Skip to main content
  • Nieuws
  • 25 jaar Voka: Roel Dockx en Petra Van Bouwelen

25 jaar Voka: Roel Dockx en Petra Van Bouwelen

  • 22/09/2021

Van de overgang van de Kamers en het VEV naar de Voka – Kamers van Koophandel en een fusie tussen hun Kamer en die van de Kempen. Van een werkplek met enkel vaste telefoonlijnen en desktop computers, beepers en gele briefkaarten naar een volledig gedigitaliseerde werkomgeving … Petra en Roel maakten het allemaal mee. Al 25 jaar werken ze samen. Eerst voor de Kamer van Koophandel Mechelen, nu voor de fusiekamer Mechelen-Kempen. Wie zijn ze? En vooral: wat drijft hen naar Voka, al 25 jaar lang?

RoelPetra

Roel Dockx, Adjunct-gedelegeerd bestuurder - Petra Van Bouwelen, International Business Development Manager

Kunnen jullie jezelf even aan de collega’s voorstellen, Petra en Roel?

Roel: “Van het bouwjaar 1973. Eén rode draad in mijn leven… als ik ergens voor kies… is het voor goed. Dit jaar 25 jaar in dienst op de Voka-Kamer, 20 jaar getrouwd met Anja (2 dochters: Line (18) en Ella (16) en 40 jaar supporter van Standard (in goede en slechte tijden 😉).”
Petra: “Ik heb al 49 winters doorstaan, eentje meer dan Roel. Ik ben een vrolijke recreatieve tennisser (inclusief after-tennis) en doe aan outdoor amateurboksen in de parken van Antwerpen stad. Ik heb een voorliefde voor koken, hedendaagse kunst, schilderen en uiteraard (avontuurlijk) reizen naar alle hoeken van de wereld.”

Hoe ziet een typische werkdag eruit?

Petra: “Ik hou me bezig met alles wat te maken heeft met het ondersteunen van onze Voka-leden in hun internationaal zakendoen: adviesvragen beantwoorden, bedrijven in groep begeleiden naar een nieuwe exportmarkt, training organiseren en modereren, nieuwe business concepten ontwikkelen, programma samenstellen voor onze netwerkmissie naar Dubai, prospectie & budgetteren, het team coachen, artikels schrijven, enz… Geen enkele dag is dezelfde.”
Roel: “Bij Voka bestaan er geen typische werkdagen….en dat is net waarom ik me hier als een vis in het water voel. Geen bandwerk… elke dag ziet er anders uit… en dat geeft me juist elke dag de energie om er met volle goesting tegen aan te gaan.”

Heb je op 25 jaar Kamer van Koophandel veel zien veranderen?

Roel: “Als ik je zeg dat er toen wij begonnen nog typmachines, faxen en gele briefkaarten op kantoor waren…dan is verandering een understatement. De digitale revolutie heeft het werken zoveel aangenamer gemaakt...en dat niet alleen….de nieuwe manier van werken met heel veel flexibiliteit (krijgen en geven) is van onschatbare waarde omdat iedereen de werkdag kan invullen zoals zij/hij wilt.”
Petra: “Ook in het Kamerlandschap, de managementstijl, de infrastructuur en in de manier van het zakendoen van onze bedrijven is veel veranderd. Voka organiseert veel meer activiteiten op verschillende domeinen, biedt meer maatwerk en verdedigt de belangen op verschillende fronten. Alles gaat veel sneller dankzij de nieuwe communicatietechnologieën en er wordt meer gewerkt met concrete doelstellingen. Bedrijven durven sneller over de grenzen te kijken, verwachten just in time antwoorden, zijn kieskeuriger en gaan voor de juiste work-life balance.” 

Wat is het moment in je loopbaan dat je het meest is bijgebleven?

Roel: “Op die 25 jaar hebben we echt al zoveel mooie momenten meegemaakt… onze buitenlandse personeelsuitstapjes waren legendarisch. Ook al zijn die van meer dan tien jaar geleden…nog vaak worden de anekdotes bovengehaald. Maar het meest aangrijpende moment was toch het overlijden van Bart. Afscheid moeten nemen van een collega waar je ongeveer 15 jaar mee hebt samengewerkt… maakt alles weer zó relatief.”
Petra: “Naast de fusie van Voka Mechelen en Voka Kempen in 2018 is ook voor mij het overlijden van collega Bart het moment dat mij het meest is bijgebleven.”

Welke tip geef je mee aan collega’s die net bij Voka zijn beginnen werken?

Petra: “Laat het op je afkomen. Don’t panic, just breathe . En zoals de quote gaat: Dream big, stay positive, work hard and enjoy the journey…”
Roel: “Probeer elke dag met die volle goesting te komen werken. We hebben een uniek netwerk waar je zoveel kan leren van ondernemers, beleidsmaker en collega’s… benut die contacten. En vooral ‘wees jezelf’.”

Dank je wel, Petra en Roel! Nog een fijne werkdag en op de volgende 25 jaar 😊.

IMU - vzw - Salesforce
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
IMU - vzw - Bebat
Proximus
IMU - VZW - ING 1
AW_Digitalisering
IMU - VZW - multibureau
AW_Welt_6stappenplan
IMU - vzw - Remant
imu - vzw - Altez