Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • 450 ondernemers klikken samen voor groei

450 ondernemers klikken samen voor groei

  • 22/01/2021

Geen feestgedruis en walking buffet dit jaar, maar 450 ondernemers en beslissingsnemers vonden elkaar virtueel op de online nieuwjaarsreceptie van Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant en Voka Metropolitan, op donderdag 21 januari. Het klinken werd geruild voor klikken, naar bedrijfservaringen en inzichten, en directe contacten. Met een gedeelde ambitie: samen doorgaan en groeien.

In deze onzekere tijden, waarin veel bedrijven het bijzonder moeilijk hebben, klonken op de nieuwjaarsreceptie vooral boodschappen van hoop. Willem Stox, Managing Director bij Ixina/Vanden Borre Kitchen, vertelde hoe ze in de lockdown ten volle de digitale kaart trokken bij de verkoop van keukens. Dankzij Internet Of Things kan je energie besparen met je elektrische keukentoestellen. Marnix Galle, CEO van Immobel, had het over de omslag naar duurzaam bouwen in de stad, die door corona in een hogere versnelling kwam. Leen Gysen, Managing Partner bij IPARC, toonde bedrijven hoe je met een unieke Vlaamse expertise, zoals de restauratie van erfgoed, de wereld kan veroveren.

Voor Voka zijn digitalisering en duurzaamheid belangrijke pijlers voor een toekomststrategie, waarbij de internationalisering een cruciale hefboom is. De voorzitters van Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant en Voka Metropolitan, Benny Smets en Kris Cloots, riepen de deelnemers op zich mee te engageren in het Voka-toekomstplan Samen Groeien. Zelf gaan ze daarmee aan de slag in hun bedrijven. Zo getuigde Benny Smets, Managing Director bij transportbedrijf Ninatrans, over de talrijke projecten van zijn onderneming voor duurzame mobiliteit. “We maken tegenwoordig gebruik van trucks die niet op diesel maar op biogas rijden. Verder kijken we ook naar elektrische voertuigen, of zelfs trucks op waterstof. Voor zo’n trucks op waterstof hebben we alvast een bestelling lopen”, aldus Benny Smets.

Nieuwjaarsreceptie

We roepen de overheden op ook hun bijdrage te leveren bij onze ambitie om samen te groeien, onder meer door het faciliteren van 5G, een duurzame mobiliteit, en de internationale connecties in de regio.

Benny Smets en Kris Cloots, voorzitters van Voka Vlaams-Brabant en Metropolitan

De voorzitters toonden zich overtuigd van de vele troeven en prachtige ondernemingen waarover Vlaams-Brabant en Brussel beschikken om samen door te groeien. Voka en zijn regionale afdelingen staan klaar om bedrijven daarin mee te begeleiden en met elkaar te verbinden. Ze riepen de overheden op ook hun bijdrage te leveren, onder meer door het faciliteren van 5G, een duurzame mobiliteit, en de internationale connecties in de regio. “We staan klaar om van dit decennium de nieuwe roaring twenties te maken”, besloot Kris Cloots.

Thematische discussiegroepen

De deelnemers aan de digitale nieuwjaarsreceptie konden ervaringen uitwisselen in thematische discussiegroepen rond duurzaam ondernemen, digitalisering, internationaal ondernemen, talentenmarkt of groei. Daarbij kwamen enkele interessante zaken naar boven. Zo liet Steven Van Praet (Futureproofed) in de sessie rond duurzaam ondernemen het volgende verstaan: “Wil je duurzaam ondernemen, dan moet je dat tot in de kern van je bedrijf en je activiteiten integreren. Alleen zo wordt duurzaamheid deel van je bedrijfs-DNA én kun je betere business doen.” In de themasessie rond groei werd de nood aan netwerken in coronatijden benadrukt: “Voka kan ons het beste helpen door netwerkevents te organiseren en mensen samen te brengen zodat we samen uitdagingen kunnen aanpakken, dat is de sterkte”. In de sessie over digitalisering had Griet Dantinne (Management Drives) het over de impact van corona op het digitaliseringsproces binnen haar onderneming: “We geven trainingen aan consultants en coaches en werken al een 3-tal jaar met een app. Maar de grote omslag in digitalisering is toch pas door corona gekomen. Heel wat zaken die al vastlagen konden gelukkig online doorgaan, zodat de verbinding tussen mensen toch enigszins behouden bleef. Voor niet-geplande zaken merkten we echter dat het moeilijker was om die er door te krijgen.

Afsluitend kregen de aanwezigen nog de kans om 1-op-1 te netwerken via digitale speeddating ‘Conversation Starter’.

Doelstellingen 2021

Directeurs blikken vooruit

Peter Van Biesbroeck, Directeur van Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant, blikt ondanks de moeilijke periode positief vooruit en benadrukt dat het belangrijk is om te blijven samenwerken: “Een crisis kom je best te boven door samen te ondernemen, om hopelijk zo snel mogelijk terug groei te kunnen realiseren. Vanuit Voka Vlaams-Brabant willen we ondernemers hierin blijven ondersteunen door ze in contact te brengen met de juiste medeondernemers, bijvoorbeeld via onze lerende netwerken en partnerships."

Jan Van Doren, Directeur van Voka Metropolitan: “Onze ondernemingen hebben door corona een versnelling hoger geschakeld in digitalisering en duurzaamheid. Zo bleek ook uit de getuigenissen op onze nieuwjaarsreceptie. De overheid moet hen nu een extra boost geven, onder meer met de deur wijd open te zetten voor 5G. Voor de Brusselse metropool is het verzekeren van digitale naast fysieke connectie met Europa en de wereld dé basis voor succes. Voka Metropolitan is de partner voor ondernemingen en beleidsverantwoordelijken om samen te groeien in de Brusselse metropool.”

Contactpersonen

Peter Van Biesbroeck

Algemeen Directeur

Proximus