Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • 30 jaar Plato: "Ze mogen zelfs mijn omzet en winstcijfers kennen"

30 jaar Plato: "Ze mogen zelfs mijn omzet en winstcijfers kennen"

  • 03/11/2020

Kristine Poels (58) en Daniël Limneos (24) zijn twee nobele onbekenden voor elkaar, maar na hun gesprek wisselen ze enthousiast naamkaartjes uit. De jongste en oudste Platodeelnemer kunnen het snel met elkaar vinden en dat mag niet verwonderen. “Je moet jezelf open durven stellen als je deelneemt aan Plato. Die transparantie schept een band”, zegt het duo. Wij brachten de twee samen naar aanleiding van het 30-jarig jubileum van Plato, een traject waar ervaringsuitwisseling tussen ondernemers centraal staat.

Plato

“Je moet jezelf open durven stellen als je deelneemt aan Plato", zeggen Daniël Limneos (24) en Kristine Poels (58).
 

Nog voor het gesprek goed en wel begonnen is, zijn de twee zaakvoerders al uitvoerig met elkaar aan de praat. “Ik ben vandaag drie en een half jaar zelfstandige in hoofdberoep”, zegt Daniël. Hij startte in 2018 met zijn vennoot het online marketingbureau Yungo. “Vandaag tellen we inclusief onszelf tien medewerkers. Door die snelle groei zijn we in oktober verhuisd naar de kantoren van Deusjevoo in Genk.” 

Kristine is al langer gebeten door het ondernemerschap en startte 16 jaar geleden met Fatto in Casa. “Wij zijn gespecialiseerd in de ‘afwerking’ van een breed gamma producten. Aanvankelijk was dat enkel de afwerking van drukwerk, maar tegenwoordig verpakken we ook promotiemateriaal, assortimenten van speciale Belgische bieren en afwerkingen met een zekere moeilijkheidsgraad en complexiteit. Daarenboven doen we ook order picking en verzending voor verschillende bedrijven.”

De twee ondernemers nemen allebei voor de eerste keer deel aan het Plato-traject. Daarin komen ondernemers iedere maand samen onder begeleiding van een ervaren peter of meter. Ze leren in groep van elkaars uitdagingen en zoeken samen naar oplossingen. 

Daniel
   
   Daniël Limneos (Yungo) 
 

Zeg eens, waarom kozen jullie voor Plato?

Daniël: “Ik ga altijd wel ergens netwerken, omdat ik weet dat er business uit voort kan komen. Dat was voor mij de insteek toen ik Bryo volgde, het Voka-begeleidingstraject voor starters. Je legt er nieuwe contacten en via een paar omwegen zat ik plots in de studio van TV Limburg. Bij Plato leer je ook nieuwe mensen kennen, maar krijg je ook inhoudelijke sessies op maat. Je haalt er waarde uit de verhalen van anderen.” 

"Met Plato haal je waarde uit de verhalen van anderen.”

Kristine: “Ik neem deel om assertiever te worden. Tijdens de eerste Plato-sessie moesten we ons voorstellen, maar klapte ik meteen dicht door een plotse verspreking. Omdat ik toch doorzette en mijn voorstelling verder afwerkte, voelde het als een overwinning. Weet je, ik heb nooit actief aan verkoop moeten doen en dankzij mond-aan-mond-reclame had ik steeds voldoende klanten. Ik heb altijd ‘in’, maar amper ‘aan’ mijn zaak gewerkt. Daar helpt Plato mij nu mee.” 

Verbaast het jullie dat het Plato-concept al 30 jaar overeind blijft? 

Kristine: “Nee, hoor. In een Plato-groep ervaar je een erg grote openheid. Iedereen durft bijna alles op tafel te gooien. Zo creëer je een band met andere deelnemers en leer je veel bij van elkaar.” 

Daniël: “Dat kan ik alleen maar beamen. Voor mijn Plato-groepsgenoten heb ik geen geheimen. Ze mogen zelfs mijn omzet en winstcijfers kennen. Je kan zoiets moeilijk aan de neus van je buurman hangen. In een Plato-groep heb je een waardevol klankbord.” 

"In een Plato-groep ervaar je een erg grote openheid. Iedereen durft bijna alles op tafel te gooien."

Kristine: “Voor één van de opdrachten moesten we een fictieve raad van bestuur vormen voor het bedrijf van een andere Plato-deelnemer. Je komt er samen tot nieuwe inzichten en genereert adviezen. Hierbij werden concrete en vertrouwelijke gegevens gebruikt, maar wat in een Plato-groep gebeurt, blijft ook in een Plato-groep. Dat is geruststellend en maakt Plato best uniek.” 

kristine

    Kristine Poels (Fatto In Casa)
 

Welke raad hebben jullie al gekregen of gegeven? 

Kristine: “We hebben een sessie gehad waarin dieper werd ingegaan op de analyse van een balans. Dat was erg boeiend, want ik leerde onder andere dat een verlenging van een boekjaar heel interessant kan zijn. Ik heb de dag erop meteen contact opgenomen met mijn boekhouder.” 

Daniël: “Als je raad geeft, doe je dat vanuit je eigen expertise. Eén van mijn Plato-groepsgenoten startte tijdens de corona-lockdown met een workshop Mailchimp die ze ook op sociale media adverteerde. Ik heb haar vervolgens advies gegeven over hoe ze het bereik van die advertentie nog groter kon maken.” 

"Je beschikt als ondernemer eigenlijk over best veel kennis, maar buiten je bedrijf doe je daar niet veel mee."

Kristine: “Klopt, je beschikt als ondernemer eigenlijk over best veel kennis, maar buiten je bedrijf doe je daar niet veel mee. In een Plato-groep wordt elkaars ervaring gedeeld, zodoende leer je van elkaar.” 

Kristine, welke tip zou je aan jouw 24-jarige zelf geven als je kon reizen in de tijd? 

Kristine: “Doe wat je graag doet. Ik ben sinds mijn 19 jaar zelfstandig onderneemster, omdat ik dat echt wil. Door omstandigheden heb ik wel even voor een baas gewerkt, maar dat lag me niet zo goed. Ik moest er onder meer potentiële klanten bezoeken, maar door mijn beperkte assertiviteit durfde ik daar soms niet binnen gaan. Dan vertelde ik mijn baas maar dat die persoon niet aanwezig was.” (lacht).

"Als je ondernemers samen zet, groeit er nu eenmaal samenhorigheid."

“Ik ben spoedig op zoek gegaan om iets op zelfstandige basis te doen en dat werd wat ik vandaag nog steeds doe met Fatto in Casa. 

Daniël: “Ik heb het ook al meegemaakt dat ik met een prop in de keel voor een deur stond en niet binnen ben geweest. Maar ik heb dat overwonnen door middel van cold calling. Als je 1.000 mensen belt en hen iets probeert te verkopen, verlaag je voor jezelf toch die drempel. Mijn tip: begin te werken bij een bedrijf waar je mag bellen, zodat je je angst overwint om met vreemde mensen te spreken.”

Kijk eens aan, de ervaringsuitwisseling is al begonnen. 

Daniël: “Als je ondernemers samen zet, groeit er nu eenmaal samenhorigheid. Stel je voor dat je op vakantie in het buitenland een Belg tegenkomt. Dan ga je een bepaalde band voelen, terwijl je dat in België helemaal niet zou hebben bij die persoon. Je kan jezelf in zijn of haar schoenen plaatsen en da’s wat ook gebeurt tijdens Plato.” 
 

VlaioPlato 30

Contactpersoon

Ellen Olislagers

Directeur eigenaars-ondernemers