Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • 3 tips voor een succesvolle start van je onderneming tijdens een crisis

3 tips voor een succesvolle start van je onderneming tijdens een crisis

  • 06/08/2020

Dat het vandaag de dag moeilijke tijden zijn voor ondernemers is een feit dat we niet onder stoelen of banken kunnen steken. Houdt dit ook in dat het een slecht moment is om een onderneming te starten? Integendeel, naast de uitdagingen die gepaard gaan met een crisis biedt deze evenzeer opportuniteiten om als beginnend ondernemer een blitzstart te maken. 

Jill Deberlanger 3 tips voor het starten van je onderneming tijdens een crisis, startersadviseur bij Voka Vlaams-Brabant, overloopt enkele tips om succesvol een onderneming te starten, ook in tijden van crisis. 

Pak langetermijnproblemen aan

Moeilijke tijden brengen het beste naar boven in onze ondernemers en spoort hen aan om eens zo creatief te zijn. Onder meer Fluens lanceerde een digitaal platform waarop je lokale handelaars kon ondersteunen inclusief een gebruiksvriendelijke interface. Daarnaast zagen we ook verschillende bedrijven wiens werkzaamheden drastisch verminderden, pivoteren naar de productie van alcoholgels of mondmaskers. Zij bleven allerminst bij de pakken zitten. Een paar warmhartige initiatieven uit de streek kan je hier lezen.

Er zijn voldoende voorbeelden die bewijzen dat je via een doordachte omschakeling een crisis kan doorkomen, maar wat na de crisis? Als beginnende ondernemer wil je ongetwijfeld geen StartUp beginnen om ze kortelings weer op te doeken. Daarnaast bieden ad hoc initiatieven slechts tijdelijk tegengewicht voor een probleem dat zich naar alle waarschijnlijkheid nog lange(re) tijd zal laten gelden.

Wil je een duurzame onderneming starten, focus dan op het oplossen van een probleem dat ook na de crisis nog zal blijven bestaan.

Hetzij door een probleem aan te pakken dat ook voor de crisis al bestond, maar misschien belangrijker werd 'dankzij' de crisis, denk maar aan de digitalisering van verschillende sectoren. Hetzij door een nieuw probleem aan te kaarten dat niet snel meer zal verdwijnen, denk daarbij aan de trend van een "low touch economy".

Focus op flexibiliteit

'Onzekerheid' is altijd al een wederkerende term geweest voor iedereen die zich aan het ondernemerschap waagt. In tijdens crisis wordt dit alleen maar bevestigd en is deze van een meer uitgesproken aard. Je kan er dan ook vanuit gaan dat je je business model nog ettelijke keren zal moeten bijsturen. Anticipeer daarom op mogelijke veranderingen en wacht niet tot het zover is - want dan ben je meestal te laat.

Een methode die men hieromtrent vaak aanhaalt, is de Lean StartUp-methode. Hierbij gaat het om een constante cyclus van "bouwen, meten en leren" in die mate dat je uiteindelijk continue feedback krijgt van je klanten. Op basis hiervan kan je gericht bijsturen en een strategisch plan van aanpak ontwikkelen.

Moet je je daarom op elk rampenscenario voorzien? Neen, zeker niet. Het belangrijkste is dat jij jouw onderneming in de eerste plaats zo flexibel mogelijk houdt. Dat wil zeggen: zorg ervoor dat je je beperkt tot de strikt noodzakelijke kosten. Werk enkel met tools, partners en technologieën die onder de categorie "need-to-have" vallen, niet onder de categorie "nice-to-have".

Hoe minder vaste kosten, hoe sneller je kan pivoteren en recupereren als de tijden wat slechter gaan.

Maak gebruik van de situatie

Om Winston Churchill te quoten "Never waste a good crisis". Het huidige klimaat creëert immers ook opportuniteiten.

Denk bijvoorbeeld aan markten die je voorheen niet zou of kon betreden en nu opeens toegankelijk zijn zijn. Logge bedrijven die al jaren een groot marktaandeel hadden, moeten plots ook hun business pivoteren. En dat is niet zo evident als voor een jonge - en lean - StartUp. Maak van die kans gebruik om een deel van de markt voor jouw rekening te nemen.

Daarnaast bieden ook veel bedrijven hun diensten of producten aan gereduceerde prijzen aan. Als StartUp is dit ook een mooie opportuniteit om je kosten te drukken. Ook om te onderhandelen over prijzen sta je nu in een sterkere positie. Tenslotte zorgt een crisis ook voor meer available talent. Maak van de kans gebruik om een sterk team bij elkaar te zoeken. Zorg er dan wel ook voor dat zij volledig mee zijn met jouw mentaliteit van "lean".

Een crisis produceert de beste ondernemers

Is een onderneming opstarten tijdens een crisis een uitdaging? Jazeker, maar is het dat helemaal waard? Absoluut!

Ook Airbnb, Uber, General Motors en talloze andere bedrijven die we  kennen zijn gestart tijdens één of andere crisis. De goede gewoontes en processen die immers in tijden van crisis worden gehanteerd werpen zijn vruchten ook af in voorspoedige tijden. En ook bij de volgende economische of gezondheidscrisis weet je dat jouw onderneming die test opnieuw zal doorstaan.

Wil jij nog meer tips over hoe jij een bullet-proof onderneming kan starten? Schrijf je dan zeker in voor onze gratis online infosessie op 17 september.

Schrijf je nu in!

Contactpersoon

Jill Deberlanger

Adviseur Starters - Bryo

Voka Vonkt Groot-Leuven @Leuven

23 januari 2024

Ontdek Bryo

Heb je bij de uitbouw van jouw onderneming nog heel wat uitdagingen? Wil je je graag omringen met gelijkgestemden en ervaren ondernemers? Dan is Bryo het juiste traject.

Ontdek Bryo op 17 september!
Proximus