Skip to main content
  • Nieuws
  • 22 september 2021: Herstel na corona, wat zijn de volgende uitdagingen?

22 september 2021: Herstel na corona, wat zijn de volgende uitdagingen?

  • 29/10/2021

The Chamber is een volledig nieuw initiatief van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen, waarin we elke maand de CEO’s van multinationals uit onze regio samenbrengen. Het doel: een sterk en vertrouwelijk netwerk van gelijkgestemden uitbouwen waarin de deelnemers visies en ideeën kunnen uitwisselen. Het geheel wordt geserveerd bij een heerlijke lunch van een topchef.

Elke Chamber stelt een brandend actueel thema met een grote impact op het bedrijfsleven centraal. De inleiding wordt verzorgd door een expert, die de deelnemers gidst doorheen het onderwerp van de dag. Na het voorgerecht volgt er een debat met vooraanstaande opiniemakers en politici. Er is ruimte om ervaringen te delen en diepgaande vragen te stellen.

Herstel na corona

De eerste sessie vond plaats op 22 september. We gingen de
economische tour op. Het centrale thema was “Herstel na corona: Wat zijn de volgende uitdagingen?”: Hoe draait onze economie nu? En hoe gaat ze eind dit jaar, begin volgend jaar draaien?”

We ontvingen prof. dr. Stijn Baert (econoom, arbeidsdeskundige, Ugent, UAntwerpen) en hoofdeconoom van Voka Bart Van Craeynest. In onze regio staan 6.500 vacatures open. Hoe krijgen we ze ingevuld? Wie gaat het werk doen? Wat zijn de voorstellen van Voka? Naast de toestand van de regio keken we ook naar de toestand van het land. Hoe groot is de financiële put na corona? Wie gaat dat betalen?

We besloten dat het herstel van de economie na corona krachtiger is dan iedereen had durven verwachten. Dit is te danken aan de creativiteit en flexibiliteit die onze bedrijven aan de dag gelegd hebben om in te spelen op nieuwe omstandigheden. Dit was trouwens niet alleen het geval bij onze bedrijven, het geldt ook voor overheden en burgers. Bovendien heeft de coronaperiode tot een versnelde digitalisering geleid.
Er zijn vandaag echter nieuwe hindernissen. Zo is er het globaal probleem van de grondstoffen: de hele keten van leveringen is vertraagd en de prijzen schieten de hoogte in. Daarnaast is er de krapte op de arbeidsmarkt. De voorspelde golf van ontslagen en faillissementen is er niet gekomen en moeten we ook niet meer verwachten. Dit is een structureel gegeven dat onze bedrijven beperkt in hun groei.

De laatste sessie in 2021 zal gaan over het thema 'Energie' (1 december). Indien u zou wensen deel te nemen, kan u best contact opnemen met Fientje Moerman.

Contactpersoon

Fientje Moerman

Ondernemingsadviseur

IMU salesforce
VZW - eATA 2021
VZW - DigiChambers 2021
Welt white paper
Toerisme Limburg
Gosselin
IMU - LOOK&FIN
VZW - Take The Lead
Illochroma
IMU - btonic
Degroof - Petercam
Plan je bezoek in ons Experience Center!
Proximus
Ontdek onze vacatures!

Artikel uit publicatie