Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • 52 Oost-Vlaamse bedrijven gelauwerd met duurzaamheidscertificaat

52 Oost-Vlaamse bedrijven gelauwerd met duurzaamheidscertificaat

  • 17/09/2021

Afgelopen woensdag werd het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) uitgereikt aan 52 Oost-Vlaamse bedrijven in de Zebrastraat te Gent. De deelnemers zetten in op meer duurzaamheid voor hun bedrijf. Van mobiele batterijen in de bouwsector tot integratie van duurzaamheid in een museumbeleid: stuk voor stuk mooie voorbeelden van hoe de deelnemers forse inspanningen leveren voor het klimaat, welzijn en mensvriendelijk ondernemen.

VCDO
v.l.n.r.: Geert Moerman (Voka Oost-Vlaanderen) (l.) op de foto met Koenraad Belsack, Nele Van Damme en Julie Dujardin van Upgrade Estate, één van de 52 VCDO-deelnemers.

 

Meer bedrijven zetten zich in voor klimaat en welzijn

Bedrijven beseffen meer en meer dat ze een belangrijke rol spelen in de duurzame transitie. Stuk voor stuk kijken ze kritisch naar zichzelf, hun bedrijfsprocessen en de toegevoegde waarde die ze bieden voor de samenleving. Het aantal deelnemers groeit dan ook snel: van 9 in 2014 tot 52 in 2020. Voor 2021 zijn er 70 deelnemers ingeschreven die zich engageren voor een duurzamere bedrijfswerking.

Veel bedrijven willen starten met het thema duurzaamheid maar weten niet altijd waar te beginnen. Met het VCDO worden concrete handvaten aangereikt, en worden plannen omgezet in concrete acties. Ondernemingen engageren zich om extra inspanningen te leveren voor duurzaamheid. Aan het einde van het actiejaar leggen zij hun realisaties voor aan een team van onafhankelijke deskundigen. Bij een positieve evaluatie ontvangen ze het VCDO uit de handen van Gedeputeerde Leentje Grillaert en Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder van Voka Oost-Vlaanderen.

Die acties gaan verder dan klimaatinspanningen. Ook innovatie, diversiteit, langer werken, psychosociaal welzijn, … Allen thema’s die centraal staan in het maatschappelijk debat worden bij elk bedrijf onder de loep genomen.

Stel communicatie niet uit tot je 100% duurzaam bent

Communiceer over de meerwaarde die je creëert door de geleverde inspanningen op vlak van o.m. milieu, veiligheid en mensvriendelijk. Dimitri Barbe van Make Sense stelt in zijn keynote dat bedrijven vaak communicatie onterecht uitstellen. Communiceer transparant en zorg voor een menselijke klik met je stakeholders.

“Dat wil daarom niet zeggen dat je aan het greenwashen bent”, stelt Barbe. “Transparantie is key.”

In samenwerking met de Verenigde Naties

De duurzaamheidsacties zijn gekoppeld aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. Door de 17 duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties te verweven in het Charter Duurzaam Ondernemen is de betekenis van deze erkenning nog toegenomen. Voka werkt hiertoe samen met CIFAL Flanders / UNITAR, een internationaal trainingscentrum dat bevoegd is om het internationaal erkend UNITAR-certificaat toe te kennen.

Dit zijn de 52 laureaten

Adient, allnex nv, Amon Consultants bv, Arteco nv, B.I.G. Yarns, Beaulieu Fibres International, Bekina nv, Berry bpi Zele, Brouwerij L. Huyghe, Cargill nv, Chevron, Claeyssens & Couckuyt Experts, Durabrik Bouwbedrijven nv, duvall, E. Van Wingen nv, Eastman Solutia Europe, Egeon Ingenieurs, EOC Belgium, FARYS, FDM Print Group, Fluvius System Operator, Hamann International Logistics nv, Honda Motor Europe Logistics nv Site Aalst, Honda Motor Europe Logistics nv Site Gent, Jan De Nul NV, Kompas vzw, MSK Gent, onsemi Belgium, OVMB - Oostvlaams Milieubeheer, Plasman Plastics nv, Prefaco nv, Romi Laundry Services nv, Ryhove, Salubris, Sofico nv, Somati Systems, Stagobel, Tekni-Plex Europe nv, ,TOTAL Belgium nv, Transport Mervielde nv, Trianval, Upgrade Estate, Vandenbussche nv, Victor Buyck Steel Construction Afdeling Eeklo, Voka Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, Volvo Car Gent, Vondelmolen nv, Wyckaert, Wycor nv.

Ook deel uitmaken van deze community met alleen maar duurzame bedrijven?

Wij verwelkomen jou graag! Neem een kijkje op onze pagina waar alle informatie over het Voka Charter Duurzaam Ondernemen gebundeld staat.

Naar de website

Contactpersoon

Julie Van der Gucht

Belangenbehartiging - Ledenrelaties

Gent Jazz 2024
OV - Festival van Vlaanderen