Skip to main content
Map

5 tips voor een biodivers bedrijf

  • 09/06/2022

Je kent het wel: een bedrijventerrein met tal van losstaande gebouwen elk omringd met een strak gemaaid grasveld. “Dat is niet alleen saai, maar vooral is het een gemiste kans om de biodiversiteit te versterken. Elk stukje divers groen biedt immers een rustplaats voor insecten, vogels en kleine zoogdieren, een wortelplaats voor planten (en mensen) en een corridor tussen grotere natuur- of groengebieden”, zegt Leen Kuijken, Head of Sustainability bij Materialise, voorzitter van Natuurpunt Leuven en duurzaamheidscoördinator bedrijventerrein C-Valley in Leuven. Leen deelt 5 tips waar elk bedrijf mee aan de slag kan.

Leen Kuijken is een vurig pleitbezorger voor meer biodiversiteit rond bedrijven. “Door kleine inspanningen creëer je een denser netwerk van groen, en hoe dichter verweven de biodiverse groenplekken zijn met elkaar, hoe groter de overlevingskansen van dieren en planten, en dus hoe robuuster de biodiversiteit.”

“Biodiversiteit verhogen rondom je bedrijf is meestal ook helemaal niet moeilijk”, vervolgt Leen. Ook van iets kleins kun je snel positief resultaat te zien. Idealiter doe je de aanpassingen zo dat ze een meerwaarde vormen voor de werknemers. Denk aan kunnen lunchen of wandelvergaderen in een groene omgeving, of gewoon al zicht hebben op een boom vanuit het bureauraam.” Bij haar werkgever Materialise gingen ze alvast aan de slag met een insectenhotel, bloemenweides, hagen, bomen en bloemen op de parking.

leen
Leen Kuijken, Head of Sustainability bij Materialise, voorzitter van Natuurpunt Leuven en duurzaamheidscoördinator bedrijventerrein C-Valley in Leuven

 

Voor wie er ook mee aan de slag wil gaan, deelt Leen 5 praktische tips.

  1. Maai minder. De makkelijkste en belangrijkste tip. Op grotere graszones kunt je wandelpaden uitmaaien zodat werknemers tijdens de pauze van het opkomende groen en de bloemen kunnen genieten.
  2. Plant streekeigen bomen, struiken, hagen of bloeiende planten aan op stukjes open ruimte. Die zorgen voor verkoeling en boosten de biodiversiteit. Er leven soms tot wel 10 keer meer insecten en andere dieren op streekeigen bomen dat op hun exotische broertjes. Fruitbomen kunnen ook, waarbij werknemers letterlijk de vruchten plukken van meer aandacht voor biodiversiteit. 
  3. Leg een waterpoel aan. Het biedt een meerwaarde aan de omgeving en al snel zullen bijvoorbeeld salamanders de weg naar het nieuwe water vinden. 
  4. Plaats een insectenhotel. Voorwaarde is wel dat er ook groen en bloeiende planten en bomen in de omgeving aanwezig zijn. 
  5. Zaai een bloemenweide. Heb je een stuk braakliggende grond, zaai deze in met een mengeling van inheemse bloemen.
bijenhotel

Aan de slag? Laat je helpen

miK en Natuurpunt bieden ondersteuning voor bedrijven die hun buitenruimte biodiverser maken. Neem contact op via mik@voka.be of natuurpunt.bedrijventerreinen@gmail.com en laat je helpen.

Met de steun van

mik

Contactpersoon

Sophie Dings

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Proximus