Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Aantal openstaande vacatures in Vlaams-Brabant verdubbeld sinds 1ste lockdown

Aantal openstaande vacatures in Vlaams-Brabant verdubbeld sinds 1ste lockdown

  • 14/03/2022

Twee jaar na de eerste lockdown bereikt de krapte op de arbeidsmarkt een duizelingwekkend hoogtepunt. Uit de cijfers van VDAB blijkt dat alleen al in Vlaams-Brabant het aantal openstaande vacatures verdubbelde. Een verontrustende ontwikkeling die een pertinent vraagstuk opwerpt: hoe geraken deze vacatures ingevuld? Voka – Kvk Vlaams-Brabant biedt met haar Plan Samen Groeien, Welt en lokale Talentenplatformen alvast het broodnodige weerwerk. “Voor velen wordt de afstand op de arbeidsmarkt alleen maar groter. 1 op de 3 Werkzoekende Zonder Werk zit intussen al meer dan 2 jaar zonder job. Het is een must deze doelgroep, inclusief langdurige zieken, te blijven activeren. In deze context moeten we ook openstaan voor een slimme economische migratie: willen we een veerkrachtige economie ontwikkelen, zullen we ook in andere vijvers moeten vissen”, zegt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder Voka – KvK Vlaams-Brabant.

Exact twee jaar nadat België in lockdown ging, ogen de cijfers op de arbeidsmarkt allesbehalve rooskleurig. Zo klokt VDAB in Vlaams-Brabant af op een markante stijging van 35,000 naar 45,000 ontvangen vacatures. Terwijl daalde in diezelfde periode het aantal Werkzoekende Zonder Werk (wzw) met slechts 15%. “De huidige cijfers spreken boekdelen. Een lichtpunt is ver zoek, want de daling in het aantal Werkzoekende Zonder Werk weet amper te compenseren. In vergelijking met twee jaar geleden zit meer dan de helft van de werkzoekenden al langer dan een jaar zonder job. Nog straffer: 1/3 ervan overschreed intussen de grens van 2 jaar werkloos te zijn”, zegt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Vlaams-Brabant

Talent van elders

Onder meer met het Plan Samen Groeien, Welt en lokale Talentplatformen wil Voka - KvK Vlaams-Brabant het momentum van het post-coronatijdperk optimaal benutten. Volgens de netwerkorganisatie heeft Vlaanderen meer dan ooit nood aan een nieuw sociaaleconomisch pact en een evenwichtigere arbeidsmarkt. “Met Plan Samen Groeien streven we naar een minimum van 2% groei. Een flexibele arbeidsmarkt met oog voor inclusie is onontbeerlijk. Ook een slim economisch migratiebeleid is essentieel. Alleen om onze Belgische concurrentiekracht te behouden, moeten we talentvolle mensen van elders aantrekken. Louter inzetten op omscholing van de aanwezige werkkrachten zal niet volstaan”, aldus Claes.

Actoren laten samenwerken

Ondertussen kijkt Voka - KvK Vlaams-Brabant ook naar de kleinere economische regio’s. Met Welt (een traject dat inzet op het creëren en faciliteren van duurzame loopbanen) en Talentenplatformen treedt de organisatie op als matchmaker tussen werkgever en -nemer. “De Lokale Talentenplatform zijn al gelanceerd in Noord- en Zuid-Hageland en Leuven. Binnenkort volgen Vilvoorde en het westen van de provincie. Via deze platformen stimuleren we de samenwerking tussen werkgevers, arbeidsbemiddelaars, scholen en openbare besturen in Vlaams-Brabant. Ze handelen al te vaak naast elkaar, terwijl ze met dezelfde blik naar de arbeidsmarkt kijken. Een noodzakelijk inspanning, want we zullen op alle niveaus moeten samenwerken om de kloof op de arbeidsmarkt te dichten”, meent Steve Vanhorebeek, Welt-coördinator.

banner Welt

Duurzaam HR-beleid

“De arbeidsmarkt stond voor de pandemie al voor verschillende uitdagingen, maar de coronacrisis heeft ze nog meer aan de oppervlakte gebracht. We stellen vast dat ondernemingen nog te weinig inzetten op een duurzaam HR-beleid. Met ons Welt-traject sensibiliseren we hen om bij te dragen aan een maatschappelijke verandering. De diversificatie van de talentenpoel is noodzakelijk. Een werkplek creëren waar elk profiel zich goed voelt, is iets wat bedrijven zelf moeten waarmaken én de beste groeistrategie voor de toekomst”, gaat Vanhorebeek verder.

Bedrijven die deelnemen aan een Welt-traject kunnen onder meer een HR-scan laten uitvoeren. Hierbij worden de groeikansen op vlak van inclusie in kaart gebracht. Met de uitkomst kunnen ze gericht aan de slag aan de hand van een actieplan dat onder begeleiding wordt uitgewerkt. Zo krijgen huidige en potentiële medewerkers de kans om zich volledig te ontplooien waardoor de kloof op de arbeidsmarkt op zijn beurt verkleint.  

Contactpersonen

Kris Claes

Gedelegeerd Bestuurder

Steve Vanhorebeek

Adviseur Arbeidsmarkt & Onderwijs

Proximus