Skip to main content
  • Nieuws
  • Act like a coach, think like a winner!

Act like a coach, think like a winner!

  • 28/05/2018

U kent ze allebei: Paul Van Den Bosch, topsportcoach van onder meer Sven Nys, en Ronnie Leten, CEO Atlas Copco van 2009 tot mei 2017 en verantwoordelijk voor bijna 50.000 werknemers wereldwijd. Ze kwamen tot de bevinding dat er een grote overeenkomst is tussen de coachingskills in de sport en de zakenwereld. En eigenlijk is dat niet zo vreemd. Daarom sloegen ze de handen in elkaar en schreven samen het boek ‘Act like a coach’.

Iedereen moet flexibel zijn, veerkracht tonen en de focus behouden, zelfs bij stress en problemen. Talenten moeten de kans krijgen om tot volle ontwikkeling te komen, het vertrouwen tussen de verschillende partijen moet opgebouwd worden, er moet beter en meer gecommuniceerd worden… Allemaal vaardigheden die zowel een ervaren sportcoach als een succesvolle bedrijfsleider moeten beheersen.

Het leidinggeven en het coachen van mensen wordt echter dikwijls veel complexer voorgesteld dan het in werkelijkheid is. Je hoeft geen hoogdravende taal te gebruiken, noch in de sport, noch in de zakenwereld, om mensen te motiveren om beter te doen. Als je rekening houdt met een aantal eenvoudige principes kom je al een heel eind.

En onbewust zijn we allemaal in meerdere of mindere mate een coach: als ouder, leerkracht, Quotecollega, manager of ondernemer. Allemaal hebben we wel iemand die we beter willen en kunnen maken. Een goede coach is niet per definitie de coach van de winnaar. Wel slaagt hij erin om het beste uit zijn pupil te halen, of meer dan men mogelijk achtte. Een goede coach kijkt niet ‘of’ zijn pupil het haalt, hij zorgt ervoor ‘dat’ hij het haalt. Een coach stuurt bij, stimuleert, maar blijft bovenal supporter nummer één.

De jonge generatie die nu de arbeidsmarkt betreedt, is gewend aan vrijheid en aan diversiteit. Ze willen uitgedaagd en betrokken worden en het gevoel hebben dat ze iets doen dat zinvol is, dat bijdraagt aan een betere wereld. Deze groep zit vol creatieve en innovatieve ideeën en staat los van de oude structuren. En dat is lastig. En toch, als u deze mensen wil binnenhalen, dan zult u hen moeten coachen, i.e. de ruimte moeten geven die zij nodig hebben en waarin zij het beste functioneren.

Het zijn echter niet alleen de jonge generaties die iets anders verwachten van werk dan pakweg 10 jaar geleden. Ook generaties die al jaren werkzaam zijn, zien dat werk niet het belangrijkste is in hun leven en gaan op zoek naar voldoening en zingeving. Ze willen gewaardeerd worden en hun talenten inzetten. Doen waar ze blij van worden en daar hun dagen mee vullen. Als ze dit niet vinden in hun huidige baan en dus in hun huidige baas, lees coach, zullen ze al snel kiezen voor een andere baan.

Bert MonsLaat u verrassen door deze boeiende kijk op sport- en bedrijfscoaching en word zelf een coach van winnaars. Paul Van Den Bosch is onze gast op het Tuinfeest naar aanleiding van de algemene vergadering op 14 juni in Lauretum in Jabbeke. Ik ben ervan overtuigd dat u door zijn verhaal weer extra ideeën en inspiratie tankt om het beste uit uw medewerkers te halen. In zijn geheel eigen stijl geeft Paul bruikbare en haalbare tips over hoe je medewerkers kan laten groeien in hun vak: van hoe je de lat op de juiste hoogte moet leggen over waarom je een sprinter vooral niet moet leren te klimmen…

En kan de keuze voor de locatie Lauretum nog passender? Stond in het oude Rome de lauwerkrans al niet symbool voor roemrijke prestaties? Nog op 14 juni lauweren we immers onze winnaars en helden of zeg maar onze jubilarissen. Bedrijven die hun 25e, 50e, 75e of 100e verjaardag vieren. Dit jaar samen goed voor meer dan 1.500 ondernemersjaren!

Afspraak dus in Jabbeke voor al wie het belangrijk vindt om de talenten van medewerkers of collega’s tot volle bloei te laten komen.   

Tuinfeest

 

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag