Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

7. Loodsen

  • 16/02/2023

Het Vlaamse loodsenkorps telt in totaal een kleine 300-tal loodsen, waaronder een 37-tal kustloodsen. Tegen 2027 zullen er ongeveer 70 mensen uitstromen: ongeveer een kwart van het loodsenkorps. Vooral in Zeebrugge is de capaciteit aan loodsen te beperkt.

Het Vlaamse loodsenkorps telt in totaal een kleine 300-tal loodsen, waarvan een 37-tal kustloodsen. Tegen 2027 zullen er ongeveer 70 mensen uitstromen (door o.a. pensionering): dat is ongeveer een kwart van het loodsenkorps. Ook en vooral in Zeebrugge is de capaciteit aan loodsen te beperkt. De meeste kustloodsen zijn op leeftijd en er is te weinig instroom. Aangezien de opleidingstijd voor een loods heel wat jaren duurt (tot 7 jaar om de grootste schepen te kunnen beloodsen), zal het tekort aan loodsen zich in Zeebrugge de komende jaren steeds feller laten voelen.

Voorzitter van Apzi-Voka West-Vlaanderen Marc Adriansens: “Zeebrugge moet de beschikking hebben of krijgen over meer loodsen. Er moeten dringend extra loodsen aangeworven en opgeleid worden. De loodsen aan de kust zijn efficiënt en flexibel, maar in drukke periodes of tijdens verlofperiodes laat het loodsentekort zich sterk voelen. Dat wordt versterkt door de gestegen trafiek naar Zeebrugge waardoor meer loodsen nodig zijn. Deze moeten de juiste kwalificaties en competenties hebben, zodat ook de grootste schepen de haven binnengeloodst kunnen worden.”

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag