Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • 100x100 - De carrièretip van Johan Pype (SGS)

100x100 - De carrièretip van Johan Pype (SGS)

  • 25/02/2021

Hoe groeit iemand uit tot een (geslaagd) CEO? Anno 2021 vragen heel wat jongeren zich dat af. Tegelijk zijn vele CEO’s bereid om hun kennis over leidinggeven en hun persoonlijke levenslessen te delen met young potentials. 

Om deze beide groepen bij elkaar te brengen, bundelden ASATT (A Seat At The Table) en Voka de krachten om als matchmaker 100 top-CEO’s en 100 jongeren ideeën te laten uitwisselen op de grootste collectieve ‘online speeddate’ van het jaar die op 15 februari plaats vond. 

Wij laten hier Johan Pype aan het woord, Managing Director van SGS Belgium, wereldleider op het gebied van inspectie, controle, analyse en certificering. De sleutel tot een geslaagde carrière volgens hem? Doorzettingsvermogen. 
 

Waarom heb je deelgenomen aan dit initiatief?

“Wij zijn een grote onderneming, met zo’n 1.800 medewerkers, en altijd op zoek naar nieuw talent. Wij zijn een onderneming waar velen hun loopbaan starten omringd door experten en zo een professionele basis geven voor de start van hun carrière. Nu is het wel crisis, maar we verwachten dat de arbeidsmarkt weer onder druk zal komen te staan met schaarste, zeker aan bepaalde profielen.”

“In onze organisatie focussen we voornamelijk op medewerkers met een hogere  opleiding, met minstens een Bachelor. Na een interne opleiding moeten medewerkers namelijk zonder toezicht bij klanten kunnen langsgaan en ook met hen omgaan. En niet alle audits vallen goed uit. Ze moeten dus beslagen genoeg zijn om dat aan te kunnen.”

“Aangezien een aantal van onze divisies Engelstalig zijn, kunnen wij breder rekruteren bij jongeren met diverse achtergronden want er speelt minder een taalbarrière. Maar het opleidingsniveau moet er wel zijn.”
 

Ontwikkel een zekere loyauteit voor de organisatie waarvoor je werkt, want een carrière is een marathon.

Johan Pype (SGS)

Wat is jou uit de speeddate met de jongere tijdens ons event bijgebleven?

“Dat jongeren toch erg zoekend zijn. ‘Hoe vind ik mijn plaats?’ En ongeduldig ook. Bovendien blijkt er niet altijd voldoende kennis te zijn over grote, internationale organisaties."

"Er zijn nog andere plekken om te werken dan een kmo. En grote corporates vormen niet echt één groot blok: daar zit veel verscheidenheid in. Maar daar blijken jongeren niet altijd een even goed zicht op te hebben.”

Zijn er rolmodellen of sleutelfiguren die jou in jouw carrière vooruit hebben geholpen?

“Er zijn zeker inspirerende personen die mijn pad hebben gekruist. De CEO die we bij SGS hadden aan het begin van het millennium bijvoorbeeld, die zorgde voor een bijzondere dynamiek. Maar het is niet zo dat ik opkijk naar pakweg een Steve Jobs, Elon Mus of andere van die bijna mythische figuren. Zij geven voor mij ook niet de dagdagelijkse realiteit weer van de meeste CEO’s en ondernemers.”

“Het belangrijkste, denk ik, is om een klankbord op te bouwen binnen je organisatie. Zeker als CEO is het essentieel om tentakels te hebben zodat je een beeld hebt van hoe het er écht aan toe gaat op de werkvloer en hoe medewerkers zich gedragen in een team. Medewerkers gedragen zich namelijk altijd wat anders tegenover de CEO, en zo krijg je een gefilterd beeld.”

Heb je nog een tip voor jongeren die aan het begin van hun carrière staan?

“Ontwikkel een zekere loyauteit voor de organisatie waarvoor je werkt, want een carrière is een marathon. Ik zie soms jongeren van de ene job naar de andere hoppen. Of medewerkers uit ongeduld vertrekken, terwijl die opportuniteit waar ze binnen het bedrijf op wachtten zich een paar maanden later wel aandiende."

"Er is ook geen enkele werkomgeving waar het alleen maar rozengeur en maneschijn is. Maar hou vol binnen een onderneming, neem daar initiatief en de kansen komen wel.”

imu - vzw - recupel
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - salesforce
imu - vzw - Recupel