Hoe groeit iemand uit tot een (geslaagd) CEO? Anno 2021 vragen heel wat jongeren zich dat af. Tegelijk zijn vele CEO’s bereid om hun kennis over leidinggeven en hun persoonlijke levenslessen te delen met young potentials. Om deze beide groepen bij elkaar te brengen, bundelen ASATT (A Seat At The Table) en Voka de krachten om als matchmaker 100 top-CEO’s en 100 jongeren ideeën te laten uitwisselen op de grootste collectieve ‘online speeddate’ van het jaar die op 15 februari doorgaat. Wij laten alvast een van de CEO’s aan het woord: Karin Van de Velde, CEO van contact center Callexcell.
Waarom wil je meewerken aan dit initiatief?
“Ik ben ervan overtuigd dat jongeren veel kunnen leren van mensen met al veel kilometers op hun teller. Ik wil jongeren die pas afgestudeerd zijn goesting doen krijgen om te ondernemen. Vele denken dat je een serieus startkapitaal moet hebben. Dat is niet zo: kijk maar naar topondernemers zoals Christian Dumolin en Roland Duchâtelet, die nu toch bij de rijkste Belgen behoren, maar die gestart zijn zonder financiële middelen. Je moet dus geen twee miljoen euro op je rekening hebben staan, je moet je wel omringen met mensen die je advies kunnen geven en eventueel ook sponseren. Het gaat vooral over de combinatie van creativiteit en assertiviteit. Probeer het gewoon. Die boodschap wil ik graag meegeven en uiteraard ook waarschuwen voor de valkuilen en hoe je daarmee om kan gaan.”
Het gaat vooral over de combinatie van creativiteit en assertiviteit.
Karin Van De Velde
Hoe is jouw carrièrepad verlopen?
“Ik ben zelf pas op mijn 47ste gestart met het avontuur om ondernemer te zijn. Als kind van zelfstandigen had ik moeten leren leven met ‘zwart zaad en gouden kooien’. De ene maand was er veel geld, de andere maand niets. Ik had dan voor mezelf uitgemaakt dat ik dat niet wilde. Ik wilde wel een goed betaalde manager worden met een vast budget. Dat lukte mij, ik werkte als manager in een callcenter. Maar toen ik vrij veel opslag vroeg, zei mijn werkgever dat dat enkel kon als ik zelfstandige werd. Na enkele omzwervingen als zelfstandige en consultant ben ik in 2009 zelf begonnen met een contact center met heel weinig geld. Ik was bijna failliet na tien maanden. Toen ben ik Roland Duchâtelet tegengekomen die in mij geloofde en mee in het kapitaal is gestapt. Mijn omzet en FTE’s zaten goed, maar mijn kostenstructuur niet. Daar heeft hij mij in geholpen.”
Had jij ooit een inspirerend rolmodel?
“Roland is intussen niet alleen een goede vriend geworden, maar ook mijn mentor bij wie ik kan ventileren. Ze zeggen soms, ‘het is eenzaam aan de top’, en dat is soms ook wel zo. Dan is het belangrijk dat je iemand hebt met wie je belangrijke beslissingen kan bespreken.”
Welke tips kun je aan jonge mensen meegeven?
“Ik vind dat je niets mag blijven doen dat je ongelukkig maakt. Ik denk dat er dagelijks heel veel mensen in de trein richting Brussel zitten die tegen hun zin gaan werken. Dat mag je jezelf niet aandoen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk. Zowel in een relatie, als in je vriendenkring, als op je werk. Als je in een ongelukkige situatie zit, begin dan met te kijken wat er binnen je eigen invloedsfeer ligt om zaken anders aan te pakken. Ik zeg altijd: het leven is als een tafel. Die heeft vier poten: gezondheid, werk, vrienden en familie. En als er twee van de vier niet goed zitten, dan staat de tafel heel wankel. Zijn er drie weg, dan valt ze om. Je moet er zelf voor zorgen dat er evenwicht is.”
“Een tweede tip: achter elke deur die sluit, zitten nieuwe kansen. Ik ben ooit ontslagen geweest, maar mocht dat niet gebeurd zijn, dan zou ik nooit met Callexcell begonnen zijn. Dus als je een tegenslag hebt, kijk dan even naar achter, maar sla niet in paniek. Neem de tijd om rustig beslissingen te nemen. Ik besef dat dat voor jonge mensen soms moeilijk kan zijn.”
“Tot slot. Ik ben naast CEO ook voorzitter van Voka Limburg. Dat is onbezoldigd en vraagt toch wat van mijn tijd. Roland was geen voorstander, hij vond dat mijn volle focus bij Callexcell moest liggen. Maar ik wilde buiten mijn eigen bedrijf inspiratie opdoen en dat is een laatste tip die ik kan meegeven. Als je altijd achter je pc gaat blijven zitten of op dezelfde plaats blijft, dan ga je nooit inspiratie opdoen en je creativiteit aanscherpen. Het is door ideeën uit te wisselen dat je bijleert en ook zaken anders gaat bekijken.”
Lees hier ook de getuigenis van Jasmin (28), een van de jongeren van het 100 x 100 - event