Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

1/6 bedrijven wil snelle heropstart

  • 31/03/2020

Eén op de zes bedrijven in de regio Mechelen en Kempen zegt dat ze sinds de coronacrisis al zijn heropgestart. Of ze gaan dat binnen de twee weken doen. Dat blijkt uit een nieuwe rondvraag van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. “Dit toont de wil en veerkracht van onze bedrijven. Flatten the curve is het motto voor de gezondheid van onze mensen. Curb the curve moet het motto zijn voor de gezondheid van onze bedrijven”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Mechelen-Kempen.

De resultaten over de heropstart van bedrijven zijn een lichtpunt in de nieuwe bevraging van Voka bij iets meer dan 1.400 bedrijven, met zo’n 150 ondernemingen in de regio Mechelen en Kempen. Want de andere resultaten kleuren nog altijd gitzwart. 82 procent van de bevraagde bedrijven wordt getroffen door het coronavirus. Met als gevolg:

•    Eén op de tien bedrijven heeft alle activiteiten volledig stopgezet
•    Eén op zeven ondernemingen heeft meer dan 75 procent omzetverlies
•    Zes op de tien bedrijven hebben tijdelijke werkloosheid aangevraagd
 

Opstart2

Curb the curve

“De gezondheidscrisis lijkt stilaan én hopelijk naar haar hoogtepunt te gaan, het aantal getroffen Vlaamse bedrijven evenzeer. De bezorgdheid is enorm groot bij de ondernemingen. Als we een economische ramp willen vermijden en geen golf van faillissementen en werkloosheid willen veroorzaken, hebben we iedereen nodig om nu in veilige omstandigheden aan de slag te blijven en herstel mogelijk te maken”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. 

“We doen een warme oproep aan iedereen om te helpen en te werken waar het kan om het economisch herstel mogelijk te maken. Na #flattenthecurve op gezondheidsvlak, wordt het tijd voor #curbthecurve op economisch vlak. Dat is de enige garantie om onze gezondheidszorg te ondersteunen, een inkomen voor iedereen te voorzien en onze economie niet nog meer schade toe te brengen. Vakbonden zijn terecht bezorgd over de gezondheid van de medewerkers, maar ook bedrijfsleiders zijn dat. Bedrijven moeten er alles aan doen om hun personeel in alle veiligheid te laten werken en moeten daarop aangesproken worden als ze de regels zouden overtreden”, zegt Laveren. “Laat ons nu ook op economisch vlak #samentegencorona aan hetzelfde zeel trekken.”
 
Zestien procent van de bedrijven is terug opgestart of gaat dat binnen de twee weken doen. “Dit lijkt op een eerste teken van herstel en dit binnen de wettelijke voorschriften van social distancing en met respect voor alle noodzakelijke gezondheidsmaatregelen”, aldus Laveren. 

“Maar dit betekent ook dat 82% nog niet zal heropstarten of de activiteiten kan opvoeren. Achter deze cijfers zitten veel verhalen van ondernemingen die niet verder kunnen, omdat hun klanten of leveranciers ook stilliggen of omdat medewerkers ziek zijn. De coronacrisis heeft bijna heel onze economie aangetast. Zelfs bij de essentiële bedrijven zegt 1 op 10 problemen te ondervinden met de toelevering. De nood aan nieuwe steunmaatregelen blijft dus hoog.”

 

Contactpersonen

Wim Brillouet

Manager Belangenbehartiging & Woordvoerder