Skip to main content
  • Nieuws
  • Aan het Overlegcomité: geef ons de courage om door te gaan

Aan het Overlegcomité: geef ons de courage om door te gaan

  • 22/01/2021

Vandaag zit het Overlegcomité samen over een verstrenging of versoepeling van de coronamaatregelen. “We moeten absoluut een derde golf vermijden. Maar bedrijven - zeker uit de gesloten sectoren - willen perspectief wanneer en vooral onder welke voorwaarden de maatregelen kunnen opgeheven of versoepeld worden. Ondernemers en hun medewerkers worden stilaan moedeloos en snakken naar courage”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Een derde golf zou een mokerslag zijn, zowel voor de gezondheidszorg als voor de economie. Maar 10 maanden na de eerste lockdown snakken onze bedrijven en hun medewerkers naar een positief perspectief.

Het omzetverlies in januari wordt volgens de recentste Voka-enquête geschat op gemiddeld 9 procent, wat hoog blijft, en waardoor we in een 90%-economie zitten. Het verlies aan arbeidsplaatsen zal voor 2020 uitkomen op 55.000 jobs, vergeleken met 2019. Voor 2021 wordt een verlies van 40.000 arbeidsplaatsen verwacht. Zeker kleinere en middelgrote bedrijven hebben het erg moeilijk. En een aantal sectoren blijven gesloten of moeten werken op een sterk verminderde capaciteit.

Laat ons ondernemen

Net daarom hebben we nood aan een positief perspectief: laat ons ondernemen en geef ons meer duidelijkheid over de aanpak van de coronacrisis tot de zomermaanden. Nu werken we van Overlegcomité naar Overlegcomité zonder een plan; angstboodschappen, soms drammerige negativisme en beperkingen domineren.

Laat ons de blik verleggen naar de toekomst. Maak uitgewerkte scenario’s voor het komende half jaar voor de beheersing van het virus, met onder andere performante testing- en tracing, zeker tot de vaccinaties voldoende zijn uitgerold. Op basis van de beschikbare data moeten lokale besmettingshaarden ook veel sneller ingedijkt worden met gerichte en lokale maatregelen. 

Roadmap nodig

En ook de vaccinatie moet sneller, eenduidiger en krachtiger worden aangepakt. Landen die snel en goed vaccineren, creëren een competitief voordeel. En last but not least is er nood aan een roadmap wanneer contactberoepen, de horeca, de evenementensector enzovoort weer open kunnen, wanneer telewerk wordt aangeraden maar niet langer verplicht, de avondklok wordt opgeheven, het reizen weer mogelijk wordt, de sociale contacten weer kunnen worden opgebouwd, we weer kunnen winkelen met twee, het onderwijs weer op volle toeren kan draaien, ... 

Op aanvaardbare termijn weer open

Een snellere en goed georganiseerde vaccinatie, een krachtdadige beheersingsstrategie en heldere communicatie van onze regeringen zijn daarin cruciaal. Dit alles is nodig zodat samenleving en economie in 2021 op een aanvaardbare termijn weer open kunnen en er opnieuw perspectief  komt voor mensen en ondernemingen.

Enkel zo kunnen we een derde golf en het bijhorende jojo-effect vermijden die onze economie helemaal zal kraken. De vele goede steunmaatregelen van de regeringen zullen dit niet kunnen tegenhouden. Nu moeten de regeringen ons perspectief en courage geven om er door te geraken. #samendoorgaan, #samengroeien.

IMU - vzw - De belegger