Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • 1/3 heeft omzetverlies door verstrengde coronamaatregelen

1/3 heeft omzetverlies door verstrengde coronamaatregelen

  • 07/08/2020

Eén op de drie bedrijven in de regio Mechelen en Kempen zegt minder omzet te draaien door de verstrengde maatregelen die op 29 juli zijn ingegaan in de provincie Antwerpen. Dat blijkt uit een nieuwe enquête van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. “De pas aangekondigde gerichte extra steunmaatregelen van de Vlaamse regering zijn een noodzaak voor de getroffen ondernemingen”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder.

Graf tweedegolf

Nu we in Vlaanderen volop in de tweede golf van de coronacrisis zitten, heeft de Vlaamse regering bijkomende steunmaatregelen aangekondigd. Die steun gaat naar ondernemingen die in augustus en september van dit jaar een zwaar omzetverlies zullen lijden. Het verlies moet meer dan 60 procent zijn in vergelijking met dezelfde periode van 2019.
“Het is positief dat de regering bijkomende maatregelen neemt. De zakken van de overheid zijn niet oneindig. Dat besef is er. Daarom is het belangrijk dat het hier om gerichte compensaties voor omzetverlies gaat”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. “De tweede coronagolf dreigt heel wat rechtkrabbelende ondernemingen kopje onder te duwen, vooral in de sectoren van evenementen, horeca en handel. Uit onze nieuwste enquête blijkt dat er nood is aan die steunmaatregelen. Zeker nu er in de provincie Antwerpen verstrengde maatregelen van kracht zijn.”


Omzetverlies van 50% en meer

Uit nieuw onderzoek bij meer dan 120 bedrijven in de regio Mechelen en Kempen blijkt dat 34 procent van de bevraagde ondernemingen extra wordt geraakt door de nieuwe maatregelen, die sinds 29 juli gelden. Het omzetverlies kan gaan van 10 tot meer dan 50 procent van de omzet, bovenop het eerdere verlies bij de eerste golf.
Vooral het feit dat klanten wegblijven (39%) weegt door in de omzetcijfers. Het effect van de avondklok (4%) blijft beperkt.
 
Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen wacht nu de precieze modaliteiten van de steunmaatregelen af en zal haar leden bijkomend informeren over de nieuwe mogelijkheden om steun aan te vragen. 

 

Contactpersoon

Wim Brillouet

Manager Belangenbehartiging & Woordvoerder