Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • 100x100 - De carrièretip van Sam Daems (B&R)

100x100 - De carrièretip van Sam Daems (B&R)

  • 03/03/2021

Hoe groeit iemand uit tot een (geslaagd) CEO? Anno 2021 vragen heel wat jongeren zich dat af. Tegelijk zijn vele CEO’s bereid om hun kennis over leidinggeven en hun persoonlijke levenslessen te delen met young potentials. 

Om deze beide groepen bij elkaar te brengen, bundelden ASATT (A Seat At The Table) en Voka de krachten om als matchmaker 100 top-CEO’s en 100 jongeren ideeën te laten uitwisselen op de grootste collectieve ‘online speeddate’ van het jaar die op 15 februari plaats vond. 

Wij laten hier Sam Daems, gedelegeerd bestuurder van B&R Bouwgroep aan het woord. De sleutel tot een geslaagde carrière volgens hem? Ondernemen, en een sterk netwerk uitbouwen. 
 

Waarom heb je deelgenomen aan dit initiatief?

“Ik ben persoonlijk sterk geëngageerd om het ondernemerschap uit te dragen, ook bij jongeren. Zo neem ik ook deel aan een tour de table met scholen om de kloof tussen ondernemen en onderwijs kleiner te maken.”
“Daarnaast zijn we in de bouwsector altijd op zoek naar vers bloed. Helaas worden wij nog al te vaak gezien als een erg klassieke, oubollige sector. Terwijl wij in een enorme innovatieversnelling zitten. Dat moeten we nog meer uitdragen om jongeren te overtuigen om in de bouw te komen werken.”

Wat is jou uit de speeddate van de jongere tijdens ons event bijgebleven?

“De jongere in kwestie volgde een architectuuropleiding, waardoor er veel raakpunten waren. Dat was natuurlijk erg fijn. Maar het verraste mij dat hij ondanks die opleiding ook niet wist dat de bouwsector zo in beweging is.”
“Er zijn zoveel technologieën waar wij mee werken, je kan digitaal alles uittekenen, met prefabricaten werken. Het klassieke metsen zoals vroeger, dat maakt nog maar een fractie uit van wat we doen. Dat was hem voor toch nieuw.”
 

“Ik geloof vooral heel sterk in de kracht van een goed netwerk.”

Sam Daems, gedelegeerd bestuurder B&R

Zijn er rolmodellen of sleutelfiguren die jou in jouw carrière vooruit hebben geholpen?

“Ik ben in mijn carrière vrij snel getriggerd om te gaan werken in netwerken en te gaan samenwerken met andere Voka-leden. Je kan overal de mosterd halen als je je oren spitst.”
“Ik kan geen concrete individuen aanwijzen als rolmodel: er valt bij iedereen wel iets op te steken. Ik geloof vooral heel sterk in de kracht van een goed netwerk.”

Op welke manier zetten jullie in je organisatie in op jongeren?

“Wij zetten sterk in op social media, zowel om jongeren, als meer ervaren mensen aan boord te halen. Bovendien zorgen wij voor een opleiding in house. Zo kunnen we jongeren die initieel geen feeling hadden met de bouw, toch een rol geven binnen de groep.”
“Bovendien ervaren wij mond-aan-mondreclame als erg belangrijk om nieuw talent te overtuigen en binnen te halen. Onze tevreden collega’s en klanten zijn en blijven de beste reclame.”

Heb je nog een tip voor jongeren die aan het begin van hun carrière staan?

“Voor mij is iedereen een ondernemer. Ook als je ergens in loondienst werkt, kan je ondernemerschap tonen. En dat is belangrijk om vooruit te gaan.”
“Daarnaast valt de kracht van een goed netwerk niet te onderschatten om je baan te maken. Daar ben ik zelf met scha en schande achter gekomen.”

imu - vzw - DNCM
imu - vzw - recupel
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - obd