Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
 • Nieuws
 • 8 Vlaams-Brabantse ondernemingen behalen duurzaamheidscertificaat van de Verenigde Naties

8 Vlaams-Brabantse ondernemingen behalen duurzaamheidscertificaat van de Verenigde Naties

 • 26/10/2021

Topman VN reikt certificaten uit tijdens plechtigheid in Brussel

Voka Vlaams-Brabant begeleidde 8 ondernemingen om het Pioneer-duurzaamheidscertificaat van de Verenigde Naties te behalen. De bedrijven hebben er de afgelopen drie jaar succesvol werk van gemaakt om via het Voka Charter Duurzaam Ondernemen de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen toe te passen in hun bedrijfsvoering. Ook Voka Vlaams-Brabant zelf mag zich voortaan SDG Pioneer noemen. De Pioneer-certificaten werden uitgereikt in Brussel door Alex Mejia, directeur bij UNITAR, het VN-agentschap voor opleiding en onderzoek.

“Duurzaam ondernemen is essentieel voor moderne bedrijven, maar met een actief engagement als het VCDO toon je dat het echt menens is. Onze Pioneer-bedrijven bewandelen de enige juiste manier om vandaag een onderneming uit te bouwen en zijn ambassadeurs voor hun sectorgenoten. We feliciteren hen en moedigen hen aan om te blijven inspireren”, zegt Peter Van Biesbroeck, directeur van Voka Vlaams-Brabant.

Alex“De klimaatverandering aanpakken, werken aan een inclusieve samenleving en circulair ondernemerschap versterken zijn wereldwijde uitdagingen die lokaal kunnen worden aangepakt. De SDG’s van de Verenigde Naties zijn dan ook een ideaal instrument voor ondernemingen om hun duurzaamheidsacties aan op te hangen”, aldus Alex Mejia, directeur bij UNITAR. 
 

8 certificaten

Ondernemingen die gedurende drie jaar acties opzetten rond elk van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s), krijgen na een positieve evaluatie het UNITAR Pioneer-certificaat. Vandaag kregen 8 Vlaams-Brabantse ondernemingen die onderscheiding. Zij sluiten aan de bij de 8 Pioneers die reeds vorig jaar hun certificaat behaalden. Ook Voka Vlaams-Brabant zelf zag haar inspanningen dit jaar beloond met de titel van SDG Pioneer.

De 8 laureaten die door Voka Vlaams-Brabant werden begeleid:

 • allnex Belgium (site Drogenbos)
 • Athlon
 • Citrique Belge
 • Isoltechnics
 • Henkel Belgium Operations NV
 • IDE Coffee Systems
 • Pantarein Publishing
 • ViTeS

Recordaantal nieuwe inschrijvingen

De interesse voor duurzaam ondernemen is aan een stevige opmars bezig. Het aantal nieuwe inschrijvingen voor duurzaamheidstrajecten van Voka Vlaams-Brabant is met 25% gestegen en piekt dit jaar op 38 deelnemende bedrijven.

Onder de paraplu van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) kunnen ondernemingen op verschillende niveaus werken aan duurzaamheid. Het behalen van een Pioneer-certificaat is een eerste internationale erkenning. Pioneer-bedrijven kunnen vervolgens werken aan het behalen van een Champion-certificaat. En wie ook dat tot een goed einde brengt, kan kandideren voor de titel van Ambassador.

3 laureaten aan het woord

Citrique Belge
Het Tiense Citrique Belge is een van de grootste producenten van citroenzuur ter wereld.

“Dit programma maakt het mogelijk om onderhuidse ambitie enerzijds naar de voorgrond te duwen maar ook gericht naar effectieve verbeteringen te blijven zoeken in de meest diverse domeinen. Maar vooral biedt het ook een nieuw platform om een vernieuwende wijze samen te werken met collega’s en stakeholders met de meest verassende en verfrissende resultaten”, zegt Sanne Elsen, Compliance Scientist bij Citrique Belge.

ViTeS
ViTeS geeft werk en opleiding aan mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt. Ze geven daar concreet invulling aan door het uitbaten van Kringwinkels en maatwerkbedrijven.

“ViTeS is samen werken, samen groeien. Dit kunnen we beter door bewust samen te werken rond de duurzame ontwikkelingsdoelstelling en duurzaamheid te verankeren in het beleid van de onderneming. Door mee te werken aan het Voka Duurzaamheidscharter, worden we uitgedaagd om continu alert te blijven en de verschillende aspecten van duurzaamheid te integreren in onze werking”, legt Griet Vergauwen, projectontwikkelaar bij ViTes, uit.

Allnex Belgium (site Drogenbos)
Allnex is een wereldwijde producent van industriële coatingharsen en additieven voor coatings en inkten voor tal van toepassingen. Op de site in Drogenbos vindt productie, onderzoek en sales plaats.

“Het Voka charter Duurzaam Ondernemen biedt een gestructureerde manier en een inspirerend forum om als bedrijf bij te dragen aan de realisatie van de 17 SDG’s. Het behalen van het ‘SDG Pioneer certificaat’ is een mooie bekroning voor de inspanningen van al onze medewerkers op gebied van duurzaamheid”, aldus Helge Dehandschutter, SHE-Q Manager bij allnex Belgium (site Drogenbos).

logos

Contactpersonen

Bie Gielen

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Sophie Dings

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Proximus