ging vorige maand nog, samen met 8 Kamers van Koophandel uit landen gelegen rond de Noordzee, in overleg met Dominic Raab, toen nog de Britse minister voor de brexit”.

“Onze sterkte is dat we op lokaal, Vlaams én internationaal niveau kunnen wegen op de brexit."

Opportuniteiten

Voka is tevreden dat het actieplan aandacht schenkt aan de mogelijke opportuniteiten van de brexit. Zo wordt de opdracht gegeven om een strategie te ontwikkelen om van Vlaanderen een draaischijf in de Anglo-Europese handel te maken na de brexit. “Met onze havens hebben we een enorme troef om Vlaanderen te positioneren als een belangrijk overslagpunt voor de Anglo-Europese handel na de brexit”, stelt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen. “Dit is een interessante piste om investeringen naar Vlaanderen te halen. De handel tussen het VK en het Europese vasteland zal niet zomaar verdwijnen na de brexit.”

“Een ‘no deal’ zou enorm disruptief zijn voor onze ondernemers."

Aan de Britse kant is nog niet gezegd of de deal die momenteel op tafel ligt goedgekeurd zal worden. Het risico op een ‘no deal’ blijft reëel. Voka blijft uiteraard hopen dat het akkoord dat momenteel op tafel ligt, goedgekeurd wordt. “Een ‘no deal’ op 29 maart zou immers enorm disruptief zijn voor onze ondernemers. Maar in de huidige onzekerheid zou het onverantwoord zijn om geen voorzorgsmaatregelen te nemen. Daarom organiseerden we op 24 januari ook een workshop over de brexit voor ons netwerk", beklemtoont Peter Van Biesbroeck.

Dit artikel verscheen in het magazine Ondernemers, editie januari 2019.

Proximus