Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • 7 tips voor wie meer circulair wil ondernemen

7 tips voor wie meer circulair wil ondernemen

  • 24/02/2022

Onze maakindustrie staat voor een ingrijpende transitie. Van een lineare economie evolueren we de komende decennia naar een circulaire economie waarbij materialen en grondstoffen zo lang mogelijk en zo hoogwaardig mogelijk in de waardeketen behouden blijven en waarbij zo weinig mogelijk afval wordt gecreëerd. 

7 tips

Wil je onderzoeken hoe je je business meer circulair kan maken? Hier zijn 7 tips voor wie meer circulair wil ondernemen:

  1. Focus op het design van je producten. 80% van afval kan voorkomen worden door tijdens de ontwerpfase van het product reeds na te denken over hoe het materiaal of het product zelf terug in de kringloop kan gebracht worden. Zo maakt een productarchitectuur met weinig verschillende onderdelen en materialen reeds een wereld van verschil voor een eventuele recyclage bij het einde van de levenscyclus.
  2. Denk na over hoe je een dienst kan koppelen aan het gebruik van je producten. Op die manier worden materialen langer en intensiever gebruikt. In heel wat van de circulaire businessmodellen zit een flink stuk ‘servitization’ vervat.
  3. Circulaire economie en digitalisering gaan hand in hand. In het populaire circulaire ‘product as a service’-businessmodel signaleren transparante digitale platformen wanneer en hoe het product gebruikt wordt en wanneer het product aan onderhoud, herstel of vervanging toe is. Ook in recyclingbusinessmodellen wordt digitalisering belangrijker. Steeds meer bedrijven geven via een QR-code richtlijnen mee over de afkomst en samenstelling van hun product en/of waar je terecht kan eens je het product niet meer gebruikt hoe het kan worden.
  4. Streef naar een evenwichtig samenwerkingsmodel met complementaire partners. Circulaire businesscases vragen bijna steeds een intensieve samenwerking met andere bedrijven en organisaties. Denk aan samenwerking met afvalophalers, afvalverwerkers, maatwerkbedrijven, complementaire dienstverleners … Belangrijk hierbij is om steeds de win-win voor elke speler binnen de waardeketen te bewaken.
  5. Bekijk of je een beroep kan doen op de kmo-groeisubsidie. VLAIO voorziet sinds vorig jaar subsidies voor ondernemingen die investeren in extern advies of aanwerving bij de realisatie van een duurzaam project.
  6. Positioneer je bedrijf als circulaire onderneming, maar vermijd greenwashing. Communiceer op een transparante manier over je initiatieven, ook over bepaalde wasteproblemen die je nog niet kon oplossen.
  7. Neem actief deel aan bedrijfsnetwerken/projecten waar circulaire economie centraal staat. Je vindt er heel wat op de site van Vlaanderen Circulair. Ook Voka West-Vlaanderen heeft een flink aanbod van inspiratie- en netwerksessies, opleidingen, projecten.

Meer weten over circulair ondernemen?

Schrijf je in voor het lab ‘De weg naar meer circulair ondernemen’ (start 21 maart)

Lees het artikel over circulair ondernemen in Ondernemers nr.3.

Contactpersoon

Marijke Bouciqué

Kennis & Advies/Innovatie - Innovatie & Digitalisering

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag