Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Aanvragen subsidies voor startende en ervaren exporteurs vanaf 5 oktober 2020

Aanvragen subsidies voor startende en ervaren exporteurs vanaf 5 oktober 2020

  • 14/09/2020

Midden juni lanceerde Flanders Investment & Trade (FIT) een Corona Exit-plan. Voor de steunmaatregelen ‘Bijzondere Exportsteun’ en ‘Starterspakket Internationalisering’ start de aanvraagperiode op 5 oktober 2020. De voorwaarden en modaliteiten zijn ondertussen vastgelegd. FIT organiseert vier gratis webinars om kandidaten hierin te begeleiden.

De coronacrisis heeft in de Vlaamse buitenlandse handel lelijk huisgehouden. Sinds de lockdown in maart 2020 tonen de cijfers van de Nationale Bank dat Vlaamse exporteurs maand na maand stevige klappen incasseren. Wachten tot de coronacrisis voorbij is, is af te raden. Want net nu moet u creatief zijn, doelmarkten aanboren en uw internationale aanwezigheid versterken. Voorlopig vooral virtueel, al schept dat ook extra opportuniteiten. Bij digitaal contact springt u immers efficiënter om met budget, tijd en mankracht.

Breed steunpakket – permanent en ad hoc

Naast de bestaande financiële steunmaatregelen en huidige dienstverlening, wil FIT met het Corona Exit-plan het tij keren en Vlaamse kmo’s kansen bieden in deze crisistijden. Zo kan u dankzij het ‘Reboot your export’-pakket tegen voordelige kosten en versoepelde betalingsvoorwaarden deelnemen aan FIT-groepsstanden op internationale (vak)beurzen of niche-evenementen. Ook deelnames aan virtuele beurzen behoren tot de mogelijkheden.

Voor 650 startende en ervaren exporteurs

Binnen het Corona Exit-plan zijn er specifieke steunmaatregelen voor startende en ervaren Vlaamse exporteurs.

  • Bijzondere Exportsteun: 500 ervaren exporteurs met minstens 5 FTE’s op de loonlijst, een exportaandeel van minstens 20% en een positief eigen vermogen, kunnen eenmalig een subsidie van € 5.000 aanvragen.
  • Starterspakket Internationalisering: 150 startende exporteurs die nog nooit eerder een subsidie van FIT hebben ontvangen, kunnen eenmalig een subsidie van € 7.000 aanvragen.

Webinars om aanvraag in goede banen te leiden

Behoort u tot een van beide doelgroepen? Vanaf 5 oktober 2020 tot 28 oktober 2020 kan u uw project indienen. Per doelgroep – ervaren en startende exporteurs – organiseert FIT een webinar om deze nieuwe en bestaande financiële steunmaatregelen toe te lichten. Ook wil FIT u inspireren om creatief na te denken over andere opportuniteiten en uw exportplan eventueel aan te passen. Tot slot helpt FIT u om dit praktisch in een volledig projectdossier te gieten.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag