Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • ‘Aan twee woorden weten we al wat de ander wil zeggen’

‘Aan twee woorden weten we al wat de ander wil zeggen’

  • 07/10/2022

Bij het Lokerse Wulteputte Boudewijn bestaan alle goede dingen niet uit drie, maar uit vier. Zo mocht oprichter Boudewijn Wulteputte na eerst zijn echtgenote later ook zijn kinderen Kristof en Evelien verwelkomen aan boord van het familiebedrijf. Intussen is dat uitgegroeid tot een groep met vier stevige pijlers, die alles in huis heeft om een volledige service te bieden bij afbraak- en grondwerken.

Voor Boudewijn Wulteputte begon het 25 jaar geleden allemaal met het leggen van opritten en terrassen, na zijn uren als loonwerker. ‘Tot ik op een keer tijdens een bezoek aan Rock Werchter aan de praat geraakte met iemand over uit te voeren grondwerken. Om die klus voor hem te kunnen uitvoeren, moest ik zelfs in allerijl nog op zoek naar een graafmachine. Maar de klant was tevreden en het daaropvolgende weekend volgde al een nieuwe klus voor twee machines. Zo was de trein vertrokken, waarna ik in 2002 mijn vennootschap heb opgericht’, blikt hij even achterom.

De voorbije twintigtal jaar maakte Wulteputte Boudewijn naam als aannemer van afbraak- en grondwerken, die ook de aanleg van wegen en riolering voor zijn rekening kan nemen.  Bijvoorbeeld de voorbereidende grondwerken voor de aanleg van de Lokerse bedrijvenzone E17/4 waren een kolfje naar zijn hand. Door de jaren heen wist het bedrijf zich vooral te specialiseren in grondwerken voor treininfrastructuur. ‘Vandaag zijn zulke werken goed voor zo’n 70 % van onze business. Onder meer Besix of het in spoorinfrastructuur gespecialiseerde ingenieursbureau TUC Rail kloppen hiervoor vaak bij ons aan. Het zijn bijzondere opdrachten, ook omdat er dan vaak een spoorlijn buiten dienst moet worden gesteld en er dus tegen de klok moet worden gewerkt. Voor zulke werven tekenen we onze planning soms zelfs tot op het uur uit’, legt Boudewijn Wulteputte uit. 
 

Van jongs af aan aangetrokken

Van aanpakken weten is dus een belangrijke eigenschap om het te kunnen maken in het familiebedrijf. Gelukkig zit dat ook zoon Kristof en dochter Evelien in het bloed. ‘Als kind al beantwoordde ik thuis weleens telefoontjes van klanten. En later als tiener hielp ik ook al waar het kon. Het werken met de machines trok ook Kristof al van jongs af aan’, vertelt Evelien. ‘Meteen na mijn studies Boekhouding ben ik dus ook meteen in de zaak begonnen. Omdat er al werk op me lag te wachten, leek me dat heel logisch.’

Vandaag volgt zij onder meer de boekhouding en het personeelsbeleid bij Wulteputte Boudewijn bv op, terwijl Kristof de werven coördineert en de werfleiders aanstuurt en opvolgt. ‘Voor het dagelijks runnen van het bedrijf rekent vader op ons, al bezoekt hij zelf nog wel klanten en vertegenwoordigt hij ons ook nog bij de buitenwereld’, schetst Evelien Wulteputte. 

Met recyclagecentrum TOP Lokeren, containerdienst Condebo en afbraakbedrijf Fidabo zijn trouwens nog drie andere bedrijven in diezelfde familiale handen. ‘Onze vier bedrijven vullen elkaar goed aan. Momenteel volgen we die met ons drieën elk van vanuit zijn eigen specifieke focus op. Maar op termijn is het de bedoeling dat ieder zich volledig om een welbepaald bedrijf bekommert. Minstens een keer per maand trekken we tijd uit om samen te bespreken hoe alles loopt. Elke week samenzitten, is in de praktijk door het werk niet haalbaar. Gelukkig zijn we familie van elkaar. Daardoor hebben we al genoeg aan twee woorden om te weten wat de ander wil zeggen’, zegt Evelien. 

Betrokkenheid als troef

Afspraken over het runnen van het familiebedrijf heeft de familie Wulteputte nog niet in een familiecharter vastgelegd. ‘Voorlopig is daar ook geen behoefte aan. Onze partners zijn niet aan de slag in het bedrijf en onze kinderen zijn hoogstens negen jaar. Al kijken ze nu wel al met grote ogen naar de machines’, klinkt het. ‘Ze moeten later vooral doen wat ze graag doen. Al zou het wel leuk zijn als ze later ook iets in het bedrijf willen doen’, geeft Boudewijn Wulteputte toe. ‘Die familiale betrokkenheid is altijd een van onze troeven geweest. Op werven zijn ofwel ikzelf, ofwel Kristof steeds in de buurt. Zo kunnen we à la minute belangrijke beslissingen nemen als het nodig is.’

‘Die betrokkenheid vinden we ook terug bij onze ploeg medewerkers. We zien ons allemaal als collega’s onder elkaar, die samen voor dezelfde doelen gaan. Dat familiegevoel houden we levendig door bijvoorbeeld een personeelsfeest en een familiedag te organiseren. En ook het einde van een werf wordt steeds passend gevierd’, besluit Evelien Wulteputte.

 

Meer info: www.wulteputtebv.be

Boudewijn, Evelien en Kristof Wulteputte

Contactpersoon

Jan Van de Poel

Communicatiemedewerker

AW_Welt_6stappenplan

Artikel uit publicatie