Nog maar een tiende van het normale drinkwaterverbruik halen? Durabrik doet het in een proefproject met de Hydraloop, een systeem waarmee je in je huis water kan recycleren. Steven Vanden Brande van Durabrik legt uit.
Wat als je het water uit je douche kon recycleren om je toilet door te spoelen of je kleren te wassen? Goed nieuws: het kan. Het Gentse bouwbedrijf zet hiervoor in op de Hydraloop. Een systeem waarmee je gemakkelijk je water kan zuiveren en hergebruiken in huis.
Hydraloop
“Door de Hydraloop kan je hetzelfde water twee keer gebruiken”, vertelt Steven Vanden Brande van Durabrik. “Na zuivering krijg je water van basiskwaliteit, dat zeker goed genoeg is om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen. Nu gebruiken we daar doorgaans water van drinkwaterkwaliteit voor, wat een beetje absurd is.
“Je spoelt je toilet toch ook niet door met flessen Spa?”
Steven Vanden Brande, Durabrik
Zeker aangezien water volgens hem meer en meer een issue zal worden, ook in woningen. “Qua energieverbruik zijn de grote stappen nu wel gezet. We bouwen intussen woningen met een E-peil van 20 of zelfs nog lager”, legt Vanden Brande uit. “Voor water bestaat er nog geen E-peil, maar het gaat snel een probleem beginnen te worden. Nu al is water duur en wordt het steeds duurder.”
Proefproject
In een eerste proefproject heeft Durabrik nu de Hydraloop aangesloten op de regenwaterput. Hierdoor worden na filtering en ontsmetting van het regenwater alle kranen in de woning bediend met gratis regenwater. “Enkel de kraan in de keuken en aan de wasbak in de badkamer is niet op dit systeem aangesloten en gebruikt nog drinkwater”, legt Steven Vanden Brande uit. “Het resultaat? Het waterverbruik is nog geen tiende van wat dat gemiddeld is. Bovendien is het erg gebruiksvriendelijk: de Hydraloop gebruikt geen filters die kunnen verstoppen en die je moet onderhouden.”
Deze methode draait momenteel al 1,5 jaar in de woning van een Durabrik-medewerker. “We willen dit op termijn naar al onze klanten transfereren. Zo hebben we een project in Gentbrugge waar vijf klanten al hebben ingestemd om dit systeem bij hen uit te testen. Als er geen grote gebruiksproblemen opduiken, hopen we dit op termijn standaard aan te bieden. Maar we zijn erg voorzichtig, want er speelt wel een gezondheidsaspect bij waterverbruik. We gaan dit dan ook voor een aantal jaar nauwgezet opvolgen.”
SDG Champion
Tegen 2025 wil Durabrik het meest duurzame bouwbedrijf te zijn. Al vier jaar op rij ontving het alvast het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Om het Voka Charter te bemachtigen, moeten bedrijven de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties (SDG’s) proactief integreren in hun bedrijfsbeleid, concrete doelstellingen en acties formuleren, de geboekte resultaten rapporteren aan de evaluatiecommissie en extern communiceren over gevoerde acties.
Durabrik was het allereerste bouwbedrijf om het SDG Pioneer-certificaat binnen te halen. Dat krijg je wanneer je drie jaar op een rij het Voka Charter Duurzaam Ondernemen ontvangt.
Hoe belangrijk vinden ze het om ook nog SDG Champion te worden? “Zulke bekroningen zien we als een bevestiging van wat we doen”, vertelt Steven Vanden Brande. “Maar we willen als bedrijf vooral onze verantwoordelijkheid opnemen, zeker als je weet dat een woning gemiddeld 100 jaar blijft staan. Wat je nu bouwt, heeft nog decennialang impact. Daar verantwoord mee omgaan binnen een businesscontext is voor Durabrik een constante oefening.”
Of elk duurzaamheidsproject dan ook moet renderen? “Bij de hydraloop zien we dat daar een terugverdienmodel op zit: na 7 à 10 jaar heb je je investering terug”, legt Vanden Brande uit. “Maar als we iets écht schadelijk vinden zullen we het niet doen, zelfs als dat financieel minder optimaal is. Bepaalde zaken kan je in 2021 niet meer verantwoorden, ook al zijn ze misschien financieel gunstiger. Durabrik bestaat al 55 jaar en we willen relevant blijven, continuïteit verzekeren. Ook door duurzaamheid breed op te vatten, trouwens. Zo laten wij onze werven opkuisen door maatwerkbedrijven. Het totaalpakket moet goed zitten. Alleen met een holistische benadering van duurzaamheid kan je pas écht duurzaam zijn en blijven als bedrijf.”