Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • 32 bedrijven ontvangen Voka-certificaat voor duurzame inspanningen

32 bedrijven ontvangen Voka-certificaat voor duurzame inspanningen

  • 22/06/2023

Tweeëndertig bedrijven uit de regio Antwerpen en het Waasland hebben woensdag het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) ontvangen, als erkenning voor hun concrete initiatieven voor een duurzamere bedrijfsvoering. Dit certificaat is de bekroning van een traject van een jaar waarin Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland hen heeft begeleid om de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties te helpen verwezenlijken.

De tweeëndertig bedrijven die het felbegeerde certificaat in ontvangst mochten nemen, hebben het voorbije jaar samen meer dan 400 duurzame acties gerealiseerd. Dat gaat van zich klaarstomen voor verplichtingen rond duurzaamheidsrapportering over de vergroening en vermindering van het energieverbruik in de productie tot het uitwerken van een inclusief personeelsbeleid.

Om het Voka Charter Duurzaam Ondernemen te behalen, moeten de deelnemers voor minstens tien opgestarte acties een positieve evaluatie krijgen. Die evaluatie gebeurt door verschillende experten in een onafhankelijke evaluatiecommissie. ‘We hebben deze commissie in het afgelopen jaar overigens sterk uitgebreid, zowel qua aantal als qua expertise. Dit om enerzijds tegemoet te komen aan het stijgende aantal deelnemers, anderzijds om een nog beter klankbord te kunnen aanbieden aan onze ondernemingen’, geeft gedelegeerd bestuurder Luc Luwel aan.

BLUE MOON, een audiovisuele dienstverlener uit Aartselaar, was een van de gelukkige bedrijven die het Voka Charter Duurzaam Ondernemen in ontvangst mocht nemen. Daarvoor zette het bedrijf niet alleen in op energiebesparing en een groener geïnspireerd aankoopbeleid. Het startte ook een academy om eigen medewerkers leermogelijkheden aan te bieden en lanceerde een leaseformule om audiovisuele installaties een langer leven te kunnen geven. ‘Het sterke aan dit traject is dat het ook begint te leven binnen de organisatie. Het management steekt er tijd en middelen in, maar de ideeën en initiatieven moeten ook mee van onderuit komen. Deelname aan het traject verplicht heel ons bedrijf om ermee bezig te zijn’, blikken bestuurders Gregory Buytaert en Mathieu D’Hondt succesvol terug op hun eerste deelname.

Bij de uitreiking van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen waren nog dertien andere bedrijven op de afspraak om hun deelname aan de volgende jaargang van het traject te bevestigen. ‘Dat zijn bedrijven actief in sectoren als bouw, chemie, metaalhandel, maar bijvoorbeeld ook een gerechtsdeurwaarder. Het toont aan dat alle sectoren met duurzaamheid aan de slag willen gaan. We zien het als onze maatschappelijke rol om alle bedrijven mee op sleeptouw te nemen’, weet Noah Feron, adviseur duurzaam ondernemen bij Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.

Als bedrijven gedurende drie jaar inzetten op alle 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, worden ze SDG Pioneer. ‘Lanceren ze daarna een pilootproject dat bijdraagt aan de circulaire economie of verduurzaming van het businessmodel, dan komen ze in aanmerking voor SDG Champion te worden’, vult Helen Jacobs, projectmanager duurzaam ondernemen bij Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, nog aan.

Volgende 32 bedrijven mochten woensdag het Voka Charter Duurzaam Ondernemen in ontvangst nemen:
​Antea Group, Aquafin, Intervest Warehouses & Offices, Niko, SBE, Van Hoecke, Voka - Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen, AZ Klina, ChocDecor, Gilbert De Clercq, Greenspeed, GTS Warehousing, GTS Logistics, GTS Transport, Maatschappij Linkerscheldeoever, Avamoplast, John Bean Technologies, Stoneline (hiervoor: Marshalls), SVK, Vlotter Maakbedrijf, BLUE MOON, Bonache, Care, GSJ Advocaten, HB Antwerp, IGC Group, MTD & HTC, Noord Natie Terminals, Pauwels Sauzen Herent, Pauwels Sauzen Oelegem, SEA-Tank 300 en VanBreda Risk & Benefits.

Zitten de foto's verstopt?

Zijn de foto's niet zichtbaar? Meld je aan of maak een profiel aan via de knop rechts bovenaan.

Contactpersonen

Noah Feron

adviseur duurzaam ondernemen

Helen Jacobs

Projectmanager duurzaam ondernemen

Kom meer te weten over VCDO

Voka Charter Duurzaam Ondernemen Antwerpen-Waasland

Banner belgian coast hotels maart
AW_Welt_6stappenplan