Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • 60 jaar 'The Belgian' - Ervaring en organische groei gaan hand in hand

60 jaar 'The Belgian' - Ervaring en organische groei gaan hand in hand

  • 23/11/2018

The Belgian 1


De familie Tonoli heeft een passie voor schaken: grootvader José, vader Walter, zijn broer Peter en zoon Benjamin: allen hebben ze al nationale titels in verschillende categorieën gehaald. Maar daarnaast stroomt er ook ondernemersbloed door de aderen van de familie Tonoli. Al 60 jaar leggen ze met hun beveiligingsfirma ‘The Belgian’ een opmerkelijk groeipad af. Het bedrijf staat in de Top 25 van de Trends Gazellen. “En we zijn klaar voor de toekomst. Ons geheim? Ons af en toe in vraag stellen om telkens tot een betere organisatie te komen”, zegt vader Walter Tonoli.

Tekst en foto's: Joris Herpol

Het verhaal van het familiebedrijf ‘The Belgian’ startte in 1958 in Laken. Grootvader José begon in het expojaar met de productie van brandbestrijdingsmiddelen. Daarna kwam er elektronica bij en het bedrijf groeide door meer in te zetten op branddetectie, toegangscontrole, camerabewaking en inbraakbeveiliging. Na 30 jaar verhuisde het bedrijf naar Peutie (Vilvoorde), om zich vervolgens definitief te vestigen in Wolvertem, waar The Belgian vandaag een kleine 50-tal medewerkers tewerk stelt. En het bedrijf ziet nog groeikansen. Maar die komen niet zomaar uit de lucht gevallen. Vader Walter Tonoli (60): “We maken er een gewoonte van om ons minstens om 
de vijf jaar in vraag te stellen als onderneming. Waar zijn we mee bezig? Wat moet beter? Waar zijn er opportuniteiten? Die denkoefening deden we doorgaans met een strategische coach. Via het Agentschap Ondernemen kregen we een subsidie van 25.000 euro om ons te laten begeleiden door een groeicoach. En kijk: het loont. De laatste twee jaar steeg onze omzet met 20 procent tot meer dan 10 miljoen euro. De sleutel van ons succes is het wederzijds respect. Niet alleen voor onze klanten maar ook voor het personeel, leveranciers, collega’s – concurrenten en de vele partners met wie we samenwerken.”

Mooie projecten

The Belgian werkt voor 99 procent voor bedrijven of overheidsinstanties en heeft in al die jaren al heel wat mooie projecten gerealiseerd. Zoon Benjamin Tonoli (32): “In 2008 werd The Belgian tijdens de grote renovatie van het Atomium in Brussel gevraagd om daar de brand- en inbraakdetectie te realiseren. Je kan wel denken dat dit geen gewoon project is. We plaatsten liefst 210 branddetectoren en een automatisch blussysteem. Maar ook het nieuwe Havenhuis met futuristische look in Antwerpen werd door ons voor brand beveiligd. Proximus is eveneens een grote klant. Daarvoor zijn we huisleverancier voor branddetectiesystemen in verschillende gebouwen. We beveiligen ook een 50-tal ziekenhuizen over heel het land, we staan in voor het centraal beveiligingsbeheersysteem van zo’n 200-tal scholen in Antwerpen en in de haven van Antwerpen installeerden we 600 camera’s in masten van 20 meter hoog. We verzekeren tevens de brand- en beveiligingssystemen in heel wat politiekantoren en culturele centra. Niet onbelangrijk: hét voor brand gespecialiseerd en erkend keuringsbedrijf ‘ANPI’ koos The Belgian om de beveiliging van hun bedrijfsgebouwen te verzekeren. Wij werken dan ook volgens de strengst geldende ISO-normen en hebben de kwaliteitslabels INCERT (inbraakbeveiliging), BOSEC (branddetectie) en FISQ (brandbeveiliging), wat zeer waardevol is als erkenning op de Belgische markt. Onze omzet is verdeeld over zo’n 80 procent in Vlaanderen, 10 procent in Brussel en 10 procent in Wallonië. Doordat we steeds meer projecten realiseren, volgt er ook een organische groei van het bedrijf.” 

The Belgian 224-uren-service

Walter Tonoli: “We realiseren zo’n honderd installaties per jaar voor brand-, inbraak-, camerabeveiliging en toegangscontrole. Daarbij komt dat je dan ook een kleine honderd onderhoudscontracten moet opvolgen. Zowat één procent valt weg –bijvoorbeeld door een verhuis, of omdat een gebouw wordt afgebroken- maar dat betekent dat er 99 procent bijkomt. We bieden een 24-uren-service per dag en zijn binnen de 8 uur bij de klant als er zich een probleem voordoet. In praktijk zijn we er zelfs binnen de 4 uur. Daarom is het belangrijk om ook letterlijk dicht bij de klant te zijn. Onze uitvalsbasis in Meise (Wolvertem) is heel centraal gelegen, maar we werken ook met hubs aan de kust. Daar vertrekken onze techniekers van thuis uit om Oost- en WestVlaanderen te bedienen.”

The Belgian is ook steeds op zoek naar nieuwe medewerkers. Benjamin: “Het is tegenwoordig zeer moeilijk om technisch geschoold personeel te vinden. Er zijn heel veel ‘bachelorjagers’ op de markt. We zoeken constant zo’n vijftal onderhoudstechniekers. We werken daarvoor samen met de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) en met de hogescholen zelf. We proberen studenten –onder andere via Thomas More in Mechelen- via een stageplaats te laten doorstromen.” 

"Jezelf en je onderneming af en toe in vraag stellen is nodig om tot een betere organisatie  te komen."

Uitzonderlijk goede sprekers

Zowel Walter en Benjamin zijn trouwe volgers van het Plato-traject, het lerend netwerk van Voka Vlaams-Brabant. Walter: “Ik volg nu voor de negende keer een Plato-traject. Dat is echt heel interessant. Het is grotendeels na de uren en de deelnemende bedrijfsleiders zijn zeer gemotiveerd. Er wordt vertrouwen gekweekt en door het interactief delen van kennis en ervaringen met mekaar, leer je heel praktische zaken bij. Concreet heeft het ons al geholpen bij de rekrutering van personeel – hoe pakken we dat het best aan? - maar ook wat je kan doen als bedrijfsleiding als er iemand langdurig ziek is. Of welke strategie je het best hanteert als je een moeilijk oplosbaar probleem tegenkomt. Ik ga zeker deelnemen aan een volgende sessie. Voka vroeg me ook om het peterschap op te nemen, maar ik kan het niet altijd garanderen dat ik er kan zijn omdat de zaak natuurlijk veel tijd vraagt. En dan vind ik ook dat ik het moreel niet kan doen. Je kan niet ‘een beetje’ het peterschap doen. Trouwens: we hebben aan die sprekers écht heel veel gehad. Het merendeel is echt goed. Er zijn er ook die uitzonderlijk goed zijn en die nodigen we in ons bedrijf uit om hier te komen spreken.” 

“Ik volg voor de tweede keer een Platotraject”, gaat zoon Benjamin verder. “Het is echt heel leerrijk om nieuwe inzichten te ontdekken. En Voka weet ook goed hoe ze een groep samenstellen, want je leert mensen kennen die ook vrienden worden en via netwerking wordt ons bedrijf er beter van.” 

Opvolging

The Belgian wordt al drie generaties geleid door de familie Tonoli en de toekomst is alvast verzekerd. Zoon Benjamin zal op termijn de zaak overnemen van zijn vader, en hij heeft ook twee zonen Seppe en Kobe, zodat The Belgian er nog minstens 60 jaar bij kan doen. Walter: “Benjamin heeft eerder een financieel-organisatorische achtergrond. Hij werkte eerst 5 jaar bij Ernst & Young. Ik laat hem nu technisch-commerciële ervaring opdoen, en het is de bedoeling dat hij dan in mijn voetsporen treedt. We kijken altijd welke opportuniteiten ons bedrijf heeft, we werken samen met veel partners en fabrikanten en ontwikkelen zelf systemen door verschillende producten aan mekaar te koppelen. We blijven eveneens alert op bewegingen in de markt. Overnames zijn nu niet echt aan de orde, we zitten hier goed en hebben geen verhuisplannen”, besluit Walter Tonoli.  

Meer info over Plato?  

www.plato.be
Plato.vb@voka.be

Dit artikel verscheen in het magazine Ondernemers, editie november 2018.

Proximus