Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • 7 op de 10 ondernemers betalen leveranciers nog steeds op tijd

7 op de 10 ondernemers betalen leveranciers nog steeds op tijd

  • 07/04/2020

Drie weken na het ingaan van de federale noodmaatregelen in het kader van de coronacrisis, betalen 67 procent van de bedrijven in de regio Antwerpen-Waasland hun leveranciers nog steeds binnen de gewone termijn. Dat blijkt uit de wekelijkse bevraging van Voka. ‘Dat wijst er toch op dat de meeste bedrijven de voorbije jaren een buffer hebben opgebouwd, die hen nu door de moeilijke tijd kan helpen’, zegt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. ‘Het kom er nu op aan dat de banken liquiditeiten waarborgen voor zij die iets minder reserves hebben. Zo kunnen we een betalingscrisis vermijden.’

Het spreekt natuurlijk vanzelf dat de beperkende maatregelen ook in onze regio hun tol beginnen te eisen. Ongeveer acht op de tien bedrijven krijgen in meerdere of mindere mate te maken met een betalingsachterstand van hun klanten. Maar in 83 procent van de gevallen gaat het gelukkig om een minderheid van de facturen.  Verder zien we dat 35 procent van de bedrijven overweegt om een extra krediet aan te gaan bij de bank om de coronacrisis het hoofd te bieden. Maar op de lopende kredieten heeft slechts 15 procent van de respondenten een uitstel van kredietbetaling aangevraagd.

Heel goed nieuws is alvast dat steeds meer bedrijven de rug rechten. ’28 procent overweegt zijn activiteiten binnen de 2 weken opnieuw op te voeren of is daar al mee bezig. Dat is bijna dubbel zoveel als in onze bevraging vorige week’, onderstreept Luc Luwel.
Eenzelfde percentage denkt zijn productiecapaciteit weer op het normale niveau te kunnen brengen. En nog eens 24 procent hoopt snel weer tot driekwart van het normale productieritme te draaien.

Bedrijfsactiviteit

(Voor bedrijfsgetuigenissen kan u contact opnemen met Pieter Leuridan)

Contactpersoon

Pieter Leuridan

Communicatiemanager

AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
AW_Welt_6stappenplan
AW_Digitalisering