Skip to main content
  • Nieuws
  • 16 havenbedrijven starten met Welt-traject

16 havenbedrijven starten met Welt-traject

  • 07/05/2018

Midden april stapten 16 havenbedrijven samen in het Welt-traject om hr-gerelateerde thema’s gezamenlijk aan te pakken en knelpuntvacatures via werkplekleren in te vullen. “Uniek in Vlaanderen”, zegt Welt-coördinator Nele Braem.

Welt is een Voka-project met steun van de Vlaamse overheid. De afkorting staat voor: werkervarings- en leertrajecten. Welt ondersteunt ondernemingen in de ontwikkeling van hun talent- en opleidingsbeleid via advies op maat en 6 maandelijkse sessies met gastsprekers rond hr-thema’s. Daarnaast brengen arbeidsbemiddelaars van gespecialiseerde diensten werkzoekenden in contact met hun vacatures voor een nieuwe leer-/ werkervaring in de vorm van beroepsverkennende stage, individuele beroepsopleiding, e.a. Deelnemende bedrijven in Zeebrugge zijn o.m. Fluxys, Pittman Seafood, North Sea Express, CSP Terminals, AGC Glass Europe, Seabridge en Van Der Vlist.

Hr-bezorgdheden

“In onze havenbedrijven zijn een aantal profielen zo specifiek dat ze alleen op de werkvloer aan te leren zijn”, zegt secretaris-generaal Guy Depauw van APZI (Association Port of Zeebrugge Interests), dat een 160-tal private havenbedrijven vertegenwoordigt. “Soms is de inhoud externen onbekend en is de job alleen in de praktijk op de werkvloer te leren. Daardoor is de algemene krapte in de haven nog sterker voelbaar. In die zin juichen we Welt toe. Het traject komt immers tegemoet aan de algemene hr-bekommernis om de vele vacatures ingevuld te krijgen. Voka is heel goed geplaatst om het proces te begeleiden. Minstens even belangrijk is dat de samenkomsten vorm kunnen geven aan een permanente structuur van een hr-werkgroep op het niveau van Zeebrugge. We vinden het positief dat personeelsverantwoordelijken systematisch gaan overleggen over havengerelateerde problemen en willen daartoe gerichte havenopleidingen organiseren met Portilog Zeebrugge. Bezorgdheden die leven zijn o.m. employer branding als zeehaven, omgaan met diversiteit, communicatie op de werkvloer, carrièreplanning…”Welt

In België heeft PepsiCo, naast het hoofdkantoor in Zaventem, twee productievestigingen in West-Vlaanderen: Veurne (Cheetos, Doritos, Lay’s) en Zeebrugge (Tropicana). In de plant in de Zeebrugse haven worden vruchtensappen bereid en afgevuld. Er werken 280 mensen. “Hoewel we geen enkel rekruteringskanaal onbenut laten, merken we toch dat het moeilijk is om de vacatures ingevuld te krijgen, vooral voor techniekers en operatoren met technisch potentieel in ons drieploegensysteem”, zegt HR Business Partner Delphine Breemersch van Pepsico Zeebrugge. “We hebben constant een tiental plaatsen openstaan. Andere havenbedrijven kampen met dezelfde uitdaging. Technische profielen zijn sowieso moeilijk te vinden, de werkloosheid is laag, de haven ligt wat afgelegen en door de ligging aan de Noordzee is onze visvijver al gehalveerd. Als multinational PepsiCo beschikken we over de nodige hr-tools, maar het is altijd nuttig om je netwerk uit te breiden en te leren hoe andere bedrijven te werk gaan om vacatures ingevuld te krijgen binnen een krappe arbeidsmarkt. Dat is de grootste motivatie waarom we in het Welt-traject van Voka gestapt zijn.”

Meer weten over Welt of interesse om deel te nemen? Klik hier of contacteer Nele Braem, 056 23 50 49

Welt

 

Contactpersoon

Nele Braem

Member Services - Arbeidsmarkt/HR

Hulp nodig?

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag