Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • 28 Vlaams-Brabantse bedrijven gehuldigd voor duurzaam engagement

28 Vlaams-Brabantse bedrijven gehuldigd voor duurzaam engagement

  • 08/09/2021

28 Vlaams-Brabantse bedrijven stonden gisteren in de spotlights tijdens het ‘Samen ondernemen voor morgen’-event van Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant. Zij kregen hun Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) voor de duurzame acties die ze afgelopen jaar ondernamen. “Duurzaamheid staat stilaan bij elk bedrijf op de agenda, maar deze bedrijven ondernemen ook écht gerichte acties. Zij wijzen de weg en mogen zich terecht voortrekkers noemen”, aldus Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur van Voka Vlaams-Brabant.

Bedrijven en ondernemers die willen bouwen aan een duurzamere toekomst verzamelden gisteren op de campus van UCLL in Heverlee voor een inspiratie- uitreikings- en netwerkmoment. Centraal stonden de VCDO-laureaten: 28 Vlaams-Brabantse bedrijven die in 2020 acties ondernamen om hun werking te verduurzamen en een positieve bijdrage te leveren aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Zij zetten onder meer in op meer milieuvriendelijke productieprocessen, duurzaam woon-werkverkeer, welzijn op het werk, biodiversiteit op het bedrijventerrein, transparante communicatie, duurzame innovatie en partnerschappen. Daarvoor worden ze nu beloond met het VCDO-label.

“Met het VCDO begeleiden we deelnemers aan de hand van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties”, legt Bie Gielen, VCDO-coördinatrice bij Voka Vlaams-Brabant, uit. “Bedrijven stellen een actieplan op maat van hun organisatie op en kunnen zo gericht werken aan duurzaam ondernemen. Dat verklaart ook het succes van dit charter, want in plaats van algemene en vage doelen na te streven, zet je als deelnemer concrete en relevante acties op, die bijdragen aan een internationaal erkend kader.” Na drie opeenvolgende, succesvolle deelnames volgt een internationale erkenning als ‘SDG Pioneer’ vanuit UNITAR, het trainings- en onderzoeksinstituut van de Verenigde Naties.
 

vcdo 2021

Reacties van enkele laureaten

“Ons lokale duurzaamheidsverhaal kreeg dankzij het VCDO een nieuwe dynamiek”, zegt Vitra België uit Diegem: “Collega’s zagen in dat ook kleine acties impact hebben en gingen niet alleen ideeën voorstellen maar ook zaken die we hier doen, thuis toepassen. De waardevolle ondersteuning van Voka is samen met de netwerkmomenten een bron van inspiratie en motivatie.” Bonka Circus uit Leuven: “Het VCDO hielp ons onze uitdagingen in kaart brengen en concretiseren. Zo geraakten we in een stroomversnelling die ons duurzaamheidsbeleid ten goede komt."

Ook voor allnex uit Drogenbos bleek het VCDO het perfecte platform om duurzaamheid binnen het hele bedrijf te doen leven: “Het charter doet departementen functioneel samenwerken aan de tien acties die we elk jaar vooropstellen. Daarnaast biedt het charter ook een mooi kader om zowel intern als extern onze duurzaamheidsdoelen en -acties in de kijker te zetten.”

Samen ondernemen voor morgen

Naast de uitreiking van het VCDO droomden deelnemers aan het event tijdens inspiratiesessies en netwerkmomenten over welke impact ze als bedrijf willen en kunnen hebben in de toekomst. Daarbij ging het over samenwerkingen met studenten en kennisinstellingen, de weg naar een fossielvrije toekomst en hoe duurzaamheid en impactmetingen tot in het hart van de bedrijfsvoering kan doorstoten. Sprekers van dienst waren Ilse Van den Berckt, onderzoeker aan de hogeschool UCLL, Steven Van Praet, mede zaakvoerder bij Futureproofed, en Leen Artoos, lector digitale marketing aan de hogeschool UCLL.

De laureaten van het VCDO 2021

DNS Belgium, Isoltechnics, Citrique Belge, Pall Life Sciences Belgium, Plan International België vzw, IDE Coffee Systems, Athlon, MUTLTIOBUS, De Watergroep, Pantarein Publishing, PMC Holding, Henkel Belgium Operations, Statik, Vitra, ViTeS, imec, NinaTrans, JT International, BONKA CIRCUS, Xylem, Hydro Building Systems Belgium NV, artoos group, MedioEurope, allnex Belgium, Departement Jeugd, Cultuur & Media Vlaanderen, Kim’s Chocolates, Care, Voka Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

laureaten

Contactpersoon

Bie Gielen

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Proximus