Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • 4/10 gaat heropstarten, nu politiek leiderschap nodig

4/10 gaat heropstarten, nu politiek leiderschap nodig

  • 15/04/2020

Meer dan 40 procent van de bevraagde ondernemingen in de regio Mechelen en Kempen is heropgestart of doet dat binnen 2 weken. Veertien dagen geleden was dat nog maar 16 procent. Dat blijkt uit de nieuwste bevraging van Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. “We vragen nu politiek leiderschap. Bedrijven nemen hun verantwoordelijkheid. Nu moeten overheden, de Nationale Veiligheidsraad en de expertengroep dat ook doen”, zegt gedelegeerd bestuurder Tom Laveren.

Afgelopen weekend heeft Voka een campagne gelanceerd: ‘Opstaan en Samen Doorgaan’. “Die boodschap vertaalt precies wat er bij de bedrijven aan het gebeuren is. Uit de nieuwste enquête van onze Voka-Kamer blijkt dat 32 procent al effectief terug opgestart is. Twee weken geleden was dat amper 6 procent. Tel daar nog eens de 11 procent bij die zegt binnen de twee weken op te starten en je krijgt een beeld van een economie in de regio Mechelen en Kempen die weer opstaat en wil doorgaan”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. “Ondernemers tonen nu écht wie ze zijn: doorzetters.”

doorgaan2

In amper twee weken tijd is het signaal van de ondernemingen duidelijk: bedrijven in de regio Mechelen en Kempen willen heropstarten. Op een veilige en correcte manier. 

opstaan

Om terug aan de slag te kunnen gaan, hebben de ondernemingen zich al massaal voorbereid op de nieuwe veiligheidsvoorschriften. Ze zorgen voor een veilige werkvloer. Wat doen bedrijven zoal?

“Ondernemingen willen niet alleen terug aan de slag gaan, maar ze willen ook en vooral dat hun medewerkers dit in alle veiligheid kunnen doen. Ze nemen dus hun verantwoordelijkheid en bereiden zich voor op een langere periode waarin het nog niet snel business as usual zal zijn. Maar ondernemingen willen nu snel perspectief op de toekomst. Daarom dringen we er bij de regeringen, de Nationale Veiligheidsraad en de GEES-expertengroep op aan om de economie snel en gefaseerd terug op te starten”, zegt Tom Laveren van de Voka-Kamer in Mechelen en Kempen. “De verantwoordelijken moeten nu de zorg voor de gezondheid, het engagement van de bevolking én het belang van de economie met elkaar verzoenen. Daarvoor is politiek leiderschap nodig. De economie moet slim en in fases terug opstarten. Anders zullen de economische verliezen én het jobverlies dramatisch toenemen.”

werkvloer

Contactpersonen

Wim Brillouet

Manager Belangenbehartiging & Woordvoerder