Skip to main content

5 tips voor een pitch met pit

  • 12/02/2016

Tips om te pitchenEen pitch is een korte, maar krachtige presentatie waarin je jezelf, je bedrijf, je idee presenteert. Hoe kun je in een beperkte tijd een boodschap overbrengen die jouw publiek overtuigt? Enkele tips!

1. Begin krachtig

Grijp onmiddellijk de aandacht van je luisteraars. Toon aan waarom jouw product/dienst/idee relevant is voor hen. Maak het zo tastbaar mogelijk. Wat zijn de voordelen? Lost het een bestaand probleem op?


2. Keep it short...

Probeer niet te veel te zeggen op een te korte tijd. Dan kan jij wellicht wel je ei kwijt, maar wat zal je publiek onthouden? Focus op de hoofdzaak. Zorg er wel voor dat je voldoende gegevens en data hebt om wat je zegt te onderbouwen indien er achteraf vragen komen.


3. … and simple

Je komt heus niet beter over als je goochelt met moeilijke woorden en ingewikkelde termen. Zoals Einstein zei “If you can’t explain it to a six year old, you don’t understand it yourself”.


4. Attitude

Studies tonen aan dat hoe je iets zegt je publiek vaker bijblijft dan wat je vertelt. Hou dus ook rekening met je gezichtsuitdrukking, maak oogcontact, varieer je stemvolume en… beweeg!


5. Oefen, oefen, oefen

Je bent misschien wel een vlotte spreker, maar pitchen doe je het best niet onvoorbereid. Schrijf je pitch eens uit, oefen hardop, luister naar jezelf, pitch voor je familie en vrienden, neem deel aan wedstrijden,... Vraag achteraf ook steeds feedback aan je publiek en pas je pitch aan.

 

Win je pitch in een andere taal!

Om jonge ondernemers (18-40 jaar) de kans te geven hun pitch te professionaliseren, organiseren team jong ondernemen van Voka West-Vlaanderen en de taalexperten van BLCC jaarlijks een pitchwedstrijd. [Bekijk hier alle informatie over de pitchwedstrijd 2017]

 
De 5 finalisten mogen aan de slag met een taaltrainer om hun Nederlandstalige pitch te optimaliseren. De winnaar van de pitchwedstrijd wint een gratis coachingsessie van 3 uur met een professionele taaltrainer die zijn/haar pitch in een taal naar keuze professionaliseert.