Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • 5 startende bedrijven uit Voka - KvK Vlaams-Brabant floreren dankzij steun van Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen

5 startende bedrijven uit Voka - KvK Vlaams-Brabant floreren dankzij steun van Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen

  • 04/07/2023

Verschillende startende bedrijven ontvangen innovatiesteun van VLAIO, het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen. Vijf bedrijven zijn door Voka - KvK Vlaams-Brabant intensief begeleid bij het indienen van hun dossier. De bedrijven ontvangen elk 50.000 euro steun waarmee ze hun bedrijf verder kunnen uitbouwen en zich professioneel kunnen laten bijstaan. De 5 bedrijven die via Voka - KvK Vlaams-Brabant succesvol een dossier indienden: Artefakt, Koqoon, Mappalink, Op Kindermaat en Re-Harvest. “Dit is de steun die we nodig hebben.” klinkt het bij de geselecteerden.

“Voka KvK Vlaams-Brabant begeleidt via Bryo al meer dan 15 jaar startende ondernemers die hun droom willen waarmaken. Elk jaar opnieuw dienen zich tientallen enthousiaste ondernemers aan. We zijn dan ook blij dat 5 bedrijven uit Voka - KvK Vlaams-Brabant 50.000 euro ontvangen. Je mag niet onderschatten hoe belangrijk naast begeleiding dit financieel duwtje in de rug is voor beginnende bedrijven”, zegt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Vlaams-Brabant.

Het is van belang dat wie een zaak opstart zich goed laat begeleiden om zo de kansen op succes te maximaliseren. Die begeleiding kan verschillende vormen aannemen. Voka ontwikkelde het Bryo-traject, waarbij starters begeleiding op maat krijgen bij alles wat met een startende onderneming komt kijken. De begeleiding geldt voor ondernemers in spe tot gestarte ondernemers of jonge bedrijven die willen opschalen.

Vorig jaar daalde voor het eerst in 10 jaar tijd het aantal nieuwe starters in ons land. Om terug aan te knopen met groeicijfers is meer maatschappelijke aandacht voor ondernemerschap nodig. Ook voor bestaande ondernemingen is een belangrijke taak weggelegd om starters op te nemen in hun bedrijfsecosysteem.

Financiële impulsen en ondersteuning vanuit de overheid zijn cruciaal om startende ondernemingen tot volle wasdom te laten komen. De financiële ondersteuning die VLAIO toekent aan 86 Vlaamse starters heeft een potentiële positieve economische impact van 400 miljoen euro. Daarnaast zorgen succesvolle starters voor bijkomende werkgelegenheid. Tot slot zijn startende bedrijven de katalysatoren van innovaties die later hun weg vinden naar de gevestigde bedrijven en de rest van de samenleving.

Volgende bedrijven uit Vlaams-Brabant kregen een subsidie:

-Artefakt (Gooik) bouwt een zoekmotor waarbij artificiële intelligentie en natural language processing worden ingezet om informatie uit fiscale bronnen zoals rechtspraak, administratieve standpunten van de fiscus, fiscale tijdschriften etc. te distilleren en samengevat weer te geven zodat advocaten en fiscale adviseurs niet langer manueel tientallen complexe bronnen moeten raadplegen.  

-Koqoon (Zaventem) richt zich op het aanbieden van een rent-to-own formule om startende kopers te helpen om eigenaar te worden van hun woning.

-Mappalink (Haasrode) zorgt voor het vertrouwen tussen mens en robot via Transparante Adaptieve Artificiële Intelligentie.

“Nu hebben we de tijd en ruimte om onze software verder doordacht en gefundeerd te ontwikkelen en om parallelle pistes te bekijken. De ontwikkelingsflexibiliteit en vrijheid versterkt de lange termijn competitiviteit van Mappalink,” aldus Gerben Peeters, zaakvoerder van Mappalink.

-Op Kindermaat (Asse) gaat als eerste de uitdaging aan om een compleet uitgewerkte lesmethode te ontwikkelen rond sociale en emotionele vaardigheden (bijvoorbeeld zelfbeeld en zelfvertrouwen, omgaan met spanning en emoties, conflicthantering). Ze willen elk schoolgaand kind bereiken alsook hun leerkrachten, ouders en eventuele therapeuten.

“Dit is de steun die we nodig hebben om alle scholen in Vlaanderen te bereiken en een verschil te maken voor élk kind,” aldus Op Kindermaat-oprichters Karolien Raymaekers en Isabelle Ringoot.

-Re-harvest (Kessel-Lo) ontwikkelt een innovatieve methode om op grote schaal hernieuwbare energie op te wekken.

Voka KvK Vlaams-Brabant

Contactpersoon

Helena Polfliet

Adviseur Belangenbehartiging Noord-Rand & Woordvoerder Politiek Memorandum Luchthaven

Proximus