Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • 123 Vlaamse ondernemingen behalen duurzaamheidscertificaat van de Verenigde Naties

123 Vlaamse ondernemingen behalen duurzaamheidscertificaat van de Verenigde Naties

  • 29/10/2021

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, begeleidde 123 ondernemingen om het SDG Pioneer-duurzaamheidscertificaat van de Verenigde Naties te behalen. De bedrijven hebben er de afgelopen drie jaar succesvol werk van gemaakt om via het Voka Charter Duurzaam Ondernemen de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen toe te passen in hun bedrijfsvoering. De SDG Pioneer-certificaten werden tijdens de Voka Dag Duurzaam Ondernemen op 26 oktober uitgereikt door Alex Mejía, directeur bij UNITAR, het VN-agentschap voor opleiding en onderzoek.

“Ondernemingen spelen een sleutelrol in de duurzaamheidstransitie die we met heel de samenleving aan het afleggen zijn. Onze SDG Pioneer-bedrijven doen er alles aan om verantwoord met de planeet om te gaan. Dat doen ze niet omdat het moet, wel omdat het de enige juiste manier is om vandaag een onderneming uit te bouwen. We feliciteren hen met hun inspanningen en moedigen hen aan om sectorgenoten te blijven inspireren”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.


123 certificaten
Ondernemingen die gedurende drie jaar acties opzetten rond elk van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s), krijgen na een positieve evaluatie het UNITAR Pioneer-certificaat. Tijdens de Voka Dag Duurzaam Ondernemen kregen 123 Vlaamse ondernemingen die onderscheiding: 88 ondernemingen behaalden het certificaat in de loop van 2020, 35 ondernemingen behaalden het certificaat dit jaar.


“De klimaatverandering aanpakken, werken aan een inclusieve samenleving en circulair ondernemerschap versterken zijn wereldwijde uitdagingen die lokaal kunnen worden aangepakt. De SDG’s van de Verenigde Naties zijn dan ook een ideaal instrument voor ondernemingen om hun duurzaamheidsacties aan op te hangen”, aldus Alex Mejía, directeur bij UNITAR. 


Uitdagingen voor de toekomst
De certificaten werden uitgereikt op de vierde editie van de Voka Dag Duurzaam Ondernemen, waar het centrale thema “uitdagingen voor de toekomst” was. Maar liefst 300 ondernemers waren van de partij in SQUARE Brussels om inspiratie op te doen van sprekers, dieper in verschillende uitdagingen te duiken via break-outs en uiteraard om deze feestelijke aangelegenheid te vieren. 


Keynotespreker Stefaan Vandist vat de grootste uitdaging goed samen: “Een heel mooie oefening is om als organisatie na te gaan wat het beste van jezelf is en hoe je dat kan inzetten om meer waarde te creëren voor meer mensen en voor meer welzijn met minder energie, minder materialen en minder grondstoffen. Als je een antwoord hebt op die vraag, dan ben je klaar voor de eenentwintigste eeuw.” 
 

Ontdek hoe andere ondernemers duurzaamheid omzetten in praktijk

 

 

Aftermovie

Proximus
imu - vzw - recupel
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
imu - vzw - DNCM
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - Recupel
AW_Welt_6stappenplan
AW_Digitalisering
imu - vzw - obd
Advertentie VanRoey- nov