Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • 15 West-Vlaamse bedrijven gaan voor VN duurzaamheidslabel SDG Champion

15 West-Vlaamse bedrijven gaan voor VN duurzaamheidslabel SDG Champion

  • 02/04/2021

15 West-Vlaamse bedrijven zijn gestart aan het Unitar SDG Champion-traject. Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen begeleidt hierin ondernemingen die het SDG Champion duurzaamheidslabel van de Verenigde Naties (VN) kunnen behalen. “Voka West-Vlaanderen reikt, in samenwerking met Cifal Flanders, drie labels uit aan bedrijven die zich verbinden tot het behalen van bepaalde duurzaamheidsdoelstellingen. Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) is de eerste stap richting die labels. In een tweede fase kunnen ondernemingen hun duurzame ambities kracht bijzetten in het SDG Pioneer-traject en dit nieuwe SDG Champion-traject", zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder Voka West-Vlaanderen.

Voka West-Vlaanderen reikt drie duurzaamheidslabels uit aan bedrijven die zich verbinden tot het behalen van bepaalde duurzaamheidsdoelstellingen: SDG Pioneer, SDG Champion en SDG Ambassador. “In oktober 2020 behaalden 22 West-Vlaamse ondernemingen het SDG Pioneer label. Dat 15 van hen nu ook het Champion-label willen behalen, getuigt van het belang van duurzame werkprocessen bij onze bedrijven”, zegt Bert Mons.

De labels zijn gebaseerd op 17 duurzaamheidsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s). Die vormen ook de basis voor het VCDO. Daarin werken bedrijven aan een jaaractieplan in lijn met de 5 pijlers van duurzaam ondernemen en de SDG’s. Voeren ondernemingen binnen dit traject minimum 10 acties uit, dan erkent Voka West-Vlaanderen hen met het jaarlijkse VCDO-certificaat. Het VCDO onderscheidt zich van andere duurzaamheidstools door de doelstellingen een praktische bedrijfsvertaalslag te geven opdat ondernemingen er meteen mee aan de slag zouden kunnen.

De bijkomende labels: SDG Pioneer, SDG Champion en in een latere fase SDG Ambassador, zijn een extra erkenning bovenop het VCDO. Om het Pioneer certificaat te behalen, dient een bedrijf een actie uit te voeren binnen elk van de 17 SDG’s. Om de volgende stap te behalen (Champion), moet er een verduurzamingstraject worden ontwikkeld of een pilootproject worden opgestart in het kader van circulaire economie. 15 West-Vlaamse VCDO-deelnemers engageren zich hier alvast voor. De derde certificering (Ambassador) kadert in het uitvoeren van een actie in lijn met mensenrechten.

De 15 ondernemingen die hebben ingetekend voor het SDG Champion traject zijn: Abriso -Jiffy NV site Anzegem, Biostoom Oostende, Daikin Europe, delaware, Inagro, IWVA, Mariasteen, Milcobel DPI (site Kallo en Langemark), Milcobel CPS (site Moorslede en Dupont Cheese), Milcobel Ysco, PepsiCo Veurne/Veurne Snack Foods, Prosafco NV, TVH - Thermote & Vanhalst, Vandecasteele Houtimport en WAAK.

De eerste toekenning van het SDG Champion certificaat volgt in oktober 2022. Komend najaar, op 26 oktober 2021, wordt alvast de volgende lichting Pioneers in de kijker gezet. 

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag