Skip to main content
  • Nieuws
  • 3 veelbelovende starters winnen Bryo Award 2017

3 veelbelovende starters winnen Bryo Award 2017

  • 10/05/2017

Bryo, het project van Voka dat ambitieuze starters begeleidt in hun ondernemerschap, werd 10 jaar geleden in West-Vlaanderen opgericht. Tijdens de inspiratiedag ‘Vliegende Starters’ op 9 mei werd teruggeblikt op ‘10 jaar Bryo’ en werden de Bryo Awards uitgereikt. Het West-Vlaamse Ark-Shelter mocht één van die awards in ontvangst nemen.

Op elke 100 bestaande ondernemingen, werden er in 2015 in West-Vlaanderen 7,8 nieuwe opgericht. In de rest van Vlaanderen lag dat op 8,7. De jaren ervoor was het verschil tussen West-Vlaanderen en de rest van Vlaanderen nog iets groter; de kloof wordt dus kleiner. Als we kijken naar de nettogroei van het aantal ondernemingen in West-Vlaanderen volgde onze provincie in 2015 trouwens wel perfect het Vlaamse gemiddelde van 2,5 bedrijven per 100 ondernemingen. Er zijn in West-Vlaanderen dus relatief gezien iets minder starters, maar die komen beter voorbereid aan de start, houden het langer vol en zijn stabieler. 

Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen: “Als we erin kunnen slagen om het ondernemersinitiatief nog wat extra te stimuleren, stoten we met West-Vlaanderen beslist door naar de absolute top als het over startend ondernemerschap gaat. En laat dat nu net zijn waar we met het Bryo-startersproject willen op inzetten. Van de meer dan 1.800 deelnemers die in de afgelopen 10 jaar aan een Bryo-traject deelnamen waren er trouwens 450 West-Vlaams.”

De bakermat van het hele project ligt bovendien in West-Vlaanderen. “Wij zijn dan ook bijzonder trots dat twee West-Vlaamse projecten genomineerd werden voor een Bryo Award”, aldus Bryo-coördinator Evy De Bruyker, die 10 jaar geleden mee aan de wieg van het project stond. Around Media uit Beveren-Leie werd genomineerd voor de Flanders Future Bryo Award. Terwijl Ark-Shelter uit Lichtervelde in de categorie Bryo Creative Highlight een nominatie én de uiteindelijke award in de wacht wist te slepen.

OVER DE BRYO AWARDS

Met de Bryo Awards zet Voka, samen met het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO), jaarlijks uitzonderlijke startersprojecten in de kijker. Coaches, startersbegeleiders en partners van Bryo, ervaringsdeskundigen en experten uit het Bryo-netwerk selecteren uit de groep Bryo-deelnemers van dat jaar enkele projecten in 3 categorieën: Bryo Creative Highlight 2017 (voor projecten die uitblinken in originaliteit en creativiteit), Bryo Rookie 2017 (voor recente starters die veelbelovend en pijlsnel uit de startblokken schoten) en Flanders Future Bryo 2017 (voor projecten met het potentieel om uit te groeien tot een Vlaams economische kampioen). De uiteindelijke winnaars worden gekozen op basis van de resultaten van de jury en een publieksstemming.

OVER DE WINNAARS

Bryo Creative Highlight 2017: Michiel De Backer, Ark-Shelter (Lichtervelde)

Ark-Shelter richt zich op het ontwerpen en produceren van mobiele woningen/kantoren, met oog op een ecologisch en hedendaags design al dan niet volledig zelfvoorzienend. De units van Ark-Shelter zijn structureel opgebouwd uit houtskelet. Ark-Shelter levert een volledig afgewerkt product dat door een plug-in principe gekoppeld wordt en direct gebruiksklaar is. De units zijn zowel buiten en binnen volledig afgewerkt.

Bryo Rookie 2017: Sander De Roeck, Soulmade (Mechelen)

Soulmade geeft meerwaarde met Virtual Reality. De unieke kennis van de organisatie laat hen toe tal van verschillende Virtual Reality producties en toepassingen te maken. Nu al (op 6 maanden tijd) mogen ze onder andere  tot hun klanten rekenen: Dupont, Artsen Zonder Grenzen, Nokia en Stad Antwerpen.

Flanders Future Bryo 2017: Iris Decreus, House of Weddings (Gent)

HouseofWeddings.com is een online huwelijksplatform dat de beste en meest betrouwbare Belgische huwelijksleveranciers verenigt onder een kwaliteitslabel, en deze gids actief market naar een premium publiek van verloofde koppels. Na 6 jaar expertise, netwerk en inspiratie te hebben opgebouwd als wedding planner is het Iris haar intentie de nog grotendeels immature, fragile maar financieel interessante huwelijksmarkt te professionaliseren en consolideren.
 

Contactpersoon

Evy De Bruyker

Member Services - Startend ondernemen