Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • "6/10 bedrijven zien export pas na zomer weer aantrekken"

"6/10 bedrijven zien export pas na zomer weer aantrekken"

  • 07/05/2020

6/10 Bedrijven in de regio Mechelen en Kempen zien de export pas na de zomer weer aantrekken. Dat blijkt uit de nieuwste enquête van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. De internationale vraag bij klanten is weggevallen (86%), er zijn amper nog internationale beurzen (14%) en naar het buitenland  reizen is beperkt (14%). “Zowat alle zekerheden zijn weg, ook op de internationale markt. Je hebt nu kennis, expertise en een netwerk nodig om een duidelijke exportstrategie uit te werken. Onze Voka-Kamer gaat bedrijven daarmee helpen. Met onze nieuwe programma’s Mercurio en International Reboot Rooms”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder.

Zijn we dan zo afhankelijk van export? En of. Vlaanderen is een echte exportkampioen: voor 2019 wordt de Vlaamse uitvoer van goederen en diensten geraamd op 280 miljard euro. Zo’n 30 procent van de jobs hangt af van de uitvoer. Maar door de coronacrisis staat de export zwaar onder druk, zo blijkt uit de wekelijkse corona-enquête bij 900 ondernemingen. Meer dan 100 bedrijven komen uit de regio Mechelen en Kempen.

“De export draait nu al twee maanden een derde onder het normale niveau. Daar dreigen nog eens vier maanden bij te komen. Tot na de zomer. Eén op de vijf exporterende bedrijven in de regio Mechelen en Kempen heeft zijn exportactiviteit bijna volledig zien terugvallen. We dreigen een half jaar zwaar onder niveau te exporteren. Onze politici moeten dan ook dringend werk maken van een relancestrategie voor onze export”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. “We denken aan een uniforme procedure voor grensoverschrijdend professioneel personenverkeer doorheen de EU. Zo kunnen medewerkers weer internationaal actief zijn.”

Ook een Europees Marshallplan met investeringen is nodig. “De EU neemt 70 procent van de Vlaamse export voor haar rekening. De Vlaamse export zal zich dus pas herstellen als de EU in zijn geheel herstelt”, aldus Laveren.
 

GRaf1

Voka ondersteunt met Mercurio 

Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen zit zelf niet stil en gaat bedrijven zelf helpen met hun exportstrategie. “Zowat alle zekerheden zijn weg, ook op de internationale markt. Je hebt nu kennis, expertise en een netwerk nodig om een duidelijke exportstrategie uit te werken. Onze Voka-Kamer gaat bedrijven daarmee helpen. Met onze nieuwe programma’s Mercurio en International Reboot Rooms.

Mercurio is een nieuw ondersteuningsprogramma voor ondernemingen die willen internationaliseren. Bedrijven kunnen bij Mercurio van Voka terecht met al hun vragen over marktverkenning, strategie, export en import, investeringen,...
Naast haar eigen expertise mobiliseert Voka voor Mercurio ook de ‘Global Ambassadors’, dit zijn ondernemers met bakken internationale ervaring die bedrijven inspireren bij de uitbouw van hun eigen internationaal verhaal. Voor een maximale internationale dienstverlening blijft Voka ook in de toekomst samenwerken met vertrouwde partners als FIT en VLAIO.

Voka – KvK Mechelen-Kempen biedt ook een nieuw concept met de naam International Reboot Rooms aan. "Als ondernemer kan je deelnemen aan drie digitale rondetafels met experts. Eén tafel gaat over de algemene export, één is bedoeld voor ondernemers die specifiek naar China exporteren en een derde gaat exclusief over de Verenigde Staten", zegt Petra Van Bouwelen, International Business Development manager.


Via Connects biedt Voka een platform aan waar de internationale vraag tot bij de ondernemers wordt gebracht.

Meer info over Mercurio op www.voka.be/mercurio
Meer info over Reboot Rooms op https://www.voka.be/activiteiten/international-reboot-room-zakendoen-met-de-vs-tijdens-en-post-covid-19