Skip to main content
  • Nieuws
  • 34 studenten laten zich in Barcelona inspireren rond ondernemerschap

34 studenten laten zich in Barcelona inspireren rond ondernemerschap

  • 21/04/2017

Bootcamp Barcelona34 West- en Oost-Vlaamse studenten trokken met Bryo naar Barcelona om zich er te laten inspireren rond ondernemerschap. In de vorm van een bootcamp namen ze er deel aan diverse workshops, inspiratiebezoeken en teambuildings. In groep werkten ze bovendien hun eigen ondernemingsidee uit en presenteerden dat aan hun mede-bootcampers.

Op elke 100 bestaande ondernemingen, werden er in 2015 7,8 nieuwe opgericht in West-Vlaanderen. In de rest van Vlaanderen was dat cijfer 8,7. De jaren ervoor was het verschil tussen West-Vlaanderen en de rest van Vlaanderen nog iets groter; de kloof wordt dus kleiner. Als we kijken naar de nettogroei van het aantal ondernemingen in West-Vlaanderen, volgde onze provincie in 2015 trouwens wel perfect het Vlaamse gemiddelde van 2,5 bedrijven per 100 ondernemingen. Er zijn in West-Vlaanderen dus relatief gezien iets minder starters, maar die zijn beter voorbereid, houden het langer vol en zijn stabieler. Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen: “Als we erin kunnen slagen om het ondernemersinitiatief nog wat extra te stimuleren, stoten we met West-Vlaanderen beslist naar de absolute top als het over startend ondernemerschap gaat. De studenten van vandaag zijn de ondernemers van morgen. Daarom moeten we hen zo goed mogelijk inspireren en voorbereiden”, klinkt het.

Creatieve onderdompeling in ondernemerschap

“Met deze missie wilden we de studenten op een creatieve manier en in een bijzondere omgeving een eerste kennismaking geven met het ondernemerschap”, verduidelijken projectverantwoordelijken Astrid De Clerck en Evy De Bruyker. Sommige deelnemers hadden vooraf nog geen specifiek idee of plannen om op korte termijn hun eigen zaak te starten. Ze hadden wel allemaal een bijzondere interesse voor ondernemerschap in het algemeen. Het goed gevulde bootcamp-programma omvatte onder meer een bezoek aan incubator Barcelona Activa en getuigenissen van verschillende start-ups. Daarnaast dachten de deelnemers onder begeleiding van enkele ervaren coaches een eigen ondernemingsidee uit.

“We zijn blij om vast te stellen dat de goesting om te ondernemen bij de volgende generatie volop aanwezig is. De eerste banden zijn gesmeed; we hopen dat enkele deelnemers hun idee effectief in de praktijk zullen omzetten”, klinkt het bij Voka.

De ondernemersbootcamp voor studenten is een initiatief van Voka West- en Oost-Vlaanderen en VLAIO, in samenwerking met Building Between Bridges, in het kader van Bryo. Bryo begeleidt mensen met een hoog potentieel en een grote ondernemersgoesting. Daarnaast wil Bryo de nieuwe generatie een positief beeld van ondernemerschap schetsen.

Evy De Bruyker - projectverantwoordelijke jong ondernemen - evy.debruyker@voka.be
Astrid De Clerck - projectverantwoordelijke jong ondernemen - astrid.declerck@voka.be