Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • 9. Impact kustbescherming op de haven van Zeebrugge

9. Impact kustbescherming op de haven van Zeebrugge

  • 19/02/2023

Met het onderzoekstraject Kustvisie onderzoekt de Vlaamse overheid hoe we onze kust op lange termijn kunnen blijven beschermen tegen overstromingen en een stijgende zeespiegel (van 1, 2 of 3 meter). Nu al moet er nagedacht worden over een toekomstige uitbreiding van de haven van Zeebrugge op zee: ook dat moet meegenomen worden in het studiewerk.

Met het onderzoekstraject Kustvisie onderzoekt de Vlaamse overheid hoe we onze kust op lange termijn kunnen blijven beschermen tegen overstromingen en een stijgende zeespiegel (van 1, 2 of 3 meter). De finale onderzoeksresultaten worden in maart 2023 verwacht. Kustvisie bouwt verder op het Masterplan Kustveiligheid (dat momenteel in uitvoering is). Dat is voldoende om ons tot 2050 te beschermen, maar daarna zullen extra maatregelen nodig zijn.

Voor de strandzones worden momenteel nog 3 alternatieven verder onderzocht. Voor de kusthavens loopt een apart traject. Dat is nodig, omdat er voor de havens extra uitdagingen zijn wat betreft waterkering, afwatering van water uit het binnenland naar zee, hoe de haven operationeel kan blijven  – ondanks de zeespiegelstijging, etc.

“Voor Apzi-Voka is het belangrijk dat er nu reeds wordt nagedacht over een toekomstige uitbreiding van de haven van Zeebrugge op zee. Dit dient meegenomen te worden in het studiewerk in het kader van Kustvisie", aldus Marc Adriansens, voorzitter Apzi - Voka West-Vlaanderen.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag