Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
 • Nieuws
 • Aanvragen van steunmaatregelen voor bedrijven

Aanvragen van steunmaatregelen voor bedrijven

 • 16/03/2020

Het coronavirus heeft een ernstige impact op bedrijven in Vlaanderen en daarbuiten, en zorgt dan ook voor veel bezorgdheid bij ondernemers. Om hen te ondersteunen en om te voorkomen dat ze ten gevolge van de coronacrisis in zware problemen komen, zijn er enkele steunmaatregelen waar je als bedrijf een beroep op kan doen. Op deze pagina zetten we enkele nuttige links voor je op een rijtje.

Het aantal nieuwe besmettingen met coronavirus blijft toenemen. Om je onderneming zo optimaal mogelijk te laten draaien kan je extra steunmaatregelen aanvragen bij de overheid. Hoe je dit aanvraagt vind je op deze webpagina met daarnaast een verzameling van veelvoorkomende vragen en de antwoorden erop. Deze website wordt meermaals per dag geüpdatet.  

Federale Overheidsdienst Financiën

De Federale Overheidsdienst Financiën biedt zelfstandigen en vrije beroepen informatie over de steunmaatregelen waarop ze een beroep kunnen doen. Je kan er een document invullen met de schuld(en) waarvoor je de steunmaatregelen vraagt. Let op: een motivering en eventuele aanvullende documenten mogen niet ontbreken. Dien het document in voor 30 juni 2020 bij het Regionaal Invorderingscentrum (RIC) bevoegd voor de postcode van jouw woonplaats (natuurlijk persoon) of maatschappelijke zetel (rechtspersoon).

Federale Overheidsdienst Economie

De Federale Overheidsdienst Economie bied ondernemers meer uitleg over de verschillende steunmaatregelen die de overheid toekent:

 • Tijdelijke werkloosheid door overmacht
 • Uitkeringen tijdelijke werkloosheid verhoogd
 • Betalingsplan voor sociale werkgeversbijdragen
 • Betalingsplan btw
 • Betalingsplan voor bedrijfsvoorheffing
 • Betalingsplan personenbelasting/vennootschapsbelasting
 • Vermindering van de voorafbetaling voor zelfstandigen
 • Uitstel of vrijstelling van betaling van sociale bijdragen voor zelfstandigen
 • Verkrijgen van een vervangingsinkomen voor zelfstandigen (overbruggingsrecht)
 • Flexibiliteit bij de uitvoering van federale overheidsopdrachten

Vlaams Agentschap voor Ondernemen en Innoveren

Op deze pagina van het Vlaams Agentschap voor Ondernemen en Innoveren (VLAIO) vind je meer informatie terug over de specifieke maatregelen met betrekking tot het coronavirus voor Vlaamse ondernemingen, zoals een crisiswaarborg en hinderpremie, en je krijgt een overzicht van de maatregelen die momenteel nog onderzocht worden.

Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening

Op de website van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) kan je terecht voor meer informatie over tijdelijke werkloosheid door overmacht of economische oorzaken.

Vlaams netwerk van ondernemingen

Op deze pagina van Voka, die continu wordt bijgewerkt op basis van de meest actuele informatie, staat alle relevante informatie nog eens netjes gebundeld. Je vindt er een overzicht van antwoorden op de meest gestelde vragen: beleidsafspraken, steunmaatregelen vanuit de overheid, hoe je bedrijf organiseren, wat met hygiëne en preventie.

Website en infolijn federale overheid

De federale overheid riep een website in het leven waar je alle informatie over coronamaatregelen in België terugvind: www.info-coronavirus.be. Verder kan je met al je vragen terecht op het gratis infonummer 0800-14.689.

Proximus