Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • 25 jaar Ibits: Topadvies in IT- en businessmanagement

25 jaar Ibits: Topadvies in IT- en businessmanagement

  • 08/08/2023

Rond de eeuwwisseling hadden IT-consultants in ons land de handen meer dan vol. Met de invoering van onder meer de euro en de overgang naar het jaar 2000 – om maar enkele voorbeelden te noemen – was het in vele bedrijven en organisaties alle hens aan dek om hun IT-processen te stroomlijnen. In 1998 startte Dominique Bollen Ibits op. Een kwarteeuw later adviseert hij tal van bedrijven over diverse aspecten van business- en IT-management.

Dat Dominique met Ibits – International Business Information & Technology Solutions – zijn ondernemersdroom zou waarmaken, stond in de sterren geschreven. “Ik ben immers opgegroeid in een omgeving waar iedereen zelfstandige was. Na een leerrijke eerste carrièrestap bij Philips C&P – vandaag Atos-Origin – had ik enorm veel zin om mijn eigen advieskantoor op te starten. En kijk waar ik nu sta! Ik heb me die stap nog geen seconde beklaagd.”

Sterke groei

Toen Ibits in 1998 uit de startblokken schoot, lag de nadruk voor Dominique op de aan- en verkoop van hard- en software, softwareontwikkeling en het installeren van servers en netwerken. “Vandaag is ons aanbod onherkenbaar geëvolueerd, van advies in strategisch business-, IT- en lean management tot het begeleiden en trainen van bedrijfsmedewerkers in het screenen en implementeren van businessstrategieën. Sinds 2007 richten we ons vizier trouwens ook op buitenlandse klanten. Rond die periode trokken we onder meer naar China en Hongkong.”

Maak regelmatig eens een reflectie, stuur bij en vind jezelf al eens opnieuw uit.

Dominique Bollen

Vakmanschap

Dominique is erg trots op het traject dat hij de voorbije kwarteeuw met zijn businesspartners heeft afgelegd. “Ik beschouw mijn job als een ambacht, waarbij we in nauw overleg met onze klanten stapsgewijs oplossingen op maat uitwerken. Dus geen projecten of diensten opdringen, maar wel actief luisteren aan de hand van de 5x(5W+H)-vragen. Ik geniet nog steeds van het analyseren van klantensituaties en -verwachtingen, het opstellen van een plan van aanpak 
en alle neuzen binnen een bedrijf in dezelfde richting krijgen om zo tot een succesvolle realisatie te komen.”

Levenslang leren

Zelfs na 25 jaar praktijkervaring blijft Dominique dagelijks nieuwe dingen bijleren over het vakgebied waarin Ibits actief is. “Klantencontacten zijn sowieso al heel verrijkend, en daarnaast doe ik er alles aan om via permanente bijscholing, congressen, seminaries en vakbeurzen de vinger aan de pols te houden van nieuwe technologieën, methodieken en trends in de sector. Dat is meteen ook een tip die ik heb voor collega-ondernemers: investeer in levenslang leren!"

Als ondernemer geniet ik enorm van de vrijheid om zakelijke ideeën vorm te geven.

Dominique Bollen

Verbinding en ontspanning

Als ervaren ondernemer deelt Dominique graag nog enkele tips: “Geloof in jezelf, maar geloof niet alles en iedereen! Vergelijk je vooral niet met die enkelingen in de wereld die het zogezegd ‘gemaakt’ hebben. En ook: verbind jouw klanten, businesspartners en medewerkers. Elkaar professioneel goed kennen is uiteraard belangrijk, maar ook buiten de werkvloer kan je elkaar op een originele manier leren kennen via bijvoorbeeld informele netwerkmomenten of gezamenlijke hobby's. Tot slot wil ik ook meegeven dat je niet mag vergeten om volop te genieten van wat je professioneel al bereikt hebt. Dus neem voldoende tijd voor wat ontspanning!”

Wie is ...
Dominique Bollen

Functie: Zaakvoerder
Opleiding: Computerwetenschappen, 
master in Enterprise Architectuur en Business 
Process Management & Improvement, Change 
Management

Wat is ...
Ibits

Opgericht in: 1998
Zaakvoerder: Dominique Bollen
Aantal medewerkers: 1
Activiteiten: Advies in strategische 
bedrijfsoplossingen, met focus op architectuur, 
business process management & improvement, 
technologie en IT-strategie

logo ibits

 

Proximus

Artikel uit publicatie