Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • 140 Vlaamse bedrijven gehuldigd voor Voka Charter Duurzaam Ondernemen

140 Vlaamse bedrijven gehuldigd voor Voka Charter Duurzaam Ondernemen

  • 24/10/2019

Op donderdag 24 oktober werden 140 Vlaamse bedrijven in de spotlights gezet voor het behalen van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO). Een initiatief van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. De bedrijven krijgen de erkenning omdat ze vorig jaar bijvoorbeeld hun wagenpark hebben vergroend, hun CO2 -uitstoot of energieverbruik hebben verminderd of de veiligheid van hun medewerkers hebben aangepakt. In totaal hebben de bedrijven bijna 2.500 acties ondernomen.

“Die doelstellingen moeten bedrijven en burgers helpen om duurzaam te werken tot 2030 en verder. Een evaluatiecommissie gaat na of bedrijven de doelstellingen hebben gehaald”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka vzw. “Wie het charter krijgt, geeft het imago van zijn onderneming een serieuze boost. Een bedrijf dat drie jaar na elkaar succesvol een traject aflegt, kan uitpakken met een certificaat van de Verenigde Naties. Een toperkenning voor elk bedrijf.” 

In totaal 140 bedrijven werden op donderdag 24 oktober gehuldigd. Samen hebben ze bijna 2.500 verschillende acties ondernomen. Ze kregen een huldiging én certificaat in de Gateway Building, op de luchthaven van Zaventem. 

“Het zijn allemaal heel verschillende projecten maar ze kaderen in de zeventien doelstellingen van de Verenigde Naties. Maar niet alleen voor het imago engageren bedrijven zich. Klanten, leveranciers en werknemers verwachten almaar vaker van bedrijven dat ze producten en diensten in faire omstandigheden maken en leveren”, zegt Myriam Heeremans, coördinator van het VCDO-charter bij Voka vzw. “Als werkgeversorganisatie ondersteunt Voka bedrijven die werk willen maken van een meer duurzame bedrijfsvoering. We doen dit in samenwerking met CIFAL Flanders/UNITAR, het internationale trainingscentrum van de Verenigde Naties dat inzet op duurzaam management.”

Cruciale rol

De Verenigde Naties waren zelf aanwezig op donderdag 24 oktober. “Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen zijn de verantwoordelijkheid van iedereen. De VN is ervan overtuigd dat ook ondernemingen een belangrijke rol spelen in de realisatie van deze doelstellingen”, zegt Marian Blondeel, Hoofd van de Benelux & EU-desk, Regionaal Informatiecentrum van de Verenigde Naties. “Bedrijven die ze in hun strategisch plan verweven, bouwen zo mee aan een duurzame toekomst.”

Deloitte Belgium is zo een van die bedrijven. Op de Dag Duurzaam Ondernemen lichtten ze hun actieplan toe. “Duurzaam ondernemen is van fundamenteel belang in onze bedrijfsstrategie”, zegt Piet Vandendriessche, CEO Deloitte Belgium. “Zo zetten we bijvoorbeeld in op multimodale mobiliteitsoplossingen voor onze werknemers, aangepast aan hun individuele noden, en hebben we ons geëngageerd om de CO2 -uitstoot met 25% te verminderen tegen 2021. Ik ben ervan overtuigd dat we als ondernemers onze verantwoordelijkheid moeten opnemen en een verschil kunnen maken voor een betere, duurzamere toekomst voor de komende generaties.” 


Inspirerende voorbeeldacties van VCDO-laureaten 


Hier draait het allemaal om: de 17 doelstellingen, vastgelegd door de Verenigde Naties. De doelstellingen gaan van het aanpakken van armoede, tot het promoten van gezondheid op het werk of het vergroenen van het wagenpark.

SDG2

Contactpersonen

Wim Brillouet

Manager belangenbehartiging & woordvoerder

imu - vzw - Recupel
Advertentie VanRoey- nov
Proximus
AW_Welt_6stappenplan
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - recupel
AW_Digitalisering
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
imu - vzw - salesforce