Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Accelero helpt EMDS met belangrijke keuzes

Accelero helpt EMDS met belangrijke keuzes

  • 06/04/2021

Groeien is het doel van elke onderneming. Maar groei wijzigt de dynamiek van je bedrijf. Hierdoor staan snel groeiende bedrijven voor heel wat uitdagingen. Met het nieuwe en exclusieve begeleidingstraject Accelero biedt Voka Mechelen-Kempen groeibedrijven de broodnodige bijstand en begeleiding. “Het traject was exact wat ik nodig had”, zegt Gino Dierckx, bedrijfsleider van EMDS uit Herentals. “Accelero heeft me geholpen meer structuur in mijn onderneming te brengen en – misschien nog belangrijker – heeft mijn durf als ondernemer aangescherpt.”

EMDS (European Machine Delivery & Service) is een specialist in engineering, montage en service voor de zware industrie. “We zijn een algemeen technisch service- en installatiebedrijf”, vertelt Dierckx.

“We leveren allround services en maintenance voor de industrie en bouwsector. Denk bijvoorbeeld aan het assembleren, herstellen en onderhouden van industriële toepassingen en technische installaties, zoals bunkers, transportbanden, pneumatische installaties en doseer- en weegtoestellen.”

Gino Dierckx startte EMDS op in 2008. “Na mijn opleiding als elektricien ging ik als technieker aan de slag bij een fabrikant van betoncentrales”, blikt Dierckx terug. “Binnen dat bedrijf heb ik een aantal functies kunnen invullen en dat was een zeer goede leerschool. Begin 2008 nam ik de beslissing om een eigen servicebedrijf op te starten. Op het moment dat ik effectief van start kon gaan in april 2008, stond er al zoveel werk op de planning, dat ik onmiddellijk personeel in dienst moest nemen. Gelukkig kon ik een beroep doen op een aantal mensen uit mijn oude ploeg, mensen met veel ervaring en uit het juiste hout gesneden. Vandaag zijn dat nog steeds mijn belangrijkste medewerkers. Omdat ik niet te veel hooi op mijn vork wilde nemen, heb ik de eerste jaren de groei van mijn bedrijf wel bewust vertraagd. Vraag me niet waarom, maar in die beginperiode zat ik met het idee in mijn hoofd dat vijf mensen personeel het maximum was dat ik aankon.” 

Tien tot vijftien procent groei per jaar


Door het succes van het bedrijf moest Dierckx dat idee-fixe vrij snel loslaten. “Dankzij onze goede naam en de mond-tot-mondreclame, kwamen er steeds maar klanten bij”, weet de bedrijfsleider.

“Daarnaast begonnen we op vraag van onze klanten – aangezien we de expertise hadden vanuit onze vorige job – ook volledige betoncentrales te bouwen. We groeiden gestaag door naar een twintigtal medewerkers en zagen onze workload én onze omzet enorm toenemen. De jongste jaren groeien we op die manier organisch tien tot vijftien procent per jaar.”

Focus op juiste domeinen


“Als zaakvoerder en beslissingsnemer voelde ik dat er door die groei een aantal dingen binnen het bedrijf moesten veranderen”, vertelt Dierckx.

“Ik nam eerder al deel aan een Plato-traject bij Voka en had daar goede ervaringen mee. Toen ik over Accelero las in het Voka-magazine, was ik dan ook direct getriggerd. Ik had in de eerste plaats nood aan een beter financieel overzicht en een betere opvolging van de cijfers. De sterkte van Accelero is dat elke deelnemer tijdens het tweedaagse kick-off moment zelf kan aangeven op welke domeinen hij of zij de focus wil leggen. Hierdoor was ik er zeker van dat mijn aandachtspunt zeker ruim besproken zou worden tijdens de individuele coachingmomenten. Ik ben nogal oplossingsgericht, dus voor mij was dat zeer belangrijk. Maar tijdens de groepssessies – die telkens plaatsvinden bij de deelnemende bedrijven, zodat je deze ook beter leert kennen – komen ook verschillende andere facetten van het ondernemerschap met behulp van gastsprekers ruim aan bod. Die aanpak zorgt voor een duidelijke structuur, die je later in je onderneming kan verwerken. En tenslotte is er de ervaringsuitwisseling met de andere ondernemers in je groep die je absoluut niet mag onderschatten. Deze mensen – die in mijn groep uit zeer verschillende sectoren kwamen – zitten allemaal in dezelfde groeifase en worden dus met dezelfde uitdagingen geconfronteerd. Zij zijn een perfect klankbord en we konden elkaar oplossingen aanreiken vanuit onze eigen ervaringen.”

Tweede bedrijf

Dankzij de workshops en de individuele coachingmomenten tijdens het Accelero-traject nam Gino Dierckx ook een zeer belangrijke beslissing voor de toekomst van zijn bedrijf.

“Het idee lag al even op tafel, maar Accelero zorgde voor de durf om door te zetten”, legt Dierckx uit. “Met GIMAT zijn we een tweede bedrijf begonnen. Dit bedrijf legt zich volledig toe op het bouwen en plaatsen van nieuwe betoncentrales, zodat we ons met EMDS weer volledig op service en maintenance kunnen concentreren. Eén van mijn medewerkers van het eerste uur Mario Wouters coördineert als zaakvoerder dit nieuwe bedrijf en hij is ook mede-eigenaar. Het is schitterend om te zien hoe deze extra verantwoordelijkheid hem heeft doen openbloeien en hoe steil het groeipad van GIMAT is. Voor dit tweede jaar mikken we al op een omzet van vier miljoen euro. En zonder Accelero, waren we nu misschien nog over de beslissing aan het twijfelen.”

Contactpersonen

Carolien Jans

Project manager

Sarah Van den Bril

Coördinator jong ondernemerschap en snelle groeiers