Skip to main content
  • Nieuws
  • 5 tips voor succesvol intrapreneurship

5 tips voor succesvol intrapreneurship

  • 09/02/2018

Een intrapreneur is - het woord zegt het zelf - een ondernemer binnen de muren van een bedrijf of organisatie. De term lijkt vooral ingeburgerd te zijn bij grote bedrijven, waar medewerkers de tijd en de faciliteiten krijgen om nieuwe diensten en producten te bedenken. Maar intrapreneurship is meer dan dat: het draait in essentie om de vrijheid en verantwoordelijkheid die medewerkers krijgen om de missie van hun organisatie te realiseren. 

Maar hoe maakt u een succes van intrapreneurship? Voka geeft samen met Mieke Van Gramberen, algemeen directeur van Flanders Synergy, 5 bruikbare tips.

1. De CEO creëert draagvlak en is het boegbeeld van verandering. 

2. Wees duidelijk over de richting van het bedrijf

"Een bureacratische organisatie kan je vergelijken met een tanker met één kapitein. De innovatieve organisatie kan je vergelijken met een wendbare vloot. Leiderschap wordt daarin gedeeld. Daarbij is het wél cruciaal dat ook de bootjes, dus iedereen, dezelfde richting uitgaat.", legt Mieke Van Gramberen uit.

Richting bedrijf

3. Kies goed afgebakende processen die logisch samenhangende gehelen vormen

 Cruciaal voor het succes van zo'n transformatieproces, is volgens Mieke Van Gramberen het vinden van 'samenhangende delen'. "Als je in je kernprocessen een mooie samenhang kunt creëren end-to-end, kan je mensen vrijheid en verantwoordelijkheid gegeven. Ze zijn dan immers verantwoordelijk voor een afgebakend en samenhangend geheel. Dat is een krachtige driver."

afgebakende processen

4. Het gaat over mensen: geef uw team(s) de tijd om te groeien

De gouden tip om intrapreneurship in te bedden in je organisatie? Volgens Mieke Van Gramberen is dat de nodige tijd nemen. "De combinatie van medewerkers die zich fier voelen over hun werk en de bedrijfseconomische resultaten om u tegen te zeggen, maakt intrapreneurship meer dan de moeite waard."

5. Toon begrip voor leidinggevenden die een andere rol krijgen

"Het is een complex proces dat een goede voorbereiding vraagt: neem de tijd om je in te lezen en om te luisteren naar verhalen van andere bedrijven, dan is de slaagkans van die ingrijpende transitie groter", besluit Mieke Van Gramberen.

 

Meer weten over intrapreneurship? Flanders Synergy begeleidt bedrijven rond intrapreneurship. Bezoek www.flanderssynergy.be voor meer informatie.

 

IMU - vzw - De Tijd
IMU - vzw Remant
IMU - vzw - Altez