Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • 167 miljoen liter drinkwater lekt weg elke dag

167 miljoen liter drinkwater lekt weg elke dag

  • 02/10/2023

Een hallucinant cijfer: elke dag stroomt er 167 miljoen liter drinkwater weg in Vlaanderen door lekkende leidingen. Tegen 2025 moeten de zes Vlaamse watermaatschappijen dit lekkende watervolume minstens halveren. Enter Agrippa, een Limburgse start-up die een technologie ontwikkelde om lekken op te sporen en in kaart te brengen.

Zuinig en verantwoord om­gaan met kostbaar drinkwater is een hot topic. Overal in Europa zorgen langdurige droogteperiodes voor de nodige kopzorgen bij watermaatschappijen. Met een Europees netwerk van maar liefst 4,3 miljoen kilometer aan waterleidingen is het alle hens aan dek om waterlekken zo snel mogelijk op te sporen en aan te pakken. Dat is geen eenvoudige opdracht.

“Elk jaar publiceert het World Resources Institute een wereldkaart met de droogteproblematiek per land. En wat blijkt? Vlaanderen kleurt dieprood, met circa 20% van ons dagelijkse waterverbruik dat ongebruikt wegvloeit”, zegt Sam Achten, die samen met zijn medevennoten Gert-Jan Bakkers en Klaus Dillen de drijvende kracht is achter Agrippa. Zij startten het bedrijf begin 2021 op, klaar om via innovatieve technologieën de strijd aan te gaan tegen lekkende leidingen in Vlaanderen.

Agrippa

Niet-invasieve technologie

“Vanuit ons kantoor in Hasselt werken we dagelijks aan softwaresystemen op basis van AI die via druk en andere data lekken in leidingen opsporen”, legt Sam uit. “We bieden watermaatschappijen en industriële bedrijven een niet-invasieve en relatief goedkope technologie aan, die bovendien zeer betrouwbare resultaten oplevert. We streven ernaar een lek te vinden tot op enkele tientallen meters en op straatniveau.”

“De Raad van Advies van Voka daagt ons uit en geeft ons verfrissende inzichten.”

Voet tussen de deur

Voor jonge ondernemers als Sam, Gert-Jan en Klaus is het vaak een uitdaging om grote marktspelers over de streep te trekken om de oplossingen van Agrippa een kans te geven. “We merken dat watermanagement niet altijd prioriteit krijgt, omdat andere hete hangijzers – zoals het verminderen van de CO2-uitstoot of de stikstofproblematiek – heel wat aandacht opeisen”, zegt Sam. “Het vergt heel wat geduld en volharding om onze voet tussen de deur te krijgen. Dat is iets dat ik onderschat heb. Toch blijven we doorgaan, ook dankzij de ondersteuning en begeleiding die Voka Limburg ons biedt.”

Raad van wijzen

Want dankzij een Raad van Advies – mee samengesteld door Voka – krijgt het ondernemerstrio de kans om belangrijke bedrijfsbeslissingen grondig te bespreken met een team van ervaren adviseurs. “Deze raad van wijzen daagt ons uit, stelt onze zakelijke ideeën op een constructieve manier in vraag en geeft ons verfrissende inzichten. Dankzij deze formule voelen we ons als startende ondernemers goed omkaderd, en dat biedt ons extra gemoedsrust en comfort. Aan te bevelen aan elke collega-starter!”

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie