Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • 33 Vlaams-Brabantse ondernemingen beloond met uniek certificaat voor hun blijvende inspanningen rond duurzaam ondernemen

33 Vlaams-Brabantse ondernemingen beloond met uniek certificaat voor hun blijvende inspanningen rond duurzaam ondernemen

  • 22/06/2022

Nog nooit kregen zoveel bedrijven uit de regio het certificaat Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO)

Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant begeleidde in 2021 33 ondernemingen uit de regio met het realiseren van duurzaamheidsacties. Zij kregen het VCDO-certificaat voor al hun inspanningen tijdens het ‘Samen ondernemen voor morgen’-event van Voka – KvK Vlaams-Brabant. “We verwachten meer en meer dat ondernemers in hun bedrijfsvoering aandacht hebben voor duurzaamheid. Het VCDO is daarbij een grote stimulans. De bedrijven die vandaag, sommige voor de vijfde keer al, het certificaat krijgen, tonen hoe het moet en dat kunnen we alleen maar verder aanmoedigen”, zegt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder Voka - KvK Vlaams Brabant.

 

Dat duurzaamheid hoog staat op de agenda van veel Vlaams-Brabantse bedrijven, werd op 22 juni opnieuw bewezen. In de Brouwerij 3 Fonteinen in Lot kregen maar liefst 33 bedrijven die deelnamen aan het VCDO-traject hun certificaat. Dit vormt het sluitstuk van het op maat aangeboden traject dat ze volgden bij Voka – KvK Vlaams Brabant. “Wij begeleiden de deelnemers met het VCDO aan de hand van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties”, legt Sophie Dings, adviseur Duurzaam Ondernemen bij Voka Vlaams-Brabant, uit. “We doen een nulmeting met het bedrijf en helpen hen om een actieplan op maat op te stellen. Dat is meteen ook de kracht van dit charter: in plaats van algemene en vage doelen na te streven, zet je als deelnemer concrete en relevante acties op, die bijdragen aan een internationaal erkend kader.” Na drie opeenvolgende, succesvolle deelnames volgt een internationale erkenning als ‘SDG Pioneer’ vanuit UNITAR, het trainings- en onderzoeksinstituut van de Verenigde Naties.

vcdo

Tevreden deelnemers

Kim's Chocolates mocht al voor de vijfde keer een certificaat ophalen en is daarmee een van de pioniers in Vlaams-Brabant.

“Het was een van onze klanten die ons in 2015 deed beseffen dat we best al duurzaam bezig waren. Toen we hun verhaal hoorden, beseften we dat we eigenlijk zélf als bedrijf al veel deden, maar dat we er niet over communiceerden met onze medewerkers en al zeker niet met de buitenwereld. Het VCDO-charter en de SDG’s die ermee verbonden zijn waren voor ons het ideale framework om dat wél te doen. Ook hier in Tienen moeten we tonen dat we op gebied van energie, waterverbruik, maar vooral met onze 180 mensen van 27 verschillende nationaliteiten zorgzaam moeten omspringen. Eveneens in Tanzania, waar we mee scholen bouwen voor kinderen van cacaotelers via onze vzw Cocoa For Schools. Door nu al voor de vijfde keer het certificaat te behalen, worden we ook door de buitenwereld erkend als duurzaam bedrijf en dat is uiteraard ook een mooie erkenning.”

Marc Quirijnen, CEO Kim’s Chocolates

Ecowerf stapte dit jaar in het VCDO-traject.

"EcoWerf zal verschillende acties opzetten om een verdere CO2 reductie te realiseren. In juni zal EcoWerf een proef opzetten om het transport van pmd over het water van Leuven naar Willebroek uit te testen en de verschillende aspecten te evalueren: dit kan leiden tot een structureel transport van pmd naar de pmd sorteerinstallatie. Dit najaar neemt EcoWerf haar nieuwe vergistingsinstallatie op haar site in gebruik: uitdaging wordt daarbij om zoveel mogelijk warmte uit het vergistingsproces te recupereren en efficiënt te gebruiken. Met onder andere deze initiatieven hopen we volgend jaar een VCDO-certificaat te kunnen verkrijgen."

Jonathan De Witte, algemeen directeur EcoWerf

De laureaten van het VCDO 2022 in alfabetische volgorde

AMAB vzw, allnex Belgium, ARTOOS GROUP, Bonka Circus, Care, Citribel, De Watergroep, DNS Belgium, Econocom Belux, Federatie van Belgische Kamers van Koophandel, FUCHS LUBRICANTS BENELUX N.V./S.A, Hydro Building Systems Belgium NV, Idé Coffee Systems, Imec, IPARC BV., Isoltechnics, JT International Company (Benelux), Kim’s Chocolates, Komatsu Europe International, Multiobus, Norgay Accountants BV., Novasol Chemicals, Pall Life Sciences Belgium, Plan International België vzw, RiskSolutions, Sligro Food Group Belgium, Statik, Techno Automotive Equipment NV, The Compost Bag Company NV., ViTes, Vitra Belgium, Vlassenroot, Voka KvK Mechelen-Kempen

Contactpersoon

Tiffany Mestdagh

Woordvoerder & Communicatie

Proximus