Skip to main content
  • Nieuws
  • 26 Vlaams-Brabantse bedrijven nemen deel aan Welt-traject

26 Vlaams-Brabantse bedrijven nemen deel aan Welt-traject

  • 24/05/2017

In heel Vlaanderen starten meer dan 275 werkgevers met het Welt-traject, waarvan 26 bedrijven uit Vlaams-Brabant. Welt (Werkervarings- en leertrajecten) is een traject waarbij Voka bedrijven begeleidt bij de aanwerving van medewerkers via kortlopende stages op de werkvloer. “Met dit traject helpen we personen met een afstand tot de arbeidsmarkt om de juiste vaardigheden te verwerven, zodat ze nadien in een bedrijf aan de slag kunnen”, zegt Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur van Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant.

Het Welt-traject gaat in juni van start en duurt zeven maanden. “Het is een gratis, maar intensief traject dat veel engagement vraagt van de deelnemende bedrijven”, zegt Peter Van Biesbroeck. “We starten met een grondige hr-screening van elk deelnemend bedrijf. Het bedrijf stelt nadien samen met onze Welt-coördinator een actieplan op en moet een opleidingsplaats creëren en invullen. Het actieplan wordt verder uitgewerkt tijdens zes netwerk- en infosessies, waarbij de deelnemende bedrijven hun ervaringen en kennis kunnen delen.”

Moeilijk in te vullen vacatures

Welt richt zich op bedrijven die worstelen met het vinden en houden van geschikte kandidaten, wat een groot probleem is bij Vlaams-Brabantse bedrijven. Logisch, want de werkloosheid in Vlaams-Brabant is dit jaar gedaald met 3,7 procent ( -1,9% in arrondissement Leuven en -5,1% in arrondissement Halle-Vilvoorde). Toch kende de werkloosheid bij niet-Europese burgers een stijging van 16,5 procent. “We merken dat niet-Europese burgers moeilijker toegang vinden tot de arbeidsmarkt. Via het concept van werkplekleren willen we hun kansen vergroten om een job te vinden door hen de juiste werkervaring bij te brengen”, zegt Peter Van Biesbroeck. “Ook jonge of langdurig werkzoekenden willen we zo aan een job helpen.”

Succesvol proefproject

De afgelopen maanden vond er bij tien Vlaams-Brabantse bedrijven een proefproject plaats. Onder andere Hotel Van Der Valk in Machelen – waar vanmorgen de persconferentie doorging – en Kim’s Chocolates in Tienen namen deel. “We zijn heel enthousiast over Welt, omdat we op deze manier mensen kunnen aanwerven die we anders niet zouden bereiken. We zijn voortdurend op zoek naar goede medewerkers voor specifieke functies zoals menger-bereiders en hebben ontdekt dat die soms te vinden zijn in een doelgroep die wat verder van de arbeidsmarkt staat. Door de juiste match te maken, wordt er een win-win situatie gecreëerd”, aldus Anja Pelgrims, hr-manager bij Kim’s Chocolates.

Ook bij andere bedrijven bleek de vraag groot, want alle groepen van dit jaar zaten snel vol. In 2018 kunnen bedrijven zich weer inschrijven voor het nieuwe traject dat dan van start gaat.

 

Voor persvragen contacteer Nele Hiele via 0488 43 73 16.
Proximus